Județul Arad se mândrește cu un bogat patrimoniu format din biserici de lemn, un exemplu de împletire a artei populare, culturii, spiritualității şi creştinismului.
Două dintre bisericile de lemn ale județului, păstrătoare ale valorilor tradiționale românești, sunt în Gurahonț, comună situată în estul județului Arad: Biserica de lemn din Iosășel și Biserica de lemn din Valea Mare.
„În comuna Gurahonț se regăsesc biserici de lemn deosebite, care așteaptă să fie redescoperite. Este vorba de construcții cu valoare arhitecturală și istorică, moștenire ale unor timpuri în care arta ridicării lăcașelor de cult se ghida încă după tradiții vechi de sute de ani”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Situată pe malul nordic al Crișului Alb, Biserica de lemn din Iosășel, cu hramul „Nașterea Domnului”, a fost construită în anul 1897 și aparține Protopopiatului Sebiș.
Biserica din Iosășel a fost modernizată, dar a fost păstrată structura vechii biserici de lemn, moștenind istoria acesteia. „Noi păstrăm caracterul tradițional, istoric al acestui lăcaș de cult, care a fost și al bunicilor și străbunicilor noștri, chiar dacă biserica, pentru a fi funcțională, a fost supusă unor reparații capitale ample. Această biserică slujește și acum pentru peste 150 de enoriași din Iosășel, este un simbol de credință, de iubire de Dumnezeu”, ne-a declarat preotul paroh Ioan Vesa.
Biserica a fost sfințită în 1899 de Î.P.S. Ioan Mețianu, Episcopul Aradului, paroh al locului fiind la acel moment Georgiu Costina. Începând cu anul 2008, prin strădania preotului Ioan Vesa și a credincioșilor, s-au făcut lucrări de reparație capitală, inclusiv refacerea tencuielii interioare și exterioare, iar lăcașul de cult a fost împodobit cu pictură nouă, în tehnica tempera grasă, de către pictorul Constantin Popescu din Rădăuți.
Tot în comuna Gurahonț regăsim și Biserica de lemn din Valea Mare, construită în secolul XVIII, și care are hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Satul Valea Mare este situat la 5 kilometri de Gurahonț, pe culmea unui deal, cât și la poala acestuia, care coboară lin la confluența Văii Raiului cu Valea Zimbrului, unde se află două mori de apă.
No Comments
Comments for Consiliul Judeţean vă invită să cunoașteți bisericile de lemn din Gurahonț are now closed.