La începutul anului 2015, premierul Victor Ponta avansa ideea conform căreia combaterea evaziunii fiscale trebuie transformată într-o temă de securitate naţională şi a adăugat că Guvernul trebuie să acţioneze la fel ca şi instituţiile anticorupţie în acest domeniu. Inițiativa e lăudabilă, aplicarea ei lasă de dorit. Peste 170 de magazine şi localuri au fost închise în întreaga ţara de către agenții Antifraudă, după ce a intrat în vigoare, de la 1 martie, noua Ordonanţa de Urgenţă ce permite sigilarea acestora pentru sume nejustificate găsite în casa de marcat. Marii evazionişti ai ţării au fost descoperiți de actualul Guvern, prin organele în drept, în patronii de buticuri, restaurante, agenții economici mici și mijlocii, cei care țin pe umeri economia autohtonă.
În calitate de senator ales în județul Arad, un județ care hrănește bugetul național de pe locul 15 în topul județelor în funcție de contribuția la stat, am fost sesizat de mai mulți agenți economici pe marginea abuzurile făcute de agenții ANAF. Am adresat o interpelare atât Prim-ministrului, Ministerului Finanțelor cât și Agenției Naționale de Administrare Fiscală pe tema acestor abuzuri în care le-am solicitat corectarea și îndreptarea modului în care inspectorii antifraudă aleg să aplice măsurile de prevenție.
Mica evaziune fiscală trebuie ținută sub control, și ea trebuie prevenită și combătută, însă accentul cade pe prevenire, nu pe omorârea celui care creează locuri de muncă în satul, comuna, orașul în care s-a născut, și-a întemeiat o familie și își dorește un trai mai bun prin muncă cinstită, nu prin întinderea mâinii către ajutorul de la stat. Organele statului trebuie să răspundă și întrebării care rămâne în privința celor care își pierd locul de muncă prin închiderea unităților agenților economici. Acelor oameni trebuie să li se acorde ajutorul de șomaj, deci tot statul va avea de suferit. De aceea nu sunt pentru măsurile drastice, de închidere şi amendare cu mii de lei a agenților economici care au nereguli minore pentru că acestea nu pot duce la altceva decât la distrugerea a ceea ce a mai rămas din extrem de subţirea pătură de mijloc a României.
Evaziunea fiscală, deși obiectiv al Guvernului Ponta, a explodat în anii săi de guvernare. În 2013, evaziunea fiscală s-a situat la 16,2% deși anii anteriori au reușit să o stabilizeze în 2012 la 13,8%. Acest Guvern este genial în a gândi cum să prevină și să combată evaziunea, dar nu reușește să și facă acest lucru în mod onest și constructiv. Vede peste tot evazioniști, dar îi amendeză doar pe micii comercianți sau producători.
Astăzi am depus o declarație politică în care am cerut colegilor senatori să mi se alăture în acest demers pentru a pune punct haosului generalizat care afectează agenții economici din județele și colegiile pe care le reprezentăm! Haideți să punem STOP abuzurilor ANAF!
No Comments
Comments for Constantin Traian Igaș, senator PNL: “Agenții economici cer ajutorul aleșilor pentru stoparea abuzurilor ANAF” are now closed.