Locuitorii comunei Zerind şi cei ai satului aparţinător Iermata Neagră au avut ocazia să participe şi în acest an la „Ziua fără graniţă” în cadrul unei expediții cu bărci și biciclete. Traseul participanţilor a pornit din localitatea Tărcaia (judeţul Bihor), pe cursul râului Crişul Negru, până în Bekescsaba, parcurgându-se 173 de km. Acțiunea s-a derulat în perioada 15-20 mai, iar cicliştii s-au alăturat pe traseul Zerind-Iermata Neagră-Denesmajor-Gyula-Bekescsaba, parțial pe drumul inaugurat anul trecut, modernizat printr-un proiect comun româno-maghiar între Zerind și Denesmajor.
Acţiunea s-a bucurat de prezenţa europarlamentarului Iosif Matula, a primarului comunei Zerind, Alexandru Șimandi, dar și a altor oficialități române și maghiare.
Ajuns la cea de-a III-a ediţie, evenimentul a reunit peste 170 de persoane. Dacă la prima ediţie au participat 18 persoane cu canoe şi 6 persoane cu biciclete, iar la a doua ediţie au fost 16 bărci şi 22 de persoane cu biciclete, în acest an prezenţa a fost mai numeroasă. Peste o sută de participanţi s-au îmbarcat în 35 de bărci, iar alţi 52 s-au deplasat cu bicicletele.
„Propunerea pentru ediția din acest an venită din partea maghiară a fost rapid acceptată de noi și locuitorii Zerindului, fiind participanți activi la acest minunat proiect. Sperăm ca în viitor numărul participanţilor din zona noastră să crească, iar infrastructura, inclusiv cea pentru bicicliști, să fie în atenția autorităților din regiune. Primăria comunei Zerind este deja implicată într-un asemenea proiect româno-maghiar, care prevede construirea unor piste de biciclete în zonă”, a declarat Robert Komlosi, viceprimarul comunei Zerind.
Pe 19 mai, graniţa a fost deschisă timp de 4 ore pe ruta Gyula-Denesmajor-Iermata Neagra-Zerind, unde s-au aliniat peste 20 de biciclişti. În acest timp, aproximativ 300 de persoane şi 100 de autoturisme au trecut granița, dovedind importanţa şi utilitatea acestei acțiuni. În data de 20 mai au mai sosit două autocare pline cu persoane.
Europarlamentarul Iosif Matula, prezent la eveniment, a ţinut să îi felicite pe organizatori pentru iniţiativă şi a subliniat importanţa proiectelor transfrontaliere și a fondurilor europene. „Evenimentul organizat de partea maghiară, în colaborare cu Primăria Zerind, dar si cu alte institutii locale si regionale, este un exemplu al colaborării transfrontaliere româno-maghiare. De altfel, Aradul derulează o serie de proiecte transfrontaliere, în domenii variate, de la sănătate la infrastructură rutieră şi de la schimburi culturale la mediu. Chiar şi drumul pe care s-a parcurs o parte a expediţiei este modernizat printr-un astfel de proiect”, afirmă europarlamentarul Matula.
No Comments
Comments for Crişul Negru întăreşte legătura dintre Zerind şi Denesmajor are now closed.