Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.
Sărbătorim nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – care au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.
Primul sediu al organizației a fost deschis în Spitalul Colțea din București, de un grup de oameni cu suflet nobil – Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Carol Davila, semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române.
„Ca organizaţie auxiliară autorităţilor publice în domeniul umanitar, Crucea Roşie Română a contribuit remarcabil, în anul 2014, la ajutorarea persoanelor aflate în suferinţă. Am încercat, prin toate mijloacele pe care le deţinem, să ne îndeplinim misiunea. Resurse umane, corturi, adăposturi de iarnă, alimente de primă necesitate au fost mobilizate pentru a acorda ajutor victimelor inundaţiilor, pentru a oferi un trai decent persoanelor vulnerabile, bătrânilor aflaţi în nevoie, copiilor proveniţi din familii cu venituri mici şi, în general, tuturor celor care ne-au solicitat sprijinul.
Cu ajutorul voluntarilor noştri instruiţi, antrenaţi şi hotărâţi să salveze sau să îmbunătăţească viaţa semenilor de oriunde, Crucea Roşie răspunde de fiecare dată cu promptitudine în caz de urgenţă. Oamenii pot conta pe noi. Am făcut dovada că oferim un ajutor concret. Emblema noastră garantează servicii de calitate, care sunt acordate voluntar, imparţial şi neutru.
Prezența Familiei Regale alături de Crucea Roșie Română este o realitate istorică, respectată de societatea românească. Sunt sigură că vom putea acționa, în anii care vor veni, în spiritul Valorilor Fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. O perioada lungă de timp activitatea organizației s-a desfășurat sub Înaltul Patronaj al Reginei Maria. Suverana a avut o extraordinară activitate caritabilă în timpul Primului Război Mondial. Regina Elisabeta, Regina Elena și Regina Ana au avut, în diferite epoci, propria lor participare la război și o activitate medicală susținută, pentru tratarea răniților, și o activitate socială dedicată familiilor care pierduseră pe cei dragi.
Educată în sociologie medicală, am fost implicată în proiectele internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății și ale Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul Naţiunilor Unite. Am avut o experiență proprie în domeniul social și medical înainte de anul 1989, dar mai ales după venirea în România, acum 25 de ani.
La Adunarea Generală a Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din anul 1915, Regina Maria, sub al cărui patronaj se afla Crucea Roşie la acea vreme, a adresat românilor următorul mesaj:
„Crucea Roșie, nădejdea tuturor în timp de pace, ca și în război, nu trebuie să piară. Cu toții, de la mic la mare, să o sprijinim cu evlavie, cu însufleţire, cu nesfârşită dragoste.” Chemarea Reginei Maria a străbătut o sută de ani de istorie si este astăzi, la fel de actuală ca și atunci.
Este rândul meu să relansez acest apel și să îndemn populația să fie alături de Crucea Roșie, mai ales acum când lumea este într-o schimbare continuă și rapidă, iar Crucea Roșie Română trebuie să facă față noilor provocări cu aceeași promptitudine ca și până acum“ a declarat Principesa Moștenitoare Margareta a României, Președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România.
Numai anul trecut, Crucea Roșie Română a sprijinit 272.968 de familii și persoane singure cu alimente de bază, produse de igienă, articole de îmbrăcăminte și încălțăminte și rechizite.
Deși anul trecut România nu a fost afectată de dezastre semnificative, totuși Crucea Roșie Română a avut 139 de intervenții în situații de urgență precum incendii, caniculă, înzăpezire sau alunecări de teren, 30.635 de persoane beneficiind de sprijin material. Mai mult de 30.000 de persoane localizate în zone de risc, au beneficiat de programe de pregătire pentru a ști cum să acționeze în caz de dezastre. Peste 20.000 de persoane au fost pregătite în acordarea primului ajutor de bază. Donarea de sânge voluntară și neremunerată s-a situat, de asemenea, în atenția noastră, astfel 3.807 persoane au donat sânge. La nivel național s-au derulat 179 de programe și proiecte sociale și 205 de proiecte și campanii de educație pentru sănătate. Prin serviciul „Căutări persoane” am soluționat 226 de cazuri pentru restabilirea legăturilor cu familia. Promovarea valorilor umanitare, activitate specifică Crucii Roșii, s-a materializat prin acțiuni de informare adresate tinerilor, astfel peste 4.000 dintre aceștia știu mai mult despre toleranță, respect și umanitate.
În București, la invitația Președintelui Crucii Roșii Române, Alteța Sa Regală, Principesa Moștenitoare Margareta a României, angajați, voluntari și parteneri ai Crucii Roșii Române vor marca acest eveniment, mâine, la Palatul Elisabeta.
Ca în fiecare an, voluntarii filialei de Cruce Rosie Arad vor sărbători cei 139 de ani de activitate umanitară prin muncă: vor realiza o întâlnire a voluntarilor la sediu, o acțiune de distribuire pastă de dinți „Colgate“ și ciocolată la casele de copii DGASPC – Ceahlău, DDAC – copii cu dizabilități, o acțiune la tabăra de vară Casa de copii Nădlac, distribuire îmbrăcăminte la familii vulnerabile.
Acțiunile au început în 2 iulie 2015 și se vor finaliza în 4 iulie 2015, în Ștrandul Arad și Ștrandul Băile Termale „Bidi“, acolo unde voluntarii filialei vor asigura măsurători de tensiune, glicemie, greutate, demonstrații de prim ajutor.
„Mulțumim pe această cale tuturor voluntarilor filialei, membrilor de Cruce Roșie și sponsorilor care susțin activitatea umanitară a filialei“ a ținut să precizeze directorul Crucii Roșii Arad, Iudita Cuvineanu.
[nggallery id=332]
No Comments
Comments for Crucea Roșie Română împlinește 139 de ani de activitate umanitară are now closed.