Consiliul Judeţean Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad au stabilit direcţiile prioritare de interes pentru activitatea medicală arădeană în domeniul pediatriei şi oncologiei, dar şi activităţile privind instruirea practică a studenţiilor şi schimburile de experienţă între cadrele medicale şi didactice, direcţii parafate în acordul semnat de către cele trei instituţii şi Spitalul Universitar Medipol Mega din Istanbul.
În acest sens, în perioada 27-29 aprilie, la Istanbul a avut loc o întâlnire de lucru ca urmare a acordului semnat la începutul acestei luni şi care s-a axat pe teme medicale şi ştiinţifice comune, în domeniul educaţiei şi cercetării.
Din delegaţie au făcut parte reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Arad, Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Delegaţia Consiliului Judeţean a fost reprezentată de preşedintele Nicolae Ioţcu şi Mihai Şeran, şef serviciu Managementul Spitalelor. Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad a fost reprezentat de managerul Teodora Olariu, director medical Adrian Wienner şi doctor Angelica Filimon, şef secţie Neonatologie, în timp ce Universitatea de Vest „Vasile Goldiş ”a fost reprezentată de doctor Carmen Neamțu, prodecan Facultatea de Medicică şi Luciana Pucea, coordonator instituţional Erasmus.
Medipol Group este cel mai mare grup de sănătate din Turcia, având în spate investiții majore în infrastructură medicală și cercetare. Toate spitalele Medipol sunt universitare. Din cele șapte spitale ale grupului, Mega este cel mai mare spital particular din Turcia și este dotat cu cea mai înaltă tehnologie din Europa.
În cadrul vizitei, oficialilor arădeni li s-au prezentat structura Spitalului şi au avut întâlniri cu medicii coordonatori ai Secţilor de Hematologie şi Transplant Medular, Oncologie Pediatrică, Chirurgie Cardovasculară Pediatrică, Transplant de Organe (ficat, pancreas şi rinichi), Nefrologie Pediatrică şi Oncologie cu prezentarea în mod special a aparatelor de radioterapie. S-a prezentat o altă abordare medicală a pacienţilor, medicii punând un accent deosebit pe crearea unei echipe multidisciplinare pe fiecare patologie. De asemenea, s-a discutat şi despre managementul înfiinţării unor noi specialităţi până la momentul dobândirii autonomiei proprii din punct de vedere al resursei uname, pregătire profesională şi ştiinţifică prin cursuri şi workshopuri. Această activitate se doreşte a funcţiona în echipe mixte atât prin deplasarea medicilor în centrele Medipol, cât şi prin prezentarea activităţii acestora în Cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, cât şi în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”. Din acest punct de vedere s-au stabilit principalele priorităţi, respectiv crearea de echipe multidisciplinare cu stabilire clară a obiectivelor care trebuiesc atinse (screening de diagnostic, tratament medical, chirurgical, oncologic), supraspecializarea cadrelor medicale, angajarea de doctori cu alte specializări decât cele existente, dar şi creşterea numărului de medici rezidenţi.
Totodată a avut loc şi o întâlnire între preşedintele Nicolae Ioţcu şi conducerea Spitalului Universitar Medipol Mega, Özer Koca, business director Prof. Dr. Orhan Gazi Yigitbaşi, director medical, în urma căreia s-au stabilit termenii şi condiţiile colaborării instituţionale. „Va trebui să reanalizăm actuala strategie în ceea de priveşte resursa umană în domeniul medical. Vorbim aici despre crearea unei strategii de supraspecializare a cadrelor didactice şi medicale pe termen mediu şi lung, dar şi necesitatea înfiinţării unui departament comun de marketing, care să includă Consiliul Judeţean, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi Universitatea de Vest, necesar pentru creşterea vizibilităţii şi intensificarea serviciilor medicale arădene. Am toate motivele să afirm că în curând, la Arad, vom avea parte de servicii medicale tot mai performante, şi mă refer aici la achiziţia de aparatură ce se va regăsi în seria de investiţii ce va fi făcută în domeniul oncologiei, cât şi perfecţionarea şi supraspecializarea cadrelor medicale” a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
A fost efectuată o vizită şi la Universitatea Medipol Mega, unde a avut loc o întâlnire cu coordonatorul instiuţional Erasmus, assist. prof Nihan Tanzery, vizită care s-a încheiat cu semnarea acordului inter-instituţional şi stabilirea condiţiilor de desfăşurare a modului în care se vor efectua schimburile de experienţă între studenţi şi cadre medicale, atât pe parte de studiu cât şi practică. Dr. Carmen Neamţu, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Luciana Pucea, coordonator instituţional Erasmus al UVVG au declarat că există deja interes din partea cadrelor didactice şi medicale de a susţine cursuri în cadrul Facultăţii de Medicină prin intermediul programului mai sus amintit, dar şi disponibilitatea ambelor echipe univesitare de a extinde acestă cooperare prin participarea la proiecte de cercetare de interes comun.
[nggallery id=317]
No Comments
Comments for Delegație arădeană la Spitalul Universitar Medipol Mega din Istanbul are now closed.