Divorțul! Un fenomen îngrijorător în România. Ce părere are doctorul Dan Merisca

Written by admin. Posted in Editorial

Tagged: , , , ,

Published on august 24, 2015 with No Comments

merisca

Am luat câteva date furnizate de Institutul Național de Statistică de unde rezultă că rata de divorț în România se situează între 20-29%, că o nuntă are loc la fiecare 4 minute si 15 secunde și un divorț la fiecare 15 minute și 45 de secunde. Numărul divorțurilor în Romania nu este așadar, de neglijat Mai mult de atât autoritățile statului par să încurajeze ce-I drept  indirect acest fenomen, ca de exemplu, divortul notarial! Dar am vrea să vedem ce părere are doctorul Dan Merisca despre acest fenomen, care de multe ori duce la depresie și chiar la gesture necugetate.

Rep: Cum vezi tu divorțul? Poate el duce la depresie?

Dr. Merisca: Unul dintre cele mai tulburătoare și mai confuze momente ce pot surveni în viața unui om, este divorțul. Este o suferință de lungă durată care nu trece fără să lase urme. Cu siguranță după un divorț suntem supuși unei afecțiuni psihologice ce se resimte de-a lungul timpului. De aceea trebuie avută mare grijă, deoarece până la depresie mai e doar un pas.

Rep: Cum adică până la depresie mai e doar un pas?

Dr. Merisca: Atunci când starea de supărare, de tristețe, capătă un caracter  permanent, datorită neacceptării și consolării în fața pierderii, apare depresia. Când încerci să pui frână în fața tuturor oportunităților de a reconstrui prezentul, cu siguranță va apărea depresia. Nu cred că e bine să renunți la lupta cu tine însuți, să te închizi în tine, să nu privești viitorul pe care îl ai în față, pentru că dacă faci toate acestea sigurat vei ajunge la depresie.

Rep: Care crezi că ar fi factorul principal ce favorizează depresia?

Dr. Merisca: Cred că factorul principal care favorizează depresia este ruperea unei căsnicii, unde un partener depinde de celălalt sau există o dependență reciprocă și niciodată nu a existat un loc măcar, unde existența individuală în afara relației de cuplu să aibă loc.

Rep: Cum am putea evita depresia ?

Dr. Merisca: Cred că cel mai bine ar fi să încheiem mariajul într-o manieră pașnică. Cei mai mulți oameni, care trec printr-un divorț, rămân cu resentimente față de fostul partener, în special dacă ei sunt cei părăsiți, riscând, normal, datorită emoțiilor să facă greșeli pe care poate mai târziu le va regreta. Poate adresa cuvinte grele, jignitoare sau gesture de neșters pentru tot restul vieții.

Rep: Tu ce ai recomanda?

Dr. Merisca: Pentru echilibrul vieții tale pe viitor caută să iei decizii raționale, să încerci să fi responsabil. Recomandat ar fi să închei acest capitol din viața ta într-o manieră pașnică și rezonabilă. Să nu transformi fostul partener într-un dușman pentru tot restul vieții. La fel nu trebuie să transformi divorțul într-o bătăliecontinuă! Eu cred că pe cât posibil ar trebui să încercăm să iertăm, pentru că iertarea ne eliberează.

Rep: Crezi că trebuie timp pentru vindecare!

Dr. Merisca: Pentru a depăși un divorț trebuie să facem eforturi, necesitând o perioadă mai lungă de timp pentru a reveni la o stare emoțională asemănătoare cu cea de dinainte de ruptură. Cu siguranță în viața ta intervin mai multe schimbări, iar pentru a te vindeca ai nevoie de timp. Vindecarea se va face progresiv, Trebuie să-ți acorzi timp pentru vindecare, în nici un caz implicarea într-o nouă relație romantică nu-ți vindecă rănile. Trebuie să fii răbdător cu propria persoană, trebuie să-ți accepți durerea, teama sau furia

Rep: Crezi că ar fi indicat să ceri sprijinul celorlalți!

Dr. Merisca: Cu siguranță. Eu cred că este benefic să cerem suportul persoanelor apropiate. Știu că o suferință împărtășită devine doar o jumătate de suferință. Încearcă să faci din această experiență tristă de viață, o ocazie de a te reconstrui, de a te dezvolta, de a te defini mai bine, de a deveni prieten cu tine însuți. Treuie să te implici în activități plăcute, căci acestea acționează benefic asupra ta prin diminuarea emoțiilor negative.  Încearcă să găsești surse de energie pozitivă în exteriorul tău, cum ar fi de exemplu; călătoriile, activitățile sportive și de ce nu arta, într-un cuvânt  tot ceea ce-ți adduce bucurii..

Rep: În încheiere ar mai fi ceva de adăugat?

Dr. Merisca: Cred că divorțul poate fi o intrare în dramă, într-o distrugere sau de ce nu, poate fi un nou început. Încercând să ieși din poziția victimei, lovită pe nedrept, vei reuși să modifici totul inclusive suferința.  În subconștientul tău trebuie să crezi că această criză prin care treci este doar o etapă în creșterea și dezvoltarea ta.

Rep: Un sfat pentru cititori?

Dr. Merisca: Cred că ar trebui să aveti mai multă răbdare unul cu celălat, să nu uitați niciodată că un lucru stricat se mai poate și repara, înainte de a fi aruncat. Dar cel mai important este faptul că iubirea dăinuie și nu ezita să iubești!

Dragi cititori, la cât mai puține divorțuri!

 

 

 

No Comments

Comments for Divorțul! Un fenomen îngrijorător în România. Ce părere are doctorul Dan Merisca are now closed.