Domnule Mihai Viorel Fifor lăsați cultura pe mâna arădenilor. În Bănie mai e loc! (editorial)

Written by admin. Posted in Editorial

Tagged: , , ,

Published on februarie 13, 2016 with No Comments

eu

Tocmai citeam azi un comunicat de presă unde domnia sa Mihai Viorel Fifor are rețineri în ceea ce privește agenda calendarului cultural al Centrului Municipal de Cultură Arad pentru anul 2016. Chiar atacă cu vehemență acest act ieșind în presă cu o declarație de felul;

„De cele mai multe ori nu este suficient să vrei, trebuie să și poți și mai ales să știi să faci diferența între formele triviale de cultură de masă de tip proletcultist și manifestările artistice de ținută, în măsură să ofere o elevație spirituală și un stimul intelectual veritabil unei comunități. Aradul are tradiții culturale puternice, artiști autentici și un public cu exigențe ridicate. Parcurgând agenda Centrului Municipal de Cultură Arad pentru anul 2016, nu sunt naiv să nu remarc, fiind și de specialitate, că aceasta este dimensionată pentru a servi intereselor actualului primar în an electoral și aici disting clar două direcții: Costul în sine al acțiunilor și nivelul artistic al lor din punct de vedere estetic”, spune domnia sa

Domnule așa zis „senator de Arad” țin să vă aduc la cunoștință că domnia voastră, în ciuda acelui CV de invidiat nu cred că stăpâniți ca și politician nici măcar conceptul de cultură politică ce să mai vorbim despre un calendar cultural, așa de masă cum îl denumiți. Încerc să păstrez caracterul bidimensional al acesteia, propunînd reconfigurarea conceptului prin introducerea termenilor de cultura civica si imaginar politic.

Cred că ceea ce se arată în construcția simplă propusă de către Centrul Municipal de Cultură arădean, reprezintă aspectul rațional al culturii civice ceea ce probabil pe domnia voastră nu cred că vă depășește, vreți doar să vă raportați la mediocritatea cu care PSD-ul tratează orice act de cultură atât la nivel local cât și la nivel național. Nu știu dacă o faceți în cunoștință de cauză sau nu, dar sincer vă compătimesc. Poate mă întrebați de ce? Consider că, cultura civică definește aici cetățeanul, în speță cetățeanul Aradului nu al Craiovei, definește omul cunoscător, în sensul de cetățean informat, cu atât mai mult cred că structurile instituționale arădene au avut în elaborarea acestei stragtegii culturale un rol de cercetător fiind în strânsă legătură cu cetățenii și mijloacele mass-media (chiar și cele denumite de către domnia voastră „comandate”).

De ce credeți domnule senator de Dolj (mi-e greu să vă numesc de Arad) că aici, în orașul de pe Mureș vă puteți căuta identitatea politică? De ce credeți că vreodată veți putea ajunge la dimensiunea mitologica a relatiei dintre electorat si politică,? Imaginarul politic cuprinde întotdeauna sentimente, credințe, convingeri, valori care filtrează percepția asupra politicului și care sunt părți integrante ale identitatii si apartenentei sale.

De ce vreți să amăgiți arădenii cu mituri politice dâmbovițene, să încercați să vă integrați, parțial în acest oraș european (contrar afirmațiilor domniei voastre), că după ce sacii domniei voastre vor fi așezați frumos în căruță, cu siguranță o să dați uitării acest oraș. Așa cum este el cu strategia lui culturală, cu oameni de caracter, nu ca și un dușman ascuns cum sunteți.

Un ateu respinge ideea de Dumnezeu, dar el rămîne legat de principiul creării Universului prin explozia fondatoare, de aceea cred că am dreptul să resping și eu ideea de a avea un străin printre noi, unul care ne dă lecții despre ce înseamnă un „oraș european”, despre cum ar trebui să abordăm o strategie culturală, etc.

Domnule senator de Dolj, pe nume Mihai Viorel Fifor cred că ar fi bine să ne lăsați pe noi arădenii, pe oamenii de cultură din Arad să ne facem propria strategie culturală, bună, rea, cum o fi ea dar făcută de noi. Poate acolo, în Bănie cineva ar avea nevoie de sfaturile și criticile domniei voastre, aici din păcate NU!

No Comments

Comments for Domnule Mihai Viorel Fifor lăsați cultura pe mâna arădenilor. În Bănie mai e loc! (editorial) are now closed.