Două atractive expoziții la Muzeul Județean Arad

Written by admin. Posted in Cultura, Top News

Published on aprilie 10, 2025 with No Comments

Complexul Muzeal Arad, în parteneriat cu Regia Autonomă Monetăria Statului București, Asociația PRONUMISMATICA, Asociația Culturală „Colecția Alois Weil” și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, a vernisat azi două prestigioase expoziții: „Monetăria Statului. 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească. O călătorie prin timp, în care metalul prinde viață și devine simbol național” și „Istorie economică arădeană. Societăți pe acțiuni. Colecția Alois Weil”.

Au fost prezenți: Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, Octavian Schen, directorul general al Regiei Autonome Monetăria Statului, Florin Demian și Alois Weil, președinte, respectiv președinte de onoare a Asociației PRONUMISMATICA, reprezentanții ai Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și ai autorităților județene, conducerea Complexului Muzeal Arad, istorici și colecționari.

***

Monetăria Statului aniversează 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească cu o premieră în Vestul țării, la Arad, unde expune pentru prima dată într-un muzeu din România matrițele și standul expozițional al Regiei Autonome Monetăria Statului.

Fondată în 1870, Monetăria Statului este standardul pentru monedă și artefacte prețioase în România.

Monetăria Statului a impresionat la World Money Fair 2024, prezentându-și inovațiile și măiestria în fața unui public internațional. Participarea a fost o oportunitate pentru a evidenția excelența în numismatică și a stabili noi relații de colaborare pe plan mondial. Complexul Muzeal Arad este primul muzeu din România unde sunt expuse matrițele, precum și standul expozițional al Regiei Autonome Monetăria Statului, prezentat la World Money Fair 2024, Berlin (Germania).

„Expoziția, deschisă în premieră de Monetăria Statului într-un spațiu muzeal din România, se subscrie obiectivelor pe termen mediu și lung ale instituției noastre, atât prin rolul educativ, pentru tinerele generații, cât și prin rolul de prezentare a istoriei instituțiilor care au contribuit la desăvârșirea României moderne. În acest sens, amintim parteneriatul dintre Complexul Muzeal Arad și Asociația PRONUMISMATICA, precum și colaborarea cu  Institutul de Studii Financiare și Autoritatea de Supraveghere Financiară, concretizat prin organizarea de evenimente educaționale cu scopul de a oferi tinerilor vizitatori ai muzeului nostru o incursiune inedită în domeniul istoriei financiare și bancare, dar și consolidarea cunoștințelor prin proiecte de educație financiară” a declarat Bogdan Blaga, director adjunct al Complexul Muzeal Arad.

Regia Autonomă Monetăria Statului este una dintre cele mai vechi instituţii ale statului nostru, iar istoria ei este marcată de două repere esențiale: 24 februarie 1870 – inaugurarea primei monetării în sediul din Șoseaua Kiseleff (eveniment desfășurat în prezenţa domnitorului Carol I, a primului ministru Alexandru Golescu şi a ministrului de finanţe I. C. Brătianu) și 20 decembrie 1935 – reînființarea Monetăriei Statului în sediul actual.

Baterea de monedă în România s-a dovedit a fi nu numai necesară dar și rentabilă din punct de vedere economic, reprezentând atributul independenței, suveranității și unității statale a României.

Prin producerea de monede, medalii, sigilii și alte obiecte de mare valoare, Monetăria Statului susține stabilitatea economică, facilitează tranzacțiile comerciale și asigură aprovizionarea cu monede de calitate, esențiale pentru funcționarea sistemului monetar național.

Fabricarea monedei constituie principala activitate a Regiei Autonome Monetăria Statului, astfel că aici se realizează cu succes moneda de circulație și pentru alte Bănci Centrale.

Moneda numismatică se realizează atât din metale prețioase (aur sau argint), cât și din metal comun (aliaj de cupru), iar tehnologia de fabricație a acestora se încadrează în standardul de calitate proof, datorită destinației specifice: colecționari/numismați.

Totodată, Monetăria Statului joacă un rol semnificativ în viața socială și culturală a României, promovând patrimoniul cultural, educația și comemorarea. Astfel, nu este doar o instituție economică, ci și un simbol al identității naționale și al valorilor culturale.

Monetăria Statului este furnizor exclusiv de ordine și decorații pentru Președinția României și singura instituție din România care poate să execute în condiții de maximă siguranță următoarele categorii de produse: sigilii, ștampile și matrițe timbru sec cu Stema României.

La împlinirea celor 155 de ani de la înființare, Regia Autonomă Monetăria Statului se află în permanentă dezvoltare, investițiile din ultimii ani optimizează funcționarea internă și poziționează instituția ca un lider în domeniul său de activitate.

Expoziția „Monetăria Statului. 155 de ani de aur, istorie și măiestrie românească. O călătorie prin timp, în care metalul prinde viață și devine simbol național”, care expune în premieră într-un muzeu din țară matrițele și standul expozițional al Regiei Autonome Monetăria Statului prezentat la World Money Fair 2024 Berlin (Germania), este deschisă la Complexul Muzeal Arad (Palatul Cultural, etaj II – Piața George Enescu 1, intrarea dinspre Parcul Copiilor) până duminică, 18 mai 2025. Program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare: ora 16.30)

Mai multe detalii despre Regia Autonomă Monetăria Statului București: https://www.monetariastatului.ro/ 

Expoziția „Istorie economică arădeană. Societăți pe acțiuni. Colecția Alois Weil” este constituită pe baza colecției Alois Weil – colecție dedicată hârtiilor de valoare istorice, mai precis acțiunilor emise de către societățile de profil. Hârtiile de valoare istorice, asociate societăților pe acțiuni arădene, se situează în istoria economică regională la finalul unui proces, care subsumează o perioadă de timp cuprinsă între debutul activităților economice specifice comunităților locale și prima jumătate a secolului al XX-lea, care a dat substanță celei mai înalte expresii a capitalismului arădean de tip clasic.

Expoziția se adresează în mod special colecționarilor care apreciază, din ce în ce mai mult, acest nou domeniu al hârtiilor de valoare istorice, care cel puțin prin nominalul lor, pot fi integrate numismaticii. Pe de altă parte, expoziția se adresează și publicului larg, în cazul de față a celor pasionați de trecutul economic al Aradului.

Tematica propusă se dorește a fi o privire de ansamblu și o incursiune modernă în istoria și economia arădeană, în modul în care acestea s-au întrepătruns de-a lungul timpului, în încadrarea regiunii în fenomene istorice și economice europene, sau chiar mondiale, printr-o abordare multidisciplinară, care încearcă să trezească interesul vizitatorului pentru economie, istorie economică, educație financiară, educație antreprenorială, artă grafică și nu în ultimul rând pentru diversitatea culturală a acestor meleaguri”.

Expoziția este însoțită de volumul – semnat de Alois Weil, Gabriel Căsap, Ion Chirescu – „Istorie economică arădeană. Societăți pe acțiuni. Hârtii de valoare istorice. Colecția Alois Weil”, Cluj-Napoca, Editura Alma Mater, 2022.

Lucrarea, care poate fi consultată în cadrul expoziției, face parte din seria lucrărilor centrate pe colecția Alois Weil – colecție dedicată hârtiilor de valoare istorice, mai precis acțiunilor emise de către societățile de profil. Hârtiile de valoare istorice, asociate societăților pe acțiuni arădene, se situează în istoria economică regională la finalul unui proces, care subsumează o perioadă de timp cuprinsă între debutul activităților economice specifice comunităților locale și prima jumătate a secolului al XX-lea, care a dat substanță celei mai înalte expresii a capitalismului arădean de tip clasic.

Asociația culturală ,,Colecția Alois Weil”, constituită în anul 2019, are ca și obiective promovarea hârtiilor de valoare istorice, fie emise pe teritoriul actual al României, fie emise în legătură de proiecte economice de pe teritoriul actual al României, prin includerea lor în lucrări de specialitate, prezentări și expoziții, dar și colaborarea între colecționari și comunitatea științifică, precum și colaborarea cu instituții locale, naționale și internaționale, în vederea valorificării superioare a ansamblului colecției. Preocupările vizează un domeniu mai puțin cunoscut, legat de istoria societăților pe acțiuni și rolul lor în dezvoltarea economică a regiunilor, unde acestea au activat. Alături de acțiuni mai sunt valorificate și împrumuturile emise de către stat, orașe sau cele comunale.

Expoziția „Istorie economică arădeană. Societăți pe acțiuni. Colecția Alois Weil” este deschisă tot până duminică, 18 mai 2025, în aceeași locație. Program de vizitare: Marți-Duminică: 09.00-17.00 (ultima intrare: ora 16.30)

Mai multe detalii despre Asociația Culturală „Colecția Alois Weil”: https://www.weil.ro/blog/

Mai multe detalii despre Asociația PRONUMISMATICA: https://web.facebook.com/PRONUMISMATICA

 

 

 

No Comments

There are currently no comments on Două atractive expoziții la Muzeul Județean Arad. Perhaps you would like to add one of your own?

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.