Evenimente de excepţie, cu sute de mii de participanţi, organizate de Centrul Cultural Judeţean Arad, în anul 2017

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , ,

Published on ianuarie 10, 2018 with No Comments

Evenimente devenite deja tradiție, evenimente locale sau evenimente cu participare internațională, toate s-au aflat în calendarul Centrului Cultural Județean în anul 2017 şi au reunit câteva sute de mii de participanţi din municipiu şi judeţ.

 În premieră

Seria evenimentelor de amploare, organizate de Consiliul Judeţean Arad prin Centrul Cultural Judeţean, a început în luna martie,  cu un Video performance & Sound la Gara Arad şi vernisajul expoziţiei CreArt – Arad – 2012-2017, în cadrul căreia au fost expuse, pentru prima oară, lucrările artiştilor participanţi: Onisim Colta, Bogdan Dinu (Bogdanator), Adrian Sandu, Dana Stana, Adrian Raţă, Sergiu Sas, Nita Mocanu şi Mihai Sălăjan. Evenimentul a venit ca o finalizare a proiectului european CreArt (Reţeaua Oraşelor pentru Creaţie Artistică) care s-a derulat în perioada 2012-2017 în 14 oraşe din Europa, printre care şi Arad.

În luna mai, la Arad, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului Familiei, în parcul Pădurice. În cadrul evenimentului, dedicat familiei (copii, părinţi, bunici), au avut loc ateliere de creație pentru copii, activități sportive, concerte și spectacole cu povești, concursuri și decoruri colorate, prezentări de modă pentru copii şi vârstnici, spectacole de animaţie, zoingo boingo şi pictură pe faţă. În data de 12 mai, invitat special al Festivalului Familiei a fost cunoscuta vedetă de televiziune şi Ambasador UNICEF – Andreea Marin iar, în 13 mai, cântăreţul şi prezentatorul Virgil Ianţu.

Cea de-a XXIV-a ediţie a „Maratonului cântecului şi dansului popular sârbesc”, organizată de Uniunea Sârbilor din România și Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad, a avut loc pentru prima oară în judeţul Arad, în luna septembrie, şi a reunit 600 de artişti – instrumentişti, solişti vocali şi dansatori, membri ai ansamblurilor folclorice sârbeşti din România şi Serbia, care au susţinut un spectacol de zile mari în Piaţa Avram Iancu.

Un alt eveniment organizat de Centrul Cultural Judeţean, care a avut loc în premieră în Arad, este Festivalul Folcloric Internaţional, din 30 noiembrie, care a a adus la Arad ansambluri de renume din România, Ungaria şi Serbia.

Evenimente de tradiţie

Devenită deja tradiţie, Şcoala de Vară, care a ajuns anul trecut la a IX-a ediție, s-a desfăşurat în perioada iulie – august a anului 2017, atât în municipiul Arad cât şi pe tot cuprinsul judeţului,  în 25 de localităţi.

Unul din cele mai cunoscute evenimente ale Centrului Cultural Judeţean, Teatrul de Vară „Ethos”, ediţia cu numărul cinci, s-a desfășurat pe parcursul a două luni şi jumătate iar în program au fost cuprinse spectacole de teatru şi muzică, invitați fiind artiști care se bucură de recunoaștere și apreciere la nivel național și internațional: Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Raluca Aprodu, Nicu Alifantis, ş.a.

În lunile iunie şi iulie, Centrul Cultural Judeţean a continuat o serie de evenimente cunoscute publicului din anii precedenţi: Întâlnirile cu Personalităţi, la Arad fiind prezenţi Dorel Vişan cu conferinţa “Omul şi taina lui” şi Ion Caramitru, cu “Viaţa mea în viaţă”, Parada Clătitelor de la Moneasa (ediţia a XVII-a) şi Festivalul – Concurs ”La Izvoare” (ediţia a VIII-a).

În august, Grădina de vară a Staţiunii Moneasa a găzduit cel mai longeviv concurs folcloric din această parte a ţării – Festivalul Cântecului Popular din Ţara Zarandului, ajuns la ediţia cu nr. 48 iar în perioada următoare, timp de o lună, arădenii şi nu numai au avut parte de festivalul itinerant „Sărbătoarea Vinului în Podgoria Miniş-Măderat”, devenit deja tradiţie pentru comunele Păuliş, Ghioroc, Covăsînţ, Şiria, Pîncota.

Ediţia aniversară a unuia dintre cele mai apreciate evenimente din judeţul Arad, Festivalului Vânătorilor, unul dintre cele mai frumoase evenimente dedicate vânătorii şi vânătorilor, ajunsă la cel de-al X-lea an, a avut loc în luna septembrie la Bata şi, la fel în anii precedenţi, programul a inclus multe activităţi: probe de măiestrie vânătorească, prepararea mâncărurilor tradiţionale, demonstraţii de lucru cu câini, dar şi cu şoimi.

Zilele Culturii Austriece, un alt eveniment déjà cunoscut publicului, s-au desfăşurat în luna noiembrie anului 2017 la Arad, în colaborare cu Forumul Cultural Austriac la București și Asociația Culturală MUSIKFORUM EUROPA, sub patronajul Ambasadei Republicii Austria la București și a Consulatului Austriei la Timișoara şi i-au fost dedicate împărătesei Maria Theresia. Pe parcursul celor două zile au avut loc conferinţe, expoziţii şi concerte de înaltă clasă.

Caravana Tradiţiilor de Iarnă, care a ajuns în anul 2017 la ediţia cu numărul XI,  a rămas evenimentul cultural de referinţă al sfârşitului de an în cadrul căruia s-au readus în atenţia iubitorilor de folclor, datini şi obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă, precum obiceiul colindatului sau cunoscutul joc – ritual al dubaşilor.

 

 

 

 

 

 

No Comments

Comments for Evenimente de excepţie, cu sute de mii de participanţi, organizate de Centrul Cultural Judeţean Arad, în anul 2017 are now closed.