Facultatea de Științe Juridice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiş” este prima Facultate de Drept privată din România, înființată în anul 1990, , a cărei acreditare definitivă a fost confirmată prin lege de Parlamentul României, în luna martie 2002. În primii ani de existență a facultății, au predat profesori renumiți din cadrul universităților din Cluj și București, precum T. Drăganu, V. Hanga, M. Mureşan, I. Deleanu, L. Pop, M. Niciu, M. Basarab, A. Sida, I. Iovănaş, I. Mircea, M. N. Costin, I. Turcu, Gh. Mateuţ, Gh. Nistoreanu, Gh. Botea, Al. Țiclea, care au contribuit la ridicarea substanțială a nivelului academic al Facultății de Ştiinţe Juridice. În prezent, cadrele universitare ale facultății sunt atât personalități arădene, majoritatea dintre ele fiind practicieni ai dreptului, ceea ce contribuie la o foarte bună corelare a procesului didactic cu cerințele pieței muncii și a practicii în domeniu.
Facultatea dispune de importante relații internaționale cu Institutul European de Drept (European Law Institute), Universitatea din Viena, Academia de Științe a Austriei, Universităţile din Cracovia, Varșovia, Osnabruck, Budapesta, Zagreb, Novi Sad, etc.
Studenții facultății se bucură de o infrastructură didactică şi de cercetare ştiinţifică care se ridică la standardele europene, cuprinzând laboratoare de criminalistică şi de limbi moderne, centrul de informare integrare europeană, cabinetul pentru protecţia drepturilor omului, laboratorul de informatică juridică şi de drept informatic, Biblioteca Centrală Universitară „Tudor Arghezi”, spaţiile aferente pregătirii studenţilor în cadrul FEDE (Federaţia Europeană a Şcolilor Superioare).
Oferta educațională a facultății cuprinde nivelul de licență, cu durata de 4 ani și cel de Masterat, în domeniile Instituții de drept civil și procesual civil – 3 semestre și Instituții de drept penal și procesual penal – 3 semestre. De asemenea, facultatea asigură programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă, pentru cunoașterea și aprofundarea noilor coduri ale României. Înscrierile pentru anul universitar 2016-2017 se fac la Oficiul Permanent de Informare și Înscriere (B-dul Revoluţiei nr. 94-96, tel: 0257/280373, e-mail: admitere@uvvg.ro; site:www.uvvg.ro).
Absolvenții Facultății de Științe Juridice pot ocupa diferite posturi, și anume: judecători, procurori; avocați; notari; auxiliari în magistratură – asistenți judiciari, executori judecătorești, conducători carte funciară, grefieri, secretari la instanțele judecătorești și parchete; consilieri juridici la societăți comerciale, regii autonome sau companii naționale; funcționari în administrația publică centrală și locală; experți pe lângă instituții guvernamentale sau nonguvernamentale; lucrători în inspectorate ale poliției și ale serviciilor de securitate; orice alt loc de muncă ce necesită pregătire juridică.
Dintre absolvenţii Facultăţii de Ştiinţe Juridice, care ocupă funcţii publice, îi amintim pe Iustin Cionca, preşedintele CJA, parlamentarii Constantin Traian Igaş, Dorel Căprar, Ion Şcheau, Mihai Calimente, prefectul Cosmin Pribac, Claudius Mladin, inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Călin Bibarţ, viceprimar al Aradului, importanţi magistraţi, precum Ovidiu Miclea, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Antonella Ianota, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad, Radu Stoian, judecător în cadrul Tribunalului Arad, Camelia Tuduce Berar, ofiţer de poliţie, Alin Gherga, avocat, prodecan al Baroului Arad, Florin Galiş, om de afaceri, directori de agenţii şi bănci.
Iustin Cionca, preşedintele CJA, ALUMNI-UVVG, a subliniat: „Mă mândresc cu sunt absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice. Pregătirea universitară m-a ajutat, atât în perioada când am fost primar al oraşului Pecica, cât şi deputat în Parlamentul României, să ajung în Comisia Juridică şi preşedintele Comisiei de Regulament din Camera Deputaţilor. În calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, am constatat, în activitatea mea cotidiană, că pregătirea universitară din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice îmi este de foarte mare ajutor. Recomand tinerilor să urmeze studiile din cadrul acestei facultăţii, deoarece România are nevoie de jurişti, avocaţi şi magistraţi, pentru a impune un alt ritm acestei naţiuni, o altă mentalitate. Absolvirea Facultăţii de Ştiinţe Juridice poate asigura perspective bune de angajare, dar şi un rol social important, activ”.
No Comments
Comments for Facultatea de Ştiinţe Juridice din cadrul UVVG îşi aşteaptă studenţii ALUMNI Facultăţii de Ştiinţe Juridice, importanţi magistraţi, avocaţi şi personalităţi publice are now closed.