Guvernul USL a decis reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) la pâine la 9% începând cu 1 septembrie. Guvernul a estimat că va încasa mai puţin cu 100 milioane lei, sumă care va fi compensată prin creşterea accizelor la produse de lux. Ţinta principală a executivului nu este scăderea imediată a preţului pâinii prin scăderea TVA, ci reducerea la jumătate a evaziunii fiscale. Estimările arată că în acest moment evaziunea fiscală în domeniu ajunge la 80% pe lanţul economic al produselor de panificaţie. Scăderea preţului la pâine ca urmare a deciziei TVA poate fi decisă de către producători, Guvernul nu poate obliga producătorii să reducă preţul. Scopul urmărit de către Guvernul USL este reducerea evaziunii fiscale în domeniu cu peste 50% în domeniul produselor de panificaţie.
Reducerea TVA la pâine este o măsură experimentală, care vine în sprijinul producătorilor care îşi desfăşoară onest activitatea. Reducerea fiscalităţii coroborată cu acţiuni eficiente de control fiscal poate aduce venituri suplimentare pentru buget, în condiţiile sprijinirii întreprinzătorilor oneşti. Dacă măsura va produce efectul scontat, ea poate fi extinsă şi la alte produse alimentare de bază. În acelaşi timp, cred că reducerea TVA va genera şi o reducere a preţului final al pâinii pentru populaţie.
No Comments
Comments for Flavius Măduţa: „Reducerea TVA la pâine, o măsură pozitivă” are now closed.