Europarlamentarul PPE/PNL a anunțat că „în urma adoptării Pactului Ecologic European și cu scopul de a atinge obiectivul de neutralitate climatică într-o manieră eficace și echitabilă, Comisia Europeană a propus crearea unui mecanism de tranziție justă, care să includă un fond pentru o tranziție justă”. Europarlamentarul român a transmis că România va primi 1,95 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă.
„Mecanismul pentru o tranziție justă se concentrează asupra regiunilor și sectoarelor cele mai afectate de tranziție din cauza dependenței lor de combustibilii fosili, inclusiv cărbunele, turba și șisturile bituminoase, și asupra proceselor industriale cu emisii foarte ridicate de gaze cu efect de seră. Exploatarea cărbunelui în România este concentrată în cele două subregiuni ale Văii Jiului și Rovinari/Turceni, care sunt situate în județele Hunedoara și Gorj. Cele două județe angajează 90% din întreaga forță de muncă minieră din România, iar numărul total de locuri de muncă în funcție direct de extracția cărbunelui sau de producția de energie pe cărbune reprezintă 18 600, cu alte 10 000 în mod indirect în funcție de cărbune. Pe de altă parte, în județele Dolj, Galați, Prahova și Mureș, un număr semnificativ al forței de muncă este angajat în generarea de energie și căldură a combustibililor fosili sau în industria prelucrătoare cu consum intensiv de energie și industria grea (produse chimice, ciment pentru prelucrarea metalelor, îngrășăminte etc.).
Pentru a aborda provocările legate de tranziție, au fost identificate necesități de investiții cu prioritate ridicată pentru a atenua costurile socio-economice ale tranziției, astfel că România ar trebui să întocmească un plan de acțiune cheie ale Fondului de tranziție justă, care să vizeze în special investiții în regenerarea și decontaminarea amplasamentelor, restaurarea terenurilor și proiecte de reconversie, investiții în implementarea tehnologiei și a infrastructurilor pentru o energie curată la prețuri accesibile, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și energia regenerabilă, investiții productive în IMM-uri, inclusiv start-up-uri, care să ducă la diversificare și reconversie economică, investiții în crearea de noi firme, inclusiv prin incubatoare de afaceri și servicii de consultanță, investiții în activități de cercetare și inovare și încurajarea transferului de tehnologii avansate”, a explicat Gheorghe FALCĂ.
În final, europarlamentarul arădean a arătat că deși se așteaptă ca toate aceste județe să sufere de pierderi substanțiale de locuri de muncă, ca atare „ar putea fi luat în considerare sprijinul pentru investițiile productive în întreprinderile mari și în perfecționarea și recalificarea lucrătorilor, asistență în căutarea unui loc de muncă pentru solicitanții de locuri de muncă, includerea activă a solicitanților de locuri de muncă, asistență tehnică”.
Fondul pentru o tranziție justă va oferi, în principal, granturi, urmând ca schema specifică pentru tranziție din cadrul InvestEU va atrage investiții private, iar activitățile BEI vor mobiliza fonduri publice.
No Comments
Comments for Gheorghe FALCĂ: „România va primi 1,95 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă” are now closed.