Biblioteca Județeană „Alexandu D. Xenopol” Arad l-a omagiat azi pe Adam Muller Guttenbrunn, în cadrul unui eveniment din cadrul proiectului „Galeria Scriitorilor Arădeni”.
Manifestarea s-a derulat la Zăbrani, locul nașterii scriitorului, la muzeul ce-i poartă numele, fiind prezenți, alături de Cristina Duma – manager interimar al bibliotecii județene, Claudia Boghicevici – vicepreședinte al Consiliului Județean Arad, Doru Sinaci, director al Centrului Cultural Județean Arad, Peter Hugel – director al Complexului Muzeal Arad, Horia Truță – istoric.
Cei prezenți au evocat personalitatea lui Adam Müller Guttenbrunn, cel născut în mijlocul comunității de șvabi din Guttenbrun (azi Zăbrani), pe Valea Mureșului. După ce a urmat școli în limba germană, în localitatea natală, la Sibiu și Timișoara, în 1870 a plecat la Viena, dar fost nevoit să lucreze ca telegrafist la Linz și Bad Ischl. Între timp a studiat ca autodidact, scriind și piese de teatru. Abia în 1879, când lucrările sale ajung pe biroul directorului teatrului din Viena, reușește să se mute în capitala Imperiului Austriac. Acolo unde a fost, pe rând, funcționar, foiletonist și critic de teatru.
Între 1893-1896 a fost director la Raimundtheater din Viena, iar între 1898-1903, director al proaspăt fondatei instituții Kaiserjubiläums-Stadttheater (teatrul orășenesc jubiliar), azi Volksoper (opera populară).
Într-o parte semnificativă a operei sale literare (Micul șvab, Iakob și fiii săi, Clopotele meleagului natal, etc.), Adam Müller-Guttenbrunn redă cu emoție frumusețea satului din zona bănățeană a Aradului, cu obiceiurile, tradițiile și îndeletnicirile sale din secolul XIX.
Pentru valoarea întregii sale opere literare, teatrale și filosofice, în 1922 Universitatea din Viena i-a conferit lui Adam Müller Guttenbrunn titlul de „Doctor Honoris Causa”, iar Guvernul Român i-a acordat, în același an, Medalia „Bene merenti”, clasa I.
Adam Müller Guttenbrunn s-a stins din viață la 71 de ani (1923), mai multe instituții culturale și de învățământ din zona de vest a țării purtându-i numele.
„Adam Müller-Guttenbrunn este o personalitate cu care judeţul Arad se mândreşte, fiind preţuit deopotrivă atât de comunitatea română, cât şi de cea germană…
Prin păstrarea vie a memoriei lui Adam Müller-Guttenbrunn şi prin cinstirea operei acestuia reuşim să menţinem activ trecutul german al comunei şi, nu în ultimul rând, îi ajutăm pe tinerii de astăzi să cunoască originile comunităţii din care fac parte” a declarat Claudia Boghicevici.
No Comments
Comments for In memoriam Adam Muller Guttenbrunn, la Zăbrani are now closed.