Interpelare a senatorului USR, Adrian Wiener adresată Ministrului Sănătății

Written by admin. Posted in Politica

Tagged: , , ,

Published on martie 07, 2017 with No Comments

Adi Wiener

Adresată: Domnului Florian Dorel Bodog, Ministrul Sănătății

De către: senator Adrian Wiener

Circumscripţia electorală: 2 ARAD

Grupul Parlamentar: USR

Şedinţa Senatului din data de: 06.03.2017

Obiectul interpelării: REGISTRE DE ONCOLOGIE

Registrele de oncologie reprezintă o formă standardizată de colectare de date epidemiologice, despre tipul, stadiul, tratamentul cazurilor de cancer precum și despre profilul pacientului. Informațiile pot fi prelucrate pentru a evalua incidența, prevalența, eficiența tratamentului, supraviețuirea, geografia, distribuția pe grupe de vârstă, sex sau etnicitate a fiecărui tip de boală oncologică. Registrele sunt esențiale pentru ghidarea măsurilor de prevenție, screening și control al neoplaziei în România. De fapt, sunt principalul instrument de evaluare a eficienței programelor de screening oncologic, astfel că orice intervenție care vizează sănătatea comunitară oncologică trebuie să aibă ca precondiție înființarea unui Registru Național de Cancer. Pentru a deveni operațional e necesar doar un registrator oncologic/județ, un program informatic adecvat și o metodologie de lucru. În absența Registrelor Oncologice suntem vulnerabili ca națiune la depistarea clusterelor de cancer – rate mai mare decât expectanța în arii geografice circumscrise ale anumitor tipuri de cancer legate de factori de mediu sau contaminarea industrială.

În 2003, Consiliul Europei lansa o recomandare referitoare la setul minimal de bune practici privind detecția precoce a cancerului în Uniune. Făcea o recomandare de creștere cu 50% a numărului de investigații pentru screeningul cancerului de col uterin, sân și colon. 14 ani mai târziu, România are, pentru depistarea precoce a cancerului de sân, doar un Program pilot la Cluj, demarat în 2015 care a atins doar 0,2% din populația țintă. Acest program pilot se face doar în baza unei recomandări oficiale și în cadrul programului doar 75% din investigații sunt efectuate pe mamografe digitale. România nu are deloc un program de screening pentru cancerul colo-rectal deși 110 milioane de europeni beneficiază de un astfel de program. Doar Bulgaria și Slovacia se mai află în această situație.

România are ce mai mică durată de supraviețuire a pacienților cu cancer din Uniune. Boala este depistată târziu din cauza lipsei sau ineficienței screeningului, diagnosticul nuanțat este dificil, tratamentul este de multe ori inadecvat (avem o rată foarte mică de intrare pe piață a medicamentelor oncologice noi și din cauza calității scăzute a diagnosticului histopatologic). De asemenea avem cea mai mare incidență și mortalitate a cancerului de col uterin din UE, în condițiile în care prevenția prin vaccinare anti HPV este foarte eficientă.

În programul de guvernare al PSD se face vorbire de introducerea de programe de screening pentru diverse tipuri de boli neoplazice.

Având în vedere cele expuse, întrebarea este dacă aveți în vedere, în viitorul apropiat înființarea Registrului Național de Cancer ?

Vă rog să dispuneți ca răspunsul dumneavoastră să îmi fie trimis în scris, în termenul legal de 30 de zile, și la adresa de e-mail: adrian.wiener@senat.ro.

Cu deosebită considerație,

06.03.2017 Senator

Adrian Wiener

No Comments

Comments for Interpelare a senatorului USR, Adrian Wiener adresată Ministrului Sănătății are now closed.