Constituirea producatorilor agricoli în forme asociative deschide noi oportunitati de dezvoltare economica prin atragerea unor avantaje locale, zonale sau regionale si folosirea puterii colective in scopul cresterii prosperitatii membrilor, a familiilor lor si comunitatilor din care fac parte.
Membrii formelor asociative, indiferent de forma de organizare din care fac parte; asociații, cooperative sau grupuri de producatori au drepturi stabilite democratic.
În ultimii ani, la nivel mondial, datorita strategiilor de concentrare sau de dezvoltare, fermierii sunt puși în fața unei decizii strategice fundamentale, și anume să aleagă cum să actioneze mai bine în condiții de nesiguranță pentru a realiza exploatații agricole viabile, rentabile, rezistenta la concurență, cu piețele de desfacere și eficiență în accesarea de fonduri financiare. Ca alternativă, fermierii realizează diferite forme de asociere, dintre care se evidențiază cooperativele, grupurile de producători si asociațiile de producatori.
„Romania, aflată încă în situația de adaptare la noile reglementări UE, dispune de o agricultura în care își defășoară activitatea aproximativ 37% din populatie, cu aproximativ 3 milioane de parcele, a caror suprafață medie este de 1,5 ha. Consider că ar fi necesară organizarea fermierilor în forme asociative, acest lucru ar duce cu siguranță la modernizariea acestei importante ramuri economice. Nu cred că mai putem vorbi la ora actuală de o agricultură de subzistență având în vedere costurile lucrărilor, de aceea ca un om care provine de la țară, cunoscând problemele cu care se confruntă agricultorii vreau să stau de vorbă cu ei și să le explic care sunt avantajele acestor forme asociative. Ca parlamentar de Arad îmi propun să lupt în continuare pentru creşterea subvenţiilor și atragerea a cât mai multe fonduri europene pentru agricultura României” , a declarat senatorul Ioan Cristina
În România, cooperativele agricole sunt reglementate de doua legi, și anume:
Legea 566/2004 – Legea cooperatiei agricole, care reglementeaza doar sectorul cooperatiei agricole
Legea 1/2005 – Legea Cooperatiei, care prevede la randul ei posibilitatea constituirii de societati cooperative de valorificare (asociatii de persoane fizice care se constituie in scopul de a valorifica produsele proprii sau achizitionate prin distributie directa sau prin prelucrare si distributie directa) si de societati cooperative agricole – asociatii de persoane fizice care se constituie cu scopul de a exploata in comun suprafetele agricole detinute de membrii cooperatori, de a efectua in comun lucrari de imbunatatiri funciare, de a utiliza in comun masini si instalatii si de a valorifica produsele agricole.
Avantajele economice ale fermierilor / taranilor care formeaza o cooperativa
- reduce numarul de intermediari din lantul de distributie
- reduce riscul de a nu avea desfacerea produselor
- creste influenta producatorului in stabilirea preturilor in relatie cu cumparatorii
- ofera o surse de venit de incredere, regulata si in timp util
- asigura furnizarea la timp a materialelor prime necesare productiei de calitate buna la un pret rezonabil
- asigura, de asemenea, in timp util material de aprovizionare prime de buna calitate la costuri rezonabile cooperativei care face distributie sau procesare
- deschide noi perspective pentru producatorul/lucratorul care poate adopta noi tehnologii (mecanizare, material saditor, etc) care sa ii permita sa se treaca de la practici traditionale la unele mai productive
No Comments
Comments for Ioan Cristina, senator PNL: „Sunt adeptul constituirii producătorilor agricoli în forme asociative” are now closed.