Europarlamentarul Iosif Matula a avut o intervenție în Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg în cadrul dezbaterii pe marginea Raportului privind Perspectiva energetică 2050. Documentul subliniază importanța politicii energetice a UE în cadrul crizei economice și financiare și rolul pe care energia îl are în accelerarea creșterii economice și a competitivității în UE și în crearea de locuri de muncă.
Iosif Matula a atras atenția că reglementările în materie de energie din statele membre trebuie să țină cont de dispozițiile privind liberalizarea piețelor de energie și să urmărească prioritar eliminarea blocajelor ce stau în calea integrării piețelor de energie.
Totodată, europarlamentarul a susținut că dezvoltarea capacității proprii de producție și a rețelelor de transport la nivel regional și transfrontalier pot asigura costuri reduse pentru energia de consum.
“Trebuie să punem mai mult în valoare capacitatea energetică de la nivel regional. Un exemplu concret, în Regiunea Vest din România, există importante resurse de energie geotermală neutilizate datorită obstacolelor birocratice” a afirmat Iosif Matula.
Europarlamentarul Iosif Matula a făcut apel către Comisia Europeană și autoritățile naționale competente, solicitându-le să analizeze în comun posibilitatea depășirii piedicilor ce stau în calea investițiilor în exploatarea energiei geotermale.
În răspunsul cu privire la problema formulată de Iosif Matula, comisarul european pentru energie, Günther Oettinger, a subliniat că în acest caz pot fi luate în calcul bunele practici din alte țări, dând exemplul Islandei.
Europarlamentarul Iosif Matula va continua seria interpelărilor pe această temă. ” În perioada imediat următoare voi adresa o întrebare Comisiei Europene prin care voi solicita detalii cu privire la posibilitățile de depășire a obstacolelor care stau în calea exploatării energiei geotermale”, a adăugat în încheiere europarlamentarul arădean
În 15 decembrie 2011 Comisia Europeană a adoptat Comunicarea “Perspectiva energetică 2050″. Documentul expune consecințele unui sistem energetic fără carbon și conturează cadrul politic necesar în acest sens, prin care să li se permită statelor membre să aleagă opțiunile energetice dorite și prin care să se creeze un mediu de afaceri stabil pentru investițiile private, în special până în 2030.
No Comments
Comments for Iosif Matula avut o intervenție în Plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg are now closed.