Principalele repere ale activității Consiliului Județean:
*Unul dintre cele mai mari proiecte din România pentru drumurile județene: obiectiv – 326 km de drumuri județene reabilitate/modernizate
*Au fost deschise șantiere pe 252 km de drumuri județene
*Unele dintre cele mai consistente reforme în România, în domeniul asistenței sociale!
*Unul dintre cele mai mari proiecte din România pentru modernizarea sistemului județean de sănătate publică!
*Câte un aparat medical nou la patru zile pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență
*410 intervenții la noul Laborator de Cardiologie Intervențională, fără costuri suplimentare pentru pacienți!
`Proiecte în lucru pentru cinci spitale noi: Oncologie, Pediatrie-Matern, Psihiatrie Căpâlnaș, Psihiatrie Arad, Infecțioase Adulți, dintre care lucrări în curs la Oncologie și Psihiatrie Căpâlnaș!
*Modernizarea majorității secțiilor de spital!
*Proiecte pentru extinderea Ambulatorului și a Unității de Primiri Urgențe
Lucrări de renovare la Biblioteca Județeană!
Anul 2019 a fost anul marilor investiții pentru Consiliul Județean Arad. Doi ani și jumătate a durat până când în lanțul idee-realizare am putut avansa la ultima verigă și am concretizat proiectele pe care le-am gândit la începutul mandatului. Asta a însemnat că 2019 a fost anul deschiderii șantierelor pe drumurile județene, la Spitalul Clinic Județean de Urgență, anul achizițiilor de echipamente pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență, anul modernizării Bibliotecii Județene A.D. Xenopol. Dar a fost un an bun și pentru proiecte noi, în domeniul serviciilor sociale.
Activitatea desfășurată s-a înscris pe linia strategiei asumate în anul 2016, atunci când am preluat mandatul de președinte al Consiliului Judeţean Arad. Au trecut trei ani în care, cu răbdare și multe eforturi, am reușit, împreună cu echipa din conducere, cu aparatul de lucru al instituției, să depunem un număr mare de proiecte de finanțare, majoritatea pentru accesarea fondurilor europene, și să inițiem proiecte de anvergură în domenii-cheie ale administrației publice arădene: infrastructură, sănătate publică, servicii sociale și cultură
În implementarea acestor proiecte, în anul 2019, am format echipă cu vicepreședinții Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar. Alături de consilierii județeni și de aparatul de specialitate din Consiliu, această conducere a demonstrat că are capacitatea să realizeze proiecte de interes strategic pentru dezvoltarea Aradului și în interesul arădenilor.
Infrastructura de drumuri
La Arad, Consiliul Județean derulează unul dintre cele mai mari proiecte din România, pentru modernizarea drumurilor județene. Am mai spus-o, dar o repet, pentru că este o confirmare a muncii noastre: în decembrie 2019, cel mai prestigios portal de administrație din România acorda Diploma de Excelență Consiliului Județean Arad, pentru proiectul de modernizare a 300 km de drumuri județene, în cadrul Galei Administrației din România, desfășurată la Cluj. La modul concret, am început să lucrăm efectiv la peste 250 km drum județean din totalul de 326 km pe care ni l-am asumat la începutul mandatului. De fapt, noi am vorbit mereu de 300 km, dar am ajuns să depășim cu 10% această prognoză, pentru că pe măsură ce am înaintat în timp, am descoperit noi nevoi și noi soluții tehnice. Am turnat peste 50 km de covor bituminos pe drumurile județene și am deschis șantiere pe tronsoane unde de peste jumătate de secol, deci de la prima asfaltare a drumului, nimeni nu și-a mai asumat reparații capitale.
Am intrat în iarna anului 2019 cu lucrări majore pe cele mai importante artere din toate zonele județului, beneficiind de patru surse de finanțare, însumând 805 milioane de lei:
- bugetul propriu al Consiliului Județean
- fonduri europene
- credite
- credite angajament
Și nu în ultimul rând, avem proiectul pentru finalizarea ultimului tronson din Centura Aradului, care va presupune încă un pod peste Mureș, în zona Fântânele, și un pasaj peste calea ferată, la Vladimirescu, care va descongestiona traficul rutier dintre municipiul Arad și cea mai populată comună din județ, Vladimirescu, aflată la o aruncătură de băț de municipiu, dar foarte greu accesibilă din cauza căii ferate care secționează traficul.
Prezentând realizările din infrastructura rutieră în cifre, subliniez că fondurile europene reprezintă cea mai importantă sursă de finanțare, acestea fiind atrase prin două Programe, lungimea totală a drumurilor cuprinse în proiecte fiind de 143,7 km.
Programul Operațional Regional 111,5 km
- Pâncota-Seleuș 5,5 km – finalizat
- Nădlac-Pereg 5,8 km – finalizat
- Dorobanți Macea 3 km – finalizat
- Pâncota-Buteni 31,3 km – în execuție
- Sânpetru German – limită jud. Timiș 6,9 km – în execuție
- Nădab-Seleuș 19,3 km – în execuție
- Pecica-Turnu 9,8 km – în execuție
- Arad-Șiria-Pâncota 29,9 km – licitație contestată
- Centura Sud-est a municipiului 11 km (inclusiv pod peste Mureș și pasaj peste calea ferată) – documentație tehnică
Programul Interreg (transfrontalier) 32,2 km
- Centură Curtici 7,3 km – execuția lucrărilor este în proces de achiziție
- Curtici-Macea-Sânmartin 8,6 km – execuția lucrărilor este în proces de achiziție
- Sânmartin-Socodor 11,46 km – execuția lucrărilor este în proces de achiziție
- Socodor-Nădab 4,84 km – execuția lucrărilor este în proces de achiziție
O altă sursă de finanțare o reprezintă fondurile proprii ale Consiliului Județean, însumând 109 km
- Neudorf-limită jud Timiș 6,1 km – finalizat
- Grăniceri-Pilu 6,5 km – finalizat
- Beliu-Hășmaș 5,8 km – finalizat
- Beliu-Archiș 5,3 km – finalizat
- Cărand-Prunișor 5,8 km – finalizat
- Chisindia-Buteni 2 km – finalizat
- Mocrea 1,2 km – finalizat
- Iratoșu-Dorobanți 3 km – finalizat
- Sebiș-Buteni 5,8 km – finalizat
- Chisindia 1,5 km – finalizat
- Zăbalț-limită județ Timiș 4,9 km – în execuție
- Târnova-Tauț 9 km – în execuție
- Gurahonț-Buteni 22,2 km – în execuție
- Sântana-Sintea Mică 9,96 km – în execuție
- Șofronea-Zimandcuz 5,7 km – în execuție
- Sintea Mare-Șepreuș 14,27 km – în execuție
Din surse guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, au fost atrase fonduri pentru două tronsoane de drum, pe o lungime de 51,5 km
- Sânmartin-Olari-Caporal Alexa 23,5 km – documentație în lucru
- Bârsa-Moneasa 28 km – proiectare
Acest proiect, de modernizarea rețelei județene de drumuri pe o lungime de 300 de kilometri, ar fi fost mult mai avansat dar cauza principală a întârzierii demarării lucrărilor a fost și este legislația stufoasă, obținerea documentației necesare fiind îngreunată.
Totuși, anul 2019 a reprezentat cel mai mare efort financiar și logistic postdecembrist al unei administrații județene, prin demararea lucrărilor pe 24 de șantiere din județ, unele finalizate, altele în curs de execuție.
Sănătatea publică
Din punct de vedere al dotării Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și al demarării proiectelor de modernizare a Spitalului, anul 2019 a fost cel mai bun din istoria spitalului arădean! Și în domeniul medical avem probabil cel mai consistent proiect în România, pentru modernizarea spitalului județean!
Anul 2019 a însemnat poate una dintre cele mai importante realizări pentru actuala echipă de conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad: înființarea Compartimentului de Cardiologie Intervențională. Aici pacienții nu trebuie să plătească pentru intervențiile care salvează vieți și care, înaintea înființării acestui compartiment în cadrul spitalului, îi costau pe pacienți aproximativ câte 2000 de euro. Noul compartiment este necesar pentru rezolvarea urgențelor la pacienții cu infarct miocardic acut. Secția a fost dotată inclusiv cu un ecocardiograf care îmbunătățește cu 80% diagnosticarea afecțiunilor cardiace.
Am continuat modernizarea și dotarea cu aparatură performantă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Am realizat o statistică a investițiilor în aparatură și am fost și noi surprinși de rezultat, pentru că împreună cu Primăria Municipiului Arad, Consiliul Județean a dotat Spitalul cu 171 de aparate medicale performante în ultimii doi ani, adică în medie un aparat la patru zile! Este o performanță greu de egalat de orice altă administrație publică din România și de orice alt spital! La asta aș vrea să mai adaug faptul că aproximativ 100.000 de pacienți internați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad au beneficiat de această aparatură nouă, ceea ce justifică ambiția noastră de a dota spitalul.
În domeniul sănătății publice am lucrat în anul 2019 la documentațiile tehnice pentru alte cinci spitale noi în Arad: Oncologie, Psihiatrie Căpâlnaș (acestea două sunt deja chiar șantiere în lucru), Matern-Pediatrie (care este cel mai ambițios proiect în domeniul medical, un complex de cinci etaje ce va aduce sub același acoperiș toate specializările pentru copii), Infecțioase Adulți și Psihiatrie Arad. Adaug la acestea modernizarea Ambulatorului și extinderea, cu o nouă clădire, a Unității de Primiri Urgențe, care de asemenea sunt în faza documentațiilor tehnice. La Unitatea de Primiri Urgențe avem, în medie, aproape 300 de pacienți pe zi, ceea ce justifică lărgirea spațiului și continuarea dotării cu aparatură performantă.
Parteneriatul dintre societatea civilă și administrație, în domeniul modernizării spitalului.
În anul 2019 s-a accelerat și acest parteneriat al nostru cu societatea civilă arădeană pentru modernizarea unor secții de spital. Proiectul de la Pediatrie, unde Asociația Cetatea Voluntarilor a angrenat și mediul de afaceri, și Biserica Ortodoxă, și persoane fizice, s-a extins și la Spitalul Matern. Pe mine mă bucură acest exemplu de responsabilitate civică pe care îl dovedesc arădenii. Îi apreciez foarte mult pe cei care se implică și vin alături de administrația județului Arad în acest demers de modernizare a sănătății publice. Mă bucură în mod deosebit că arădenii înțeleg că nevoile spitalului sunt foarte multe și depășesc posibilitățile Consiliului Județean, chiar dacă noi am adus zeci de milioane de euro, în special din fonduri europene, pentru dotarea Spitalului. Le mulțumesc tuturor celor care au contribuit, fie și cu minimul de 4 euro, pentru binele spitalului. Vreau să fie foarte clar că nu este o donație pentru imaginea președintelui Consiliului Județean sau a directorului Spitalului ori a președintelui Asociației. Este vorba de implicare și donații pentru binele copiilor arădeni, a pacienților adulți, pentru liniștea familiilor care au bolnavi în Spital. Consiliul Județean Arad a dus în zece ani aproape 40 de milioane de euro înspre Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad. Este o sumă imensă, care în următorii zece ani se va dubla. Dar dacă lucrurile merg așa cum îmi doresc eu, chiar în următorii cinci ani ajungem la o sută de milioane de euro duși de Consiliul Județean Arad, din diferite surse de finanțare, înspre sistemul de sănătate publică arădean. Vreau să știți că este vorba despre o investiție enormă, care ne depășește posibilitățile. Statul s-a îngrijit să crească salariile în sistemul medical, și bine a făcut. Dar a neglijat dotările. Spitalele noastre, și nu doar cel de la Arad, funcționează în clădiri vechi și neconforme. Statul, care le-a gestionat, ni le-a pus nouă în brațe și apoi ne-a trimis controale, ne-a amendat și ne-a amenințat că închide spitalele dacă noi, Consiliul Județean Arad sau, în alte județe, celelalte Consilii Județene, nu reparăm în câțiva ani ceea ce el, statul, nu a fost în stare să repare în câteva decenii. Am primit clădiri de spitale care se dărâmă, de exemplu Psihiatria din Arad. Am primit clădiri unde geamurile erau proptite cu cărămizi, de exemplu TBC sau Infecțioase Adulți. Am primit clădiri unde copiii erau internați câte doi sau trei într-un pat. Am primit de la sat clădiri care nu au respectat circuitele impuse chiar de stat, sau normele de siguranță stabilite de stat. Dar știți ce nu am primit? Banii să le reparăm, să le modernizăm.
La preluarea mandatului, în anul 2016, am spus foarte clar, că sănătatea publică a Aradului reprezintă prioritatea mea absolută. De aceea, m-am implicat foarte serios în modernizarea spitalului clinic județean de urgență, chiar dacă uneori chiar pare o luptă cu morile de vânt. Investițiile pe care le-am făcut s-au raportat în primul rând la scăderea timpului de lucru și creșterea siguranței în diagnosticarea afecțiunilor și tratarea pacienților.
Am dotat cu aparatură atât Stația Centrală de Sterilizare cât și punctul de lucru de pe strada Episcopiei. Consiliul Județean a cumpărat pentru spital un sterilizator cu abur, un sterilizator cu plasmă și opt mașini de spălat instrumentar. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 3 milioane de lei, incluzând lucrările de reamenajare și redesenare a circuitelor medicale. Cel mai important este că am redus de la două-trei ore la câteva zeci de minute durata sterilizării instrumentelor.
Serviciul Clinic de Anatomie Patologică a fost reorganizat și dotat cu o linie modernă și completă. Acest serviciu a devenit unul dintre cele mai moderne din România dispune acum de o linie completă, automată, în valoare de 250.000 de euro, care poate deservi tot județul. Asta înseamnă că avem astăzi siguranța că probele prelevate sunt diagnosticate corect, pe aparatură de ultimă generație în România.
Compartimentul de Oftalmologie a fost dotat cu un computer tomograf în coerență optimă. Acest aparat, necesar pentru diagnosticarea cu acuratețe a afecțiunilor oculare, a completat necesarul compartimentului,.
Laboratorul de Radiologie și Imagistică Medicală dotat cu aparatură de radiologie digitală. Au fost achiziționate patru aparate de radiologie, fabricate în Franța, care reduc costurile deoarece nu mai folosesc film, imaginile fiind captate digital și transmise mai apoi în rețea. Noile aparate reduc timpii de expunere a pacientului la radiații.
De asemenea, sunt în curs de implementare 4 proiecte, demarate în anii anteriori:
- Amenajări Interioare la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, în vederea amplasării unor echipamente medicale – proiect complementar unui alt proiect: „Extindere Ambulatoriu, etapa a II-a”, necesar pentru amplasarea unui Computer Tomograf și a unui Angiograf.
- Asigurarea accesului la servicii de sănătate în regim ambulatoriu pentru populația județului Arad – proiect derulat prin Programul Operaţional Regional (fonduri europene). Valoarea: 13.685.602,23 lei.
- Îmbunătățirea accesului populației din județul Arad la servicii medicale de urgență” – proiect derulat prin Programul Operaţional Regional (fonduri europene). Valoarea: 5.957.809,95 lei.
- Creșterea accesibilității serviciilor medicale prin dotarea cu echipamente medicale performante a Ambulatoriului Integrat de Specialitate al SCJU Arad – proiect derulat prin Programul Operaţional Regional (fonduri europene). Valoarea: 10.475.854,37 lei.
Asistență socială
Domeniul protecției copilului și a persoanelor vulnerabile reprezintă o preocupare deosebită a conducerii Consiliului Județean Arad. Sistemul de asistență socială, în anul 2019, a fost responsabilitatea noastră. Și consider că am avut grijă și am investit în acest domeniu sensibil, asigurând finanțarea legală pentru persoanele din Arad cu nevoi speciale. Am considerat că aceste persoane nu pot fi abandonate sub niciun pretext, chiar dacă în mod evident ele nu reprezintă o prioritate pentru guvernanți. Scopul nostru a fost acela de a integra în societate categorii de persoane vulnerabile: persoanelor cu dizabilități, copii care au abandonat școala, copii cu dizabilități mentale sau femei victime ale violenței domestice.
Proiecte în 2019 în asistența socială
Gala persoanelor cu dizabilități – proiect finalizat. Scopul: să exemplifice câștigul societății ca urmare a integrării persoanelor cu dizabilități, de a-i privi pe cei cu dizabilități altfel decât în mod uzual. Valoarea proiectului:10.576,64 lei
Copii integrați în școală și comunitate – proiect în evaluare. Scopul: o intervenție eficientă în scopul mai bunei integrări școlare a 221 de copii cu CES și reducerii riscului de abandon școlar pentru 779 de copii selectați în grupurile țintă din 21 de școli din județele Arad, Alba și Ialomița. Bugetul proiectului: 6.382.219,00 lei. Finanțare prin: Granturile Norvegiene 2014-2021.
Sistem Integrat de Date – Proiect pilot, aflat în faza de elaborare. Scopul: nevoia de a identifica cele mai bune soluții privind asigurarea implementării unui sistem unitar şi integrat de obținere a drepturilor și facilităților acordate, în baza legii, persoanelor cu dizabilități din județul Arad. Soluţia propusă constă în crearea unui sistem informatic integrat care să interconecteze instituțiile cu care persoanele cu diazbilități intră în contact pentru a-și dobândi drepturile și facilitățile ca urmare a încadrării în grad de handicap.
Proiect VIP PLUS – „Voluntariat – Initiative-Profesionalism pentru calitate in serviciile de zi destinate copiilor din comunitati vulnerabile” – Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: crearea unui ghid metodologic pentru aplicarea de practici non-discriminatorii și de abilitare vizând integrarea comunitară a tuturor copiilor, inclusiv a celor de etnie romă – în conformitate cu standardele în vigoare pentru serviciile de zi. Finanțare: Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021.
Proiect privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice – VENUS – Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: creare la nivel județean a unui nou tip de serviciu social, destinat victimelor violenței în familie. Finanțare: Guvernul României. Bugetul proiectului (județul Arad): 1.371.741,76 lei.
Centrul de zi pentru persoane cu dizabilități OPAL – Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: Creșterea calității vieții persoanelor cu dizabilități din municipiul Arad și prevenirea instituționalizării acestora. Valoarea totală a proiectului: 344.567 lei, lei.
TEAM-UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor – Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: Reducerea numărului de copii și tineri plasați în instituții, prin consolidarea rețelei de asistenți maternali. Finanțare: Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
Construirea a două case de tip familial Hansel și Gretel și reabilitarea unui centru de zi și recuperare pentru copii cu dizabilități mentale Simba – Proiect aflat în faza de elaborare. Scopul: Creșterea calității vieții copiilor cu dizabilități din sistemul de protecție a copilului și din comunitate, prin construirea a două case de tip familial și înființarea unui centru de zi și recuperare pentru copii cu dizabilități mentale. Finanțare: fonduri europene. Bugetul total al proiectului: 4.660.000,00 lei.
Extinderea și reabilitarea Centrului de Criză – Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2015-2020. Finanțare: fonduri europene. Valoare proiectului: 3.321.865,37 lei. Scop: Eficientizarea sistemului de servicii sociale oferite de către D.G.A.S.P.C. Arad prin extinderea şi reabilitarea unui Centru de Criză.
Egalitate de șanse la o viață împlinită – Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2015-2019. Scop: Facilitarea integrării sociale și a accesului pe piaţa muncii pentru persoane aflate în risc de marginalizare şi excluziune socială. Finanțare: fonduri europene. Valoare proiectului: 2.255.667,00 lei.
Prevenirea sarcinii nedorite în județul Arad – Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2016-2019. Finanţare: Fondul Român de Dezvoltare Socială. Scop: Prevenirea sarcinii nedorite și reducerea numărului de copii abandonați. Scăderea incidenței sarcinii nedorite în rândul adolescentelor. Reducerea numărului de copii abandonați/instituționalizați. Reintegrarea socială, familială, școlară și profesională a femeilor care intră în categoria beneficiarilor direcți ai proiectului. Creșterea gradului de implicare a comunității locale și a celorlalte instituții ale statului.
EDUC-PLUS- Formare permanentă și profesionalism pentru servicii de calitate acordate copiilor din sistemul de protecție – Proiect sustenabil. Perioada de sustenabilitate: 2016-2020. Finanțare: fonduri europene. Valoarea proiectului: 762,190.00 lei.
Cultură și turism
Cultura a făcut parte dintre domeniile în care Consiliul Județean Arad a investit mult în anul 2019. Am accesat fonduri pentru a contribui la creșterea surselor de finanțare a activității. În parteneriat cu Consiliul Județean Bekes, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad se află în plin proces de editare a Dicționarului Comorilor Culinare Locale, 400 exemplare în limba română și 400 de exemplare în limba maghiară. Proiectul este în curs de finalizare, tipărirea efectivă urmând să se efectueze în această lună.
Consiliul Județean Arad a aprobat, în septembrie, documentațiile tehnico-economice și indicatorii tehnico-economici RESTAURAREA MUZEULUI ORĂȘENESC LIPOVA”, proiect prin care dorim efectuarea unor reparaţii capitale la clădirea care găzduieşte muzeul din Lipova. Este de datoria noastră să susţinem cultura, şi aici mă refer atât la susţinerea actului cultural, cât şi a patrimoniului. Îmi doresc să găsim şi surse de finanţare, din fonduri externe, pentru a putea conferi acestei clădiri, atât de importantă pentru patrimoniul nostru cultural material, valoarea pe care o merită, cât și să oferim un spaţiu adecvat patrimoniului deţinut de Muzeul din Lipova.
#AradulFrumos
Pentru al treilea an consecutiv, Consiliul Județean Arad a promovat Podgoria Miniș-Măderat la Târgul Național de Turism de la București, în prezența reprezentanților comunelor Șiria și Ghioroc, care și-au prezentat specificul pentru românii și străinii interesați de turismul din vestul țării. Primarul comunei Șiria, Valentin Bot, și consilierul județean Garofița Popa, care conduce și Grupul de Acțiune Locală Miniș-Măderat au adus în târg produse alimentare tradiționale din zona Șiria, foarte apreciate de vizitatori.
Relații externe
În anul 2019, Consiliul Județean Arad a continuat să lucreze la strategia de creștere a vizibilității internaționale a Aradului. Pentru noi este important ca personalități europene din diferite domenii de activitate să ajungă la Arad, să vină în România și să vadă că dincolo de orice controverse politice aici există oameni care muncesc și performează. În această idee am organizat întâlnirea de lucru a Rețelei Orașelor și Regiunilor Europene pentru Cultură – LIKE. Aradul a avut oaspeți din Paris, Lille (Franța), Barcelona, Donostia San Sebastian (Spania), Atena (Grecia), Rijeka (Croația), Almada (Portugalia), Liege (Belgia), La Valletta (Malta), Limerick (Irlanda), Brno (Cehia), Blagoevgrad (Bulgaria), Timișoara. Rețeaua, una dintre cele mai mari din Europa, are peste 100 de membri din majoritatea statelor europene și are sediul central la Lille, în Franța. La Arad a fost prezent și președintele organizației, Michael Moglia, dar și Consiliul de Administrație al Rețelei.
Conferința „Via Habsburg”, unul dintre cel mai importante evenimente culturale internaționale ale anului 2019, a avut loc în Arad, la Consiliul Județean Arad, în prezența președintelui IRE, Franz Schausberger. Ne-am dorim ca prin acest program să contribuim, așa cum susține și platforma Institutului Regiunilor Europei, la crearea de reţele între regiuni, municipalităţi şi alte arii de activitate publică şi economică pentru realizarea intereselor lor. Aradul a avut și are, așadar, o puternică legătură directă cu istoria și cultura Europei Centrale și Occidentale.
Consiliul Județean Arad a aderat la Asociația Regiunilor Europene de Frontieră, pentru o cât mai bună și mai utilă reprezentare a Aradului în Europa, pentru o intensificare a relațiilor internaționale transfrontaliere și pentru creionarea unor proiecte comune! Asociația Regiunilor Europene de Frontieră. Vorbim despre cea mai veche asociație independentă de regiuni din Europa, înființată în 1971, și singura care se ocupă de cooperarea transfrontalieră (CBC). Asociația Regiunilor Europene de Frontieră are aproape patruzeci de ani de experiență teoretică şi practică extensivă în toate aspectele privind cooperarea transfrontalieră, dar şi în domeniul cooperării interregionale şi transnaționale.
Și tot anul trecut am marcat împlinirea a 20 de ani de cooperare bilaterală între județele Arad și Csongrád, din Ungaria. Cei 20 de ani de colaborare între județele Arad și Csongrád s-au concretizat prin întocmirea, derularea şi finalizarea unor proiecte în cadrul Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), care acoperă domenii precum sănătate, infrastructură, cultură, turism și economie.
Am votat pentru reînnoirea pe perioadă nedeterminată a acordului de cooperare între judeţul Arad şi Raionul Ungheni din Republica Moldova,. Procedura a fost necesară având în vedere bunele relaţii de colaborare pe baza cărora Aradul şi Ungheniul intenţionează să se angajeze în proiecte transfrontaliere comune, iar precedentul acord a expirat la sfârşitul lunii mai 2019. De fiecare data când am posibilitatea subliniez faptul că singura cale corectă pentru românii de peste Prut este calea europeană şi suntem alături de fraţii noştri moldoveni pe acest drum, inclusiv prin încheierea acestui acord cu care vrem să ducem colaborarea dintre Arad şi Ungheni la un alt nivel.
Un loc special în activitatea noastră l-au reprezentat relațiile de colaborare cu China. Consiliul Județean Arad a participat la Hainan, în Republica Populară Chineză, la Târgul de Agricultură, după ce anul trecut, o numeroasă delegație din Hainan a participat la Târgul Produs în Arad. În 2018, oficialii din Hainan au venit la Arad și au avut discuții cu producători agricoli și reprezentanți ai industriei alimentare. În continuarea acestei întâlniri, care a vizat un posibil export de produse alimentare din județul Arad în Hainan, respectiv importuri din Hainan în Arad, conducerea provinciei Hainan a dorit să avem o discuție despre susținerea pe care o putem acorda, la nivel administrativ, investitorilor chinezi interesați de Arad, dar și investitorilor arădeni care ar putea face exporturi de produse alimentare în China. Noi am propus ca în extinderea acestor negocieri, o delegație de specialitate din China să viziteze Podgoria Aradului, să aibă o documentare la fața locului, cu Grupul de Acțiune Locală Miniș-Măderat, pentru a deschide piața din Hainan către vinurile arădene.
Provincia Hainan este înfrățită cu Aradul de peste 20 de ani. Ea este cea mai mică provincie a Republicii Populare Chineze și are 9 milioane de locuitori. Provincia a fost declarată zonă liberă și beneficiază de facilități fiscale.
No Comments
Comments for Iustin Cionca: „Anul 2019 a fost anul investițiilor care duc Consiliul Județean Arad pe primele locuri din România!” are now closed.