Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean, consideră staţiunea Moneasa obiectivul principal în strategia de dezvoltare turistică a judeţului. Pentru „Proiectul Moneasa”, Iustin Cionca are în vedere două variante: fie preluarea staţiunii de către Consiliul Judeţean, fie de către Ministerul Turismului.
„Staţiunea Moneasa este departe de ceea ce am dori să fie. Chiar primarul Ioan Herbei a recunoscut că administraţia locală de acolo are limitele ei şi nu poate asigura din resurse proprii dezvoltarea Staţiunii. Acesta este adevărul: Primăria Moneasa nu are capacitatea să gestioneze staţiunea din fonduri proprii, nu poate atrage fonduri europene. Cu o populaţie de 800 de locuitori, bugetul Monesei nu poate nici măcar să cofinanţeze proiecte europene, să depună avansul necesar şi să suporte cheltuielile neeligibile. Pe de altă parte, primăria nu are nici personalul necesar gestionării unor proiecte de mare amploare. Dar Consiliul Judeţean dispune de oameni cu mare specializare, care administrează proiecte de sute de milioane de euro. Asta să nu mai vorbesc despre anvergura unui minister care ar putea prelua staţiunea, investind fondurile necesare schimbării ei la faţă!”, a afirmat preşedintele CJ Arad.
Iustin Cionca a făcut o scurtă radiografie a stadiului actual al staţiunii: fără o parcare decentă, cu majoritatea hotelurilor și ștrandul de vânzare. Primăria – prin vocea edilului Ioan Herbei – susţine că de staţiune depinde supravieţiurea comunei. Raţionament greşit, în opinia lui Iustin Cionca, deoarece miza revitalizării staţiunii nu trebuie să fie supravieţuirea localităţii Moneasa, ci dezvoltarea întregului judeţ!
„Consiliul Judeţean a înaintat varianta decuplării staţiunii de comună, pentru a se putea investi în staţiune la un nivel care să asigure reducerea decalajului faţă de alte zone turistice mult mai bine cotate. Cele două propuneri, preluarea staţiunii de către Consiliul Judeţean sau de către Ministerul Turismului, sunt variante de lucru, iar pentru ca vreuna să se materializeze, trebuie ca factorii de decizie să stea la aceeaşi masă şi să aibă un dialog. Am insistat, încă din vara anului trecut, să avem dezbateri cu primarul comunei Moneasa. Ni s-a transmis că primarul are «un plan complex» pentru dezvoltarea staţiunii, dar deşi l-am solicitat, nu l-am primit. Primarul Herbei înşiră doar câteva idei, dar acestea nu sunt proiecte, ci propuneri, iar majoritatea se referă strict la comună – capelă mortuară, străzi în localitate, cămin cultural – nu la dezvoltarea efectivă a turismului, a unor obiective care să atragă oamenii. Ce vor face turiştii, vor merge la capelă? Sigur, capela este necesară pentru locuitorii din Moneasa, dar este greu să o transformi într-un obiectiv de larg interes. Trebuie să creăm în Moneasa obiective atractive”, a mai afirmat Iustin Cionca. Preşedintele Consiliului Judeţean este de părere că, în urma dezvoltării staţiunii vor beneficia inclusiv cetăţenii comunei, administraţia locală, mediul de afaceri, indiferent de faptul că aceasta nu ar fi administrată de primărie. „Îmi doresc ca hotelurile să fie pline, la ştrand să nu mai ai unde să îţi pui pătura, iar localnicii, aşa cum se întâmpla înainte de 1990, să trăiască din cazarea şi serviciile conexe pe care le oferă turiştilor.”
Problema rămâne, însă, relaţia dintre administraţia locală şi cea judeţeană. „Prin atitudinea sa, primarul Herbei trage în spate staţiunea şi o condamnă la subdezvoltare. Spre exemplu, Primăria Moneasa publică pe site-ul său, în estimarea de buget pe anul 2017, că va aloca 30 de mii de lei serviciilor culturale. Asta înseamnă de patru ori mai puţin decât a alocat Centrul Cultural al Judeţului în anul 2016, pentru servicii culturale la Moneasa: 120.000 de lei! Consiliul Judeţean este cel mai mare investitor public în turismul din Moneasa. Anul trecut peste 1500 de persoane au fost cazate în tabăra care aparţine Consiliului Judeţean. Am investit peste 130.000 de lei în tabăra noastră de la Moneasa, în anul 2016. Prin evenimentele organizate de noi am atras în staţiune zeci de mii de persoane. Asta înseamnă vizitatori, consum, încasări pentru agenții economici locali”, a precizat Iustin Cionca.
Preşedintele CJ Arad a amintit şi de un alt proiect de care a beneficiat staţiunea Moneasa, iniţiat şi cofinanţat de Consiliul Judeţean: „Dezvoltarea potenţialului turistic al staţiunii balneoclimaterice Moneasa”, un proiect complex, care a cuprins reabilitare sistemului de apă-canal, inclusiv staţie de epurare, reabilitarea unor drumuri, înfiinţarea unui Centru sportiv, a unui Centru Turistic, amenajarea parcului central al Staţiunii, înfiinţarea Centrului turistic, reabilitarea teatrului de vară etc. A fost un proiect de 4 milioane de euro, finanţat din fonduri Phare (67,32%), fonduri guvernamentale (22,4%) şi fonduri locale (10,24%), din care Consiliul Judeţean două treimi, iar Primăria Moneasa o treime, proiect derulat în perioada 12.04.2006-18.04.2009.
„Dorim să stăm la aceeaşi masă, să găsim împreună soluţii pentru revitalizarea staţiunii pentru că este clar: Consiliul Județean poate, dar Primăria Moneasa nu poate gestiona un asemenea proiect”, a concluzionat Iustin Cionca.
No Comments
Comments for Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad: „Primăria Moneasa nu poate gestiona dezvoltarea staţiunii!” are now closed.