Program
Joseph Haydn Concertul pentru doi corni în mi bemol major
Camille Saint Saens Concertul nr. 2 în sol minor pentru pian şi orchestră op.22
Ludwig van Beethoven Simfonia a V-a în do minor op.67
Concertul pentru doi corni de Joseph Haydn, o partitură etalon a literaturii orchestrelor de curte din ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea, este prezentă pentru prima oară în programul Filarmonicii, seara de 11 Mai 2017 debutând la ora 19.00 cu această clasică partitură concertantă, graţie soliştilor invitaţi, Mihai Sârbu şi Ioan Gabriel Luca. Bagajul de audiţii de gen se îmbogăţeste odată cu această interesantă abordare a creaţiei haydniene, prospectată de obicei în zonele de mult mai mare influenţă, acelea ale celor 104 simfonii, sau ale marilor mise şi oratorii.
Programul continuă în ambianţa muzicii franceze şi a pianisticii lui Camille Saint Saens, Concertul nr. 2 în sol minor pentru pian şi orchestră fiind partitura de final a primei părţi, prin care multiplul laureat internaţional Elliot Wuu, unul dintre cei mai în vogă pianişti americani ai generaţiilor actuale, îşi marchează debutul pe scenele de concert ale României.
Dirijată de Cristian Neagu, seara simfonică se încheie în registrul începutului de secol XIX şi al creaţiei beethoveniene, readucând pe pupitre una dintre cele mai strălucitoare şi ilustre pagini ale repertoriului mondial, Simfonia a V-a în do minor.
Născut în 1Martie 1964 la Timişoara, Cristian Neagu a absolvit Liceul de muzică în 1982. Între 1983 şi 1987 a urmat cursurile Academiei de muzică « Gheorghe Dima » din Cluj şi a obţinut diploma în muzicologie, după studii prealabile de vioară, pian, compoziţie şi dirijat orchestră.
A studiat dirijatul cu maestrul Cristian Mandeal şi profesorul Constantin Bugeanu.
Participarea la Festivalul tinerilor dirijori de orchestră de la Buşteni, în anul 1987, a marcat începutul unei activităţi prodigioase. În anii următori s-a bucurat de numeroase invitaţii la pupitrul diverselor orchestre simfonice din România.
Din 1990 Cristian Neagu este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Arad.
Alături de orchestra simfonică a concertat în Italia şi Germania. A realizat numeroase înregistrări pentru radio şi televiziune, iar în 1992 a apărut primul său disc.
În iunie 1992 Cristian Neagu a participat la cursurile organizate la Cluj de « Internationale Bachakademie » din Stuttgart, unde s-a perfecţionat cu maestrul Christfried Brödel. Ca urmare a prezenţei sale la aceste cursuri renumite, i-a fost acordată o bursă în scopul frecventării cursurilor de vară susţinute în anul următor de maestrul Helmuth Rilling la Stuttgart.
În 1995 a debutat ca tânăr dirijor de orchestră la pupitrul Filarmonicii ” George Enescu” şi totodată cu spectacolul “Spărgătorul de nuci” pe scena Operei Naţionale din Bucureşti.
Între 1992 şi 1999 Cristian Neagu a predat contrapunct la Facultatea de muzică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara şi la acelaşi institut a condus între 1993 şi 1995 clasa de orchestră.
Cristian Neagu este câştigătorul premiului oferit de Fundaţia SOROS pentru cel mai bun dirijor român, la Concursul internaţional de dirijat Constantin Silvestri Bucureşti 1996.
Mihai Sîrbu a absolvit secţia instrumentală a Academiei de muzică George Enescu Iaşi, la clasa de corn a profesorului Petrea Gîscă.
Angajat al Operei Române Iași, în perioada 1995-1999, continuă în perioada anilor următori (2000-2005) să colaboreze cu orchestre de suflători din Italia. Ca instrumentist, a fost invitat de mai multe instituţii de profil din țară (Iași, Bacău, Botoșani, Orchestra București), iar ca membru al Cvartetului de suflători ”Horn Quartet” a susținut recitaluri în Botoșani, Suceava, Craiova, Bacău, Iași, etc. A colaborat în calitate de artist instrumentist cu orchestrele simfonice din Iaşi, Bacău, Botoşani, Brăila şi cu Orchestra Bucureşti.
Ca solist a susținut peste 60 de concerte acompaniat de orchestrele Filarmonicilor din Botoșani, Bacău, Iași, Galați, Brașov, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Pitești, Timişoara, Cluj Napoca, Târgu Mureş etc., iar pe scene de recital s-a făcut remarcat în egală măsură în ţară şi străinătate. A făcut parte din jurii internaţionale în concursuri instrumentale şi de muzică de cameră din Italia (Toscana – Lamporechio) şi România (Botoşani, Suceava, Iaşi etc.) Ca prim cornist, a realizat turnee în China, Italia, Germania, Franţa, Spania, etc
Din Ianuarie 2011, Mihai Sârbu ocupă funcția de manager al Filarmonicii de Stat Botoșani.
Ioan Gabriel Luca s-a născut în 1977 la Dorohoi. De la vârsta de 6 ani a studiat vioara, iar de la 12 ani cornul, sub îndrumarea profesorului Neculai Musteaţă, la Liceul “Octav Băncilă” din Iaşi. Performanţele acumulate i-au fost recompensate prin obţinerea premiului I la şase ediţii consecutive (1990- 1996) ale Olimpiadei Naţionale. Acestor reuşite li se adaugă alte premii I la Concursurile de interpretare de la Ploieşti(1992), Iaşi (1992, 1993, 1996), Constanţa (1994) Baia Mare (1995). Tot premiul I i se acordă şi în cadrul ediţiei din 1996 a Concursului internaţional „Jeunesses Musicale”.
În 2001 cornistul Ioan Gabriel Luca şi-a încheiat cursurile clasei prof. Nicolae Lipoczi din cadrul Universităţii de Muzică din Bucureşti, la specializarea corn solo. Din 1997 este membru al Filarmonicii „George Enescu”, iar din 1999, şeful partidei de corn.
Împreună cu orchestra Filarmonicii „George Enescu” a participat la turnee internaţionale de mare succes în Europa şi Asia.
Nu renunţă nici la activitatea solistică, cântând cu numeroase orchestre din ţară: Filarmonica George Enescu – Bucureşti, Filarmonica din Botoşani, Filarmonica din Constanţa, Filarmonica din Braşov, Filarmonica din Râmnicu Vâlcea.
Este membru al „Athenaeum Brass Quintet”, al cvintetului „George Enescu” şi „Romanian Brass”, alături de care a realizat concerte şi înregistrări, făcând parte în acelaşi timp din ansambluri precum “Orchestra Internazionale d’Italia”, “Philharmonie der Nationen” şi “Desaga Solisten”.
În anul 2004 Ioan Gabriel Luca a fost distins de către Preşedintele României cu Medalia „Meritul Cultural” clasa a II-a.
Din 2007 este profesor asociat la Universitatea de Muzica Bucureşti.
Câştigător în anul 2015 al premiului I la Concursul Internaţional pentru tineri pianişti de la Hilton Head şi bursier al Fundaţiei Internaţionale de Muzică Lang Lang, Elliot Wuu este o stea pianistică în devenire.
Tânărul artist a câştigat numeroase premii la concursuri statale, naţionale şi internaţionale, obţinând recent cea mai înaltă distincţie la YoungArts Competition, din cadrul Naţional YoungArts Week din Miami (2017), în urma acestui succes fiind nominalizat la o bursă prezidenţială, devenind totodată membru al MTAC Young Artist Guild, cea mai înaltă treaptă de recunoaştere acordată studenţilor din California. În anul 2015, pianistul a câştigat patru premii internaţionale importante. Pe lângă succesul de la Hilton Head, a obţinut premiul II şi premiul special Schubert la e-Piano Junior Competition, premiul III şi premiul special Mozart la Concursul Internaţional de Pian pentru Tineri Artişti din Cleveland, premiul II şi premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări din literatura rusă la cea de a şaptea ediţie a concursului Bösendorfer -Yamaha al Universităţii din Arizona.
Printre alte premii pe care le-a obţinut se numără Premiul I şi premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese romantice la ediţia inaugurală a concursului Kaufman International Youth Piano Competition, premiul I la categoria Tineri muzicieni şi premiul II la categoria Juniori a Concursului Internaţional de Pian de la San Jose şi premiul I la Concursul Internaţional ENKOR pentru vioară şi pian. Elliot Wuu a fost de două ori câştigătorul premiului I al Concursului Societăţii Muzicale Pacific, unde Yehudi Menuhin, Leon Fleischer şi Ruth Slecynska s-au numărat printre foştii câştigători, iar la împlinirea centenarului Societăţii Muzicale Pacific, pianistul a câştigat premiul pentru cea mai bună interpretare la toate categoriile de vârstă ale ediţiei aniversare.
Elliot Wuu a fost câştigătorul din 2013-2014 al Concursului MTNA din California precum şi a diviziei Sud-Vest a Concursului MTNA.
Născut în Septembrie 1999 în Fremont, California, Elliot Wuu a început să studieze pianul la vârsta de şase ani. A studiat cu Jed Galant şi Rose Chen, iar în prezent este student al Conservatorului din San Francisco, unde studiază cu Yoshikazu Nagai.
A cântat acompaniat de orchestra simfonică din Hilton Head, sub bagheta dirijorului John Morris Russell, cu orchestra din Minnesota, condusă de Mark Russell Smith şi Canton Symphony Orchestra, dirijată de Gerhardt Zimmerman.
În 2013 a fost unul dintre cei 12 pianişti aleşi din întreaga lume pentru a participa la Lang Lang Junior Music Camp de la München, unde a cântat şi a studiat cu marele pianist Lang Lang.
De-a lungul anilor a participat la importante festivaluri internaţionale: Amalfi Music & Arts Festival, Oxford Philomusica, Festivalul Internaţional de Pian “Lato z Chopinem”- Polonia, Beijing International Music Festival. În 2016 Elliot a primit premiul Mastroianni la Festivalul de la Amalfi. A participat la clasele de măiestrie îndrumate de Ruth Slecynska, Dame Fanny Waterman, Gary Graffman, Antoni Pompa-Baldi, Matti Raekallio, John Perry, Niel Immelman, Duane Hulbert şi Chengzong Yin.
A cântat în săli importante din SUA, Italia, Germania, Marea Britanie, Polonia şi China. La New York a cântat la sediul Naţiunilor Unite, în prezenţa secretarului general Ban Ki-moon şi la WQXR Greene Space. Interpretările sale de la Merkin Concert Hall au fost transmise de postul de muzică clasică WQXR din New York. A fost invitat să susţină evenimente la Fundaţia Luis Vuitton din Paris, la Holywell Music Room a Universităţii din Oxford, la Festivalul de la Ravinia (Illinois) şi la Millennium Park din Chicago
No Comments
Comments for Joseph Haydn Concertul pentru doi corni în mi bemol major la Filarmonica Arad are now closed.