În prima Duminică de după Botezul Domnului, satul Tăgădău din județul Arad a îmbrăcat haine de sărbătoare.
La biserica ortodoxă purtând hramul „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul” s-a oficiat slujba de târnosire în prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Alături de Înaltpreasfințitul Părinte au fost prezenți protos. Iustin Popovici, consilier cultural, pr. Mihai-Octavian Blaj, consilier economic şi arhid. Tiberiu Ardelean.
Mai marele arhiepiscopiei Aradului a fost întâmpinat de copii şi credincioşi îmbrăcaţi în port popular, dar şi de un numeros sobor de preoţi de la parohiile învecinate, în frunte cu pr. Ioan Montoi, parohul bisericii și pr. Adrian Zaha, protopopul Ineului
Slujba de târnosire a fost oficiată în prezenţa a numeroşi credincioşi din satul Tăgădău, cât şi din împrejurimi, care au aşteptat acest moment de aleasă bucurie duhovnicească. Printre cei prezenți la eveniment s-au numărat reprezentanţi ai administrației locale şi județene, politicieni, în frunte cu primarul Pavel Țica, deputatul Eusebiu Pistru, consilierii Lia Ardelean, Ionel Ciupe și Iustin Cionca.
La finalul slujbei, părintele Iustin Popovici a dat citire mesajului transmis de către Domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, ca răspuns la invitaţia preotului paroh Ioan Montoi, de a participa la acest eveniment, mesaj semnat de domnul Sergiu Nistor, consilier prezidenţial. Deasemenea părintele Octavian-Mihai Blaj a citit Diploma de aleasă cinstire din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru osteneala şi efortul depus de către părintele paroh, pentru înfrumuseţarea şi restaurarea picturii la biserica parohială pe care o slujește.
La rândul său, Părintele paroh Ioan Montoi a mulţumit Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei pentru răspunsul dat invitaţiei de a târnosi această biserică parohială, tuturor preoţilor slujitori precum şi credincioşilor prezenţi în număr atât de mare. Consiliul eparhial, împreună cu credincioşii au pregătit pentru toţi cei prezenţi o agapă creştină.
Tăgădău, un sat renumit
Tăgădăul este renumit prin frumuseţea portului popular şi mai ales prin diversitatea obiceiurilor folclorice. Localnicii sunt în majoritate agricultori şi crescători de animale, iar livezile de pomi fructiferi sunt specifice acestei zone. Mulţi din locuitori sunt adevăraţi artişti populari care au câştigat numeroase concursuri de interpretare.
În anul 1750 satul nu avea biserică, iar credincioşii frecventau biserica din parohia Comăneşti. După cinci ani, în 1755, episcopul Sinesie Jivanovici hirotonea pe preotul Ioan, în vârstă de 30 de ani, pentru Parohia Tăgădău. În anul 1750 este construită o biserică de lemn, acoperită cu şindrilă, cu hramul ,,Înălţarea Domnului”, amplasată pe Dealul bisericii în vatra veche a satului. Datorită stării de degradare în care se afla, în 1782, în baza Edictului de toleranţă, parohia primeşte dreptul de a-şi repara biserica, dar, cu ordinul către comitatul Bihor, să vegheze ca nu cumva cu aprobarea de renovare să fie construită o nouă biserică. Biserica, pe care o vizitează Coriolan Petranu, avea la proscomidier însemnat anul 1809. În anul 1923 biserica este demolată, iar materialul vândut unui antreprenor din Ineu. Cu această ocazie s-a pierdut şi textul inscripţiei de pe o grindă a bisericii. În locul ei, în acelaşi an este edificată o alta biserică de lemn, dar, datorită faptului că lemnul a fost verde, locaşul de cult a fost demolat în 1938 şi înlocuit cu actuala biserică de cărămidă care are hramul ,,Sf. Ioan Botezătorul”.
[nggallery id=269]
No Comments
Comments for La biserica ortodoxă din Tăgădău, purtând hramul „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”, s-a oficiat slujba de târnosire (FOTO) are now closed.