La Ineu a fost înfiinţată Academia „Brosovszky”, care poartă numele lui Ladislau Brosovszky, golgheterul all-time al UTA-ei, cu 100 de reușite, toate în Divizia A, dar şi al fiicei acestuia, cunoscuta baschetbalistă Monica Brosovszky.
Anunţul a fost făcut de Călin Abrudan, primarul oraşului, baschetbalista Monica Brosovszky şi omul de afaceri Rolland Szabo, cel care a preluat şi echipa de fotbal CS Ineu, aflată în liga a III-a.
„În primul și în primul rând vreau să-i mulțumesc Monicăi Brosovszky pentru că a venit alături de noi prin numele tatălui său, dar și cu renumele și valoarea sa ca om și sportiv. E un punct de plecare important pentru noi, ce ne obligă să mergem până la capăt cu proiectul nostru, construit în jurul unui concept nou. Acesta se bazează pe parteneriate solide cu anumite cluburi sau entități sportive. Deocamdată, pe plan fotbalstic colaborăm deja cu CS Ineu, CS Dorobanți și Andromeda Arad. Din punctul nostru de vedere, până acum, toate energiile și resursele s-au concentrate pe municipiul Arad iar în mediul rural nu s-a investit aproape deloc. Tocmai de aceea, s-au pierdut multe talente. Copiii sau tinerii care doreau să facă performanță în sport au renunțat la visul lor, fiindcă nu avut posibilități financiare să participe la antrenamente sau competiții. În primul rând pentru ei facem această Academie”, a declarat Rolland Szabo.
„Minunea blondă a baschetului arădean” a vorbit cu emoţie despre cooptarea sa în proiectul Academiei din Ineu. „Țin să-i mulțumesc lui Roli pentru că s-a gândit la mine și implicit la tatăl meu când a plecat pe acest drum. Personal, mă simt onorată, dar, peste toate, simt că numele tatălui meu e onorat și apreciat în acest fel. Sincer, sunt foarte bucuroasă că după atâția ani numele de Ladislau Brosovszky nu a fost uitat și spun asta în contextul în care știu foarte bine cât a iubit tatăl meu UTA și Aradul. A avut destule oferte să joace în altă parte, dar a rămas fidel echipei alb-roșii și orașului natal. Deși și-ar fi dorit un băiat, fotbalist, eu sunt mândră că am putut să-i duc numele mai departe în sportul arădean. Presiunea a apăsat pe umerii mei, nu a fost deloc simplu, dar el se mândrea deja cu mine cât timp a mai fost în viață și asta m-a ambiționat și mai mult de-a lungul anilor. Cred că i-am îndeplinit și lui un vis, iar acum, poate, acest vis merge mai departe prin intermediul acestei Academii, care sper să ofere Aradului și României mulți campioni de acum înainte”, a spus Monica Brosovszky, căreia i s-a oferit deja posibilitatea să-și înceapă cariera de antrenor la Academia „Brosovszky”.
Administraţia locală din Ineu va avea o contribuţie importantă în proiectul Academiei „Brosovszky”. „Îi mulțumesc Monicăi că a onorat orașul Ineu cu numele tătălui său. E mare lucru că Academia «Brosovszky» va fi asociată cu Ineul iar pentru asta marele merit îl are Rolland Szabo. El e sufletul și mintea acestui proiect și este pe cale să realizeze mai mult decât am crezut că este vreodată posibil pentru orașul Ineu și pentru întreaga zonă. Roli și oamenii săi de calitate ne-au ajutat în primă fază cu echipa de Liga a 3-a, care se afla într-un impas financiar, au pus-o pe linia de plutire și, iată că astăzi ocupă un loc onorabil în clasament, bazându-se în special pe fotbaliști tineri și foarte tineri. De fapt, s-a urmărit de la bun început ca această echipă să fie cea la care se vor lansa în viitor tinerele talente din zonă, cele provenite de la Academia ce prinde tot mai mult contur și în care promit implicare totală din partea autorităților locale din Ineu. E mare lucru pentru copiii din orașul nostru sau împrejurimi să poată face sport la nivel profesionist, să facă până la urmă mișcare într-o perioadă în care tehnologia te tentează să stai în casă. Sper ca pe lângă fotbal și baschet, să mai putem susține și alte sporturi, prin sălile de sport de la școlile noastre și – bineînțeles – terenurile care vor fi amenajate în fosta unitate militară. Avem deja o echipă bună de handbal, trebuie doar promovată puțin”, consideră primul edil al Ineului.
Finalizarea în întregime a lucrărilor la baza materială a Academiei „Brosovszky” s-ar putea încheia abia peste doi ani de zile, pentru că, pe lângă fondurile alocate de administraţia locală este avută în vedere şi accesarea de fonduri europene iar acest lucru este de durată.
„Legea bugetului suferă schimbări atât de dese încât e greu să-ți faci un plan de investiții. Chiar și așa, Consiliul Local va aloca banii promiși, însă, din punctul meu de vedere, marea parte a cheltuielilor vor fi suportate din bani europeni. Proiectul va fi depus în această vară iar din calculele mele, dacă totul decurge conform planului, panglica la tot ceea ce înseamnă baza materială a Academiei o vom putea tăia spre finalul anului 2017. Atunci, sperăm să existe și acel mini-hotel cu spații de cazare, condiții de masă și recuperare după efort, infirmerie și tot restul. Dar, la nivel micro, sper ca Academia să poată funcționa încă din această toamnă. Lucrăm la amenajarea a trei terenuri, la transformarea clădirilor generoase din fosta Unitate Militară în vestiare, în așa fel încât tinerii noștri fotbaliști să-și poată desfășura normal activitatea. Vom pune la dispoziție și cele două internate ale liceelor, avem deci condiții să suținem acest proiect încă de pe acum”, a declarat primarul Călin Abrudan.
La ora actuală, Centrul de Copii și Juniori contează pe serviciile a 12 antrenori, cei mai mulți din rândul profesorilor de sport, care au sarcina de găsi tinere talente din zonă.
Managerul Academiei „Brosovszky” este Cristian Sculici, antrenorul echipei CS Ineu.
No Comments
Comments for La Ineu a fost înfiinţată Academia „Brosovszky”, are now closed.