Licitație de clasă a maeștrilor impresioniști

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: , , , ,

Published on septembrie 20, 2014 with No Comments

Fără a fi vreodată profesor propriu-zis, asemeni lui Baba, Nicolae Grigorescu a fost mentorul unei întregi generații, revoluționând pictura românească. Acesta este prezent în Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc cu o operă recent descoperită într-o colecție elvețiană, Fetița în roșu“(estimare: 30.000 – 50.000 euro). Opera a fost realizată în perioada în care Grigorescu se afla la Barbizon şi Marlotte și a făcut parte din colecția pictorului și colecționarului Eugène Blot, apoi din colecția Ernst Horndasch (unde a figurat alături de opere semnate de Bonnard, Renoir, Manet, Géricault etc.). Conform istoriei, fata reprezentată pe pânză de Nicolae Grigorescu este chiar fetița cea mică a celebrului realist francez Jean Francois Millet, fondatorul Școlii de la Barbizon.

Artistul mai este prezent și cu peisajul Luminiș (estimare: 35.000 – 45.000 euro), clasat în categoria Tezaur și care a făcut parte din celebra colecție a dr. Iosif Dona și colecția dr. Șerban Andronescu Ghika, fiind retrocedat familiei colecționarului de Muzeul Național de Artă al României în 2007. Licitația aduce o mulțime de opera-vedetă semnate de Iosif Iser, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Francisc Șirato, Samuel Mützner, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ion Theodorescu-Sion, Octav Băncilă, Nicolae Vermont și mulți alții.

Din această paletă de viziuni și emoții, se remarcă opera “Odaliscă cu șalvari verzi” (estimare: 40.000 – 60.000 euro) de Iosif Iser. Opera provine din colecția industriașului Leon Laserson (unul dintre cei mai înstăriți colecționari ai anilor ̔40 și ̔50, concentrat pe cele mai importante opere de Pallady și Iser, astăzi în marea lor majoritate aflate în muzee), despre care Corneliu Baba spunea în 1945 că este “poate cea mai pretențioasă ca valoare plastică din tot ce avem în București”.

O altă vedetă este pictura “Țărancă cu copil” (estimare: 25.000 – 40.000 euro) de Ștefan Luchian, ce provine din colecția Smaranda Atanasiu, verișoara artistului, și mai apoi din colecția familiei Paleologu.

Cu o proveniență aparte este și tabloul “Peisaj din Franța” (estimare: 12.000 – 18.000 euro) de Theodor Pallady, ce a făcut parte din colecția dr. Iosif Dona, cea retrocedată în 2007 de Muzeul Național de Artă al României. Și această operă este clasată în categoria Tezaur a Patrimoniul cultural național.

Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc este prefațată de Licitația “Corneliu Baba și Discipolii”, unde publicul se poate bucura de cea mai amplă operă a lui Baba, realizată pe tema condiției umane, Tripticul “Prolog, Răscoala, Epilog” (estimare: 70.000 – 120.000 euro), dar și o mulțime de schițe și picturi ale maestrului și artiștilor care l-au urmat.

De asemenea, iubitorii de artă vor admira piese de Picasso, Dalí, Warhol, precum și artiști români importanți în Licitația “Ceramica secolului XX”.

 

Vă așteptăm să ne vizitați în perioada 19–23 septembrie la Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță, str. C.A. Rosetti, nr. 5, iar pe 23-24 septembrie la Athenee Palace Hilton, unde vor avea loc și licitațiile “Corneliu Baba și Discipolii” și “Ceramica secolului XX” marți, 23 septembrie, ora 19:30, iar Licitația de Impresionism și Postimpresionism Românesc miercuri, 24 septembrie, ora 19:30.

No Comments

Comments for Licitație de clasă a maeștrilor impresioniști are now closed.