Primăria Arad şi-a făcut un obicei din punerea pe drumuri, inutil, a însoţitorilor persoanelor cu handicap. După ce un grup de persoane a aşteptat timp de mai multe săptămâni fără succes să ajungă în audienţă la primarul Gheorghe Falcă, oamenii au ajuns la viceprimarul Cătălin Ţiţirigă. Din necunoaştere sau din pură demagogie, acesta i-a îndreptat spre sediile partidelor politice aflate la guvernare. „Modul în care Primăria pune pe drumuri însoţitorii persoanelor cu handicap este inacceptabil! În primul rând, nu înţelegem de ce unii cetăţeni ai Aradului nu sunt primiţi în audienţă de către primar. Apoi, este esenţial ca reprezentanţii administraţiei locale care discută cu oamenii să le ofere răspunsuri legale, pertinente, nu politicianiste. Potrivit legii 448 din 2006 republicată în 2008, primăriile sunt cele care trebuie să asigure plata însoţitorilor persoanelor cu handicap. Este adevărat că cea mai mare parte a acestor fonduri vine de la Guvern, însă nu integral. Legea nu prevede care este procentul cu care trebuie să participe bugetul central şi procentul pe care trebuie să îl acopere bugetele locale. În anul 2011, dintr-un necesar de 25.668 mii lei, alocaţia de la bugetul de stat a fost de 18.026 mii lei, reprezentând 70,22% din cheltuieli. În anul 2012, dintr-un necesar de 27.415 mii lei, alocaţia de la bugetul de stat a fost de 22.288 mii lei, reprezentând 81,29% din necesar. În anul 2013, dintr-un necesar de 30.413 mii lei, alocaţia de la bugetul de stat este 22.072 mii lei, adică 72,57% din necesar. Problema este binecunoscută la nivelul administraţiei locale, mai ales că unii consilieri USL au solicitat ca autorităţile locale să asigure plata însoţitorilor persoanelor cu handicap, până la rectificarea bugetară şi alocarea altor sume de la nivel guvernamental. Din păcate, primarul Falcă şi consilierii PDL, PPDD şi UDMR s-au opus. Este un subiect care ar trebui tratat cu mai multă responsabilitate, nu într-un mod politicianist. Oamenii aceştia au şi aşa destul probleme, este inadmisibil că sunt plimbaţi de la o uşă la alta de instituţiile publice şi trimişi la partidele politice. Condamnăm ferm această atitudine lipsită de profesionalism şi de un elementar bun simţ”, a spus consilierul municipal PSD Marin Lupaş.
Informaţie suplimentară
Extrase din Legea nr. 448/2006 republicata 2008, legea privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
Art. 42
(1) Adultul cu handicap vizual grav poate opta pentru asistent personal sau indemnizatie de insotitor.
(4) Parintii sau reprezentantii legali ai copilului cu handicap grav, adultii cu handicap grav ori reprezentantii legali ai acestora, cu exceptia celor cu handicap vizual grav, pot opta intre asistent personal si primirea unei indemnizatii lunare.
Art. 43
(2) Plata indemnizatiei lunare se asigura de primariile in a caror raza teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana cu handicap grav.
(3) Plata indemnizatiei se face pe perioada valabilitatii certificatului de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de protectie a copiilor sau de comisiile de evaluare a persoanelor adulte cu handicap, dupa caz.
Art. 44
Autoritatile administratiei publice locale prevazute la alin. (2) au obligatia:
a) de a angaja si salariza asistentul personal al persoanei cu handicap grav, in conditiile legii;
b) de a asigura si garanta plata indemnizatiei lunare, in cazul in care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta.
Art. 94
(1) Protectia persoanelor cu handicap se finanteaza din urmatoarele surse:
a) bugetul local al comunelor, oraselor si municipiilor;
b) bugetele locale ale judetelor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti;
c) bugetul de stat;
d) contributii lunare de intretinere a persoanelor cu handicap care beneficiaza de servicii sociale in centre;
e) donatii, sponsorizari si alte surse, in conditiile legii.
No Comments
Comments for Marin Lupaş: „Modul în care Primăria pune pe drumuri însoţitorii persoanelor cu handicap este inacceptabil!” are now closed.