Marius Göndör, membru în Comitetul Executiv Judeţean al PNL Arad, demască unele aspecte legate de concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de Inspector Şcolar General, în fiecare judeţ din ţară. „Aceste concurs, organizat de Ministerul Educaţiei, a fost asemenea unui «aisberg», cu două părţi distincte: una la vedere, mai mică, iar cealaltă parte, mult mai mare, cufundată şi departe de ochii lumii şi cu multe nereguli”, a afirmat Marius Göndör.
Prima parte, cea oarecum normală, este destul de simplă. Concursul a avut trei probe: evaluarea CV-ului, completarea şi trimiterea prin mail a unui test-grilă, format din zece întrebări, dintre care două într-o limbă străină (probă scrisă), respectiv un interviu în faţa Comisiei de concurs (proba orală). Pentru a fi admis, fiecare concurent trebuia să obţină minim 7, la fiecare probă. La cele trei probe, Marius Göndör a acumulat 9 (evaluarea CV-ului), 8,10 (scris) şi 6 (oral). „Mi-am făcut publică prezenţa mea la concursul pentru postul de Inspector General al IŞJ Arad şi m-am pregătit pentru că nu am vrut să-i dezamăgesc pe cei care au încredere în mine. Acestea au fost rezultatele şi mai mult nu doresc să dezvolt sau să comentez «scorul» obţinut. Las la latitudinea fiecăruia să analizeze şi să compare rezultatele”, a declarat Marius Göndör.
În schimb, Marius Göndör a dezvoltat ceea ce s-a întâmplat în culisele concursului, acea parte nevăzută a „aisbergului”. „Pentru început trebuie să vă spun că elemente din desfăşurarea acestui concurs mi-au sugerat soluţia salvatoare, care ar genera promovabilitate 100% la bacalaureat. Şi anume, ce ar fi dacă imediat după ce cunoaştem notele candidaţilor la bacalaureat le-am sugera celor care nu au note de trecere să facă o solicitare de retragere din examen. Astfel vom avea doar candidaţi retraşi şi candidaţi reuşiţi, niciunul picat”, a glumit Marius Göndör, trecând apoi la un ton serios. „Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul absurdului, ca normalitate, şi al penalului, ca legalitate. La proba scrisă, peste 50% dintre cei care s-au prezentat la examen au obţinut note sub 7, fiind automat respinşi. Majoritatea dintre aceştia erau inspectori generali «pe funcţie», adică propuşi şi susţinuţi de PSD. Prima neregulă majoră a fost că acestora li s-a sugerat să se retragă din concurs, ca şi cum nici n-ar fi participat, iar notele acestora nici nu apar în tabelul cu rezultatele concursului, afişat de către Minister. Corect şi legal era să apară ca fiind respinşi la proba scrisă şi, doar la proba orală să apară că s-au retras, o probă orală la care nici n-ar mai fi avut rost să se prezinte. Dar, pe tabelul cu rezultate apare că s-au retras de la toate probele, deşi sunt elemente doveditoare care arată că au fost prezenţi că au susţinut proba scrisă. Dacă vă întrebaţi de ce ar face o comisie a unui Minister, o aşa «golănie», răspunsul este foarte simplu. Mult mai uşor poţi să-i prelungeşti detaşarea pe funcţia de Inspector Şcolar General unui retras din concurs decât unui picat la concurs”, a arătat Marius Göndör.
De menţionat că acest concurs s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni, concurenţii din judeţe fiind programaţi pe baza unui grafic, dar fiecare desfăşurând toate cele trei probe în aceeaşi zi. „Cea de a doua neregulă majoră a fost că eu, personal, am fost examinat la proba orală de către o comisie formată din cinci membri, dintre care doi, inspectorii generali din judeţele Olt şi Neamţ, sunt dintre aceia care s-au «retras», adică n-au primit notă de trecere la proba scrisă şi au fost «sfătuiţi» să se retragă”, a continuat Marius Göndör.
În sfârşit, cea de a treia anomalie a constat în componenţa comisiilor care i-au examinat pe concurenţi. Concursul întinzându-se pe două săptămâni, s-au format două comisii: o săptămână o componenţă, cea de a doua săptămână o altă componenţă. Comisia este formată din un secretar de stat, un director din cadrul Ministerului şi trei inspectori generali judeţeni. „Cum spuneam, comisia din cea de a doua săptămână, cea care m-a examinat şi pe mine, a avut în componenţă trei inspectori generali judeţeni care au dat examen în prima săptămână, doi căzând cu brio. În mod sigur, cei trei inspectori generali care au făcut parte din comisia din prima săptămână dau sau au dat examen acum, în cea de a doua săptămână. Curios caruselul Ministerului, în care examinaţii de azi, de fapt «retraşii de azi», sunt examinatorii de mâine şi invers. Aici a fost adus învăţământul românesc de către actuala Putere”, a completat Marius Göndör.
Marius Göndör este hotărât să demaşte întreaga ţesătură de interese şi complicităţi ale acestui concurs pentru ocuparea posturilor de inspectori generali judeţeni, până la a face o plângere penală la adresa celor care au organizat concursul. „Este vorba de ilegalităţi, de falsuri, de alte suspiciuni, iar declaraţiile mele de azi vă rog să le luaţi ca pe un denunţ public. Sper ca organele îndreptăţite ale statului să ia act de el, mai ales că nu am de gând să mă opresc aici”, a completat Marius Göndör.
No Comments
Comments for Marius Göndör şi lupta cu un sistem fraudulos şi corupt are now closed.