Iustin Cionca, prim-vicepreședinte al PDL Arad, acuză modul în care Guvernul Ponta a decis să modifice legea educației, printr-o ordonanță de urgență care conține elemente deja declarate neconstituționale de către Curtea Constituțională a României. În același timp, Iustin Cionca este de părere că o parte din cele 97 de modificări aduse legii educației încurajează falsitatea și recentralizarea sistemului de învățământ.
Liderul PDL Arad arată că, în timp ce în Marea Britanie, acolo unde se regăsesc universități de renume internațional, examenul de bacalaureat se poate susține o singură dată pe an, Guvernul Ponta ia decizia ca în România acest examen important să poată fi dat de trei ori pe an.
„În Marea Britanie, acolo unde își au casa universități de renume internațional precum Cambridge, Oxford sau Colegiul Imperial (Imperial Collage) din Londra, bacalaureatul se poate susține o singură dată pe an, iar dacă nu l-ai luat atunci aștepți anul următor. La noi, în schimb, poți să dai examenul de bacalaureat de trei ori pe an, iar după noile modificări, chiar dacă nu ți-ai luat bacalaureatul, poți să te duci la universitate”, a declarat Iustin Cionca.
O altă modificare negativă din legea educației, în opinia lui Iustin Cionca, este introducerea doctoratului cu frecvență redusă.
„O altă inepție, dacă-i putem spune așa, este introducerea doctoratului cu frecvență redusă, lucru care încurajează impostura, precum cea a domnului Ponta. Nu poți să vrei să devii doctor într-un anumit domeniu, iar tu să nu fii preocupat de doctorat. Specialiștii din învățământ susțin că cele mai proaste teze de doctorat sunt ale celor care ce provin din învățământul cu frecvență redusă, care nu sunt preocupați de studii, ci doar de titulatura de <doctor>”, a mai declarat prim-vicepreședintele PDL Arad.
Totodată, Iustin Cionca spune că una dintre cele mai importante modificări survenite ordonanței de urgență privind modificarea legii educației și care duce la recentralizarea sistemului educațional este cea care prevede că angajările cadrelor didactice se vor face la nivel de Inspectorat, nu la nivel de școală, cum era normal.
„Modificările aduse prin această ordonanță de urgență duc la o recentralizare a sistemului educațional. Dacă până acum legea spunea că organizarea concursurilor pentru titularizare, angajarările și concedierile profesorilor erau făcute de către școli, acum totul ajunge la nivelul Inspectoratului. Iar cum conducerile inspectoratelor sunt numite pe criterii politice, totul va sta la mâna partidului sau partidelor care guvernează. Normal este ca școlile să fie cele care angajează sau concediează profesorii, pentru că doar în interiorul instituțiilor respective se poate ști dacă un profesor își face sau nu datoria”, a mai declarat Iustin Cionca.
No Comments
Comments for Modificarea legii educației este neconstituțională și încurajează falsitatea și recentralizarea sistemului de învățământ are now closed.