Noul cod de procedură penală intră în vigoare

Written by admin. Posted in Top News, Utile

Tagged: , , , , ,

Published on februarie 15, 2013 with No Comments

De astăzi, noul cod de procedură civilă (Cpc) intră în vigoare, la aproape patru ani şi jumătate de când proiectul său a fost aprobat de Executiv şi prezentat de Ministerul Justiţiei ca oportunitate pentru accelerarea judecăţilor, simplificarea procedurilor, unificarea jurisprudenţei şi reducerea costurilor proceselor pentru justiţiabili şi pentru stat, dorind a fi un cadru legislativ modern, adaptat aşteptărilor sociale şi necesităţii creşterii calităţii acestui serviciu public.

O serie de prevederi din noul cod de procedură civilă privind termenul de cunoştinţă, regimul invocării excepţiei de necompetenţă sau recursul în interesul legii, au fost deja puse în aplicare prin Legea micii reforme.

Noul cod încurajează părţile să recurgă la mediere, introduce sau modifică unele reguli privind: comunicarea citaţiilor şi a altor acte de procedură, regimul juridic al excepţiei de necompetenţă, soluţiile pe care le pot pronunţa instanţele învestite cu soluţionarea căilor de atac, recursul în interesul legii, procedura de executare silită etc.

Noile reglementări în materie civilă vor reconfigura competenţa materială a instanţelor judecătoreşti, în scopul asigurării unei împărţiri echitabile a cauzelor, care să conducă la fluidizarea şi accelerarea procedurilor judiciare, precum şi la asigurarea unei practici judiciare unitare pe întreg teritoriul ţării.

Actul normativ are în vedere astfel eliminarea deficienţelor care au condus, în multe cazuri, la hotărâri ale CEDO de condamnare a României, atât pentru soluţii judecătoreşti principial greşite, cât şi pentru prejudicii cauzate de durata excesivă a procedurilor judiciare ori pentru lipsa de previzibilitate rezultată din inconsecvenţa jurisprudenţei naţionale. Pentru implementarea noului cod, Guvernul a adoptat în iunie 2012, un memorandum referitor la suplimentarea bugetului alocat MJ şi a numărului de posturi din cadrul instanţelor, aparatului propriu al ministerului, ÎCCJ şi CSM, precum şi susţinerea în dezvoltarea şi adaptarea infrastructurii instituţiilor implicate în acest proces.

Tot în acest sens, Executivul, în august şi septembrie 2012 (prin Ordonanţa Guvernului 13/2012 şi Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 61/2012), a alocat fonduri pentru finanţarea, în vederea ocupării, a unui număr de 564 posturi vacante din sistem.

Punerea în aplicare a noului cod de procedură civilă, lege fundamentală ce reglementează ansamblul raporturilor de drept procesual civil, a implicat o activitate legislativă elaborată, ale cărei principale direcţii au fost: instituirea dispoziţiilor tranzitorii şi de punere în aplicare care să realizeze trecerea de la vechea la noua reglementare; asigurarea compatibilităţii noului cod de procedură civilă cu celelalte legi în vigoare; corelarea dispoziţiilor noului cod de procedură civilă.

Prin acest proiect de lege deosebit de complex se realizează primul pas în direcţia compatibilizării legislaţiei în vigoare cu prevederile noului cod de procedură civilă, realizându-se inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrării sale în vigoare şi propunându-se modificările necesare. Astfel, elaborarea Legii pentru punerea în aplicare a noului cod de procedură civilă a presupus analizarea întregii legislaţii asupra căreia ar putea avea incidenţă noul cod, în jur de 300 de acte normative.

Dispoziţiile din noul cod privind înlăturarea clauzelor abuzive din contractele de adeziune încheiate de bănci au fost prorogate pentru şase luni deoarece nu au avut un studiu de impact. (AGERPRESS)

 

No Comments

Comments for Noul cod de procedură penală intră în vigoare are now closed.