Dacă navighezi pe internet vei găsi o grămadă de sfaturi pentru intretinerea danturii. Vei găsi că este bine să ne periem dintii după fiecare masă, unii ne recomandă spălarea lor dimineața și seara. Atunci toți ne întrebăm pe cine să ascultăm, care sunt cele mai bune metode de ingrijirea dintilor?
La aceasta intrebare, dar si la altele am cerut răspunsul medicului stomatolog dr. Dan Merisca.
Reporter: De cate ori este necesar să ne spălăm pe dinți intr-o zi?
Dr. Merisca: De când eram copii, părinții ne-au invățat, să ne spalam pe dinti înainte de a lua micul dejun și seara înainte de culcare. Spălatul pe dinți dimineața acționează ca un masaj asupra gingiei, stimulează circulația și vascularizația gingivala.Periajul obligatoriu este cel de seară, după ultima masă, înainte de culcare.
Reporter: De ce este obligatoriu?
Dr. Merisca: Acest periaj dentar este obligatoriu deoarece menținerea în gură a microbilor, a resturilor alimentare, în condiții constante de temperatura si umiditate favorizeaza dezvoltarea florei microbiene asupra gingiilor si a dintelui. Ca rezultat, se creaza un teren favorabil aparitiei cariilor si inflamarea gingiei.
Reporter: Ești de părere că ar trebui sa ne spălăm dinții după fiecare masă sau gustare, cum ne sfătuiesc unii?
Dr. Merisca: Periajul efectuat după fiecare masă de obicei cu perii aspre, apasare puternică în timp prelungit este un periaj care favorizează traumatismul si retracția gingiei. În timpul zilei eu aș recomanda clatirea energica a gurii, urmată de indepartarea resturilor alimentare rămase între dinți cu ața dentară sau scobitori din lemn moale, sunt masuri suficiente de igienizare.
Reporter: Periajul dentar în exces poate dauna dintilor?
Dr. Merisca: Periajul excesiv ar putea expune rădăcina dintelui și gingia la iritații. Periajul viguros poate, de asemenea, să erodeze smalțul dinților. Secretul este să vă spălati ușor, timp de 2-3 minute. Miscările orizontale viguroase de-a lungul gingiei pot duce la abraziuni. Trebuie periat usor dintele cu miscari de sus în jos și nu cu miscări de stanga-dreapta. Mișcarile trebuie sa fie verticale, nu orizontale. Trebuiesc periate suprafețele exterioare și interioare ale dintelui, zonele de mestecare și limba.
Reporter: Presupunem că dinții nostri nu sunt cu probleme, de câte ori este totuși necesar să vizităm stomatologul într-un an?
Dr. Merisca: Vizita la stomatolog este recomandată o data la șase luni pentru un control general. De asemenea pe langa acel control general este recomandat un detartraj urmat de un periaj pentru indepărtarea tartrului, care poate afecta dinții și măselele.
Reporter:Există o diferență între un periaj dentar profesionist și cel facut acasă?
Dr. Merisca: Indiferent cât de bine vă spălați pe dinti acasă,există anumite bacterii care se dezvoltă în cavitatea bucala care nu pot fi indepartate prin periajul manual la domiciliu.Ele se pot indepărta în cabinet de către medicul specialist. Aceste bacterii in timp, dezvolta afectiuni gingivale profunde gingivita,placa bacteriana,tartru,parodontoză în urma cărora starea de sănătate generală este afectata mai ales afectiuni cardiac. Pentru a putea impiedica evolutia unei boli gingivale eu vă recomand efectuarea unui periaj profesional odata la trei luni.
Reporter: Ce sfaturi le dai cititorilor nostri pentru o igiena dentară corectă si pentru a avea dintii sănătoși?
Dr. Merisca: Se va folosi ața dentară cel puțin o dată pe zi și se spală dinții dimneața și înainte de culcare. Aceste lucruri înlătură depunerile ce pot determina distrugerea dinților, gingiilor și a oaselor cavității bucale; folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gură ce conține fluor sau pastă de dinti ce inlatură tartrul; se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul favorizeaza formarea tartrului; se evita tutunul pentru ca acesta produce afectiuni ale gingiilor și poate produce cancer al cavității bucale.
Reporter: Noi vă mulțumim pentru aceste sfaturi și sperăm ca cititorii noștri să le urmeze. Cei care vor să vă facă o vizită vă pot găsi la;
Dr. Dan Merisca
Str. C. Brâncoveanu, nr. 102
Tel. 0357427278 sau 0756277408
E mail: d.merisca@yahoo.com
Orar: luni,miercuri,vineri 13.30 – 19.00
Marţi şi joi 09.00 – 12.00
No Comments
Comments for Nu doar ascultaţi ce zice stomatologul Dan Merisca. Urmaţi sfaturile lui! (VI) are now closed.