scris de: Ioan Tuleu
Uitându-mă la televizor pentru a urmări știrile despre vizita delegației chineze, avându-l în frunte pe primul ministru, la București mi-am adus aminte de „vizita catastrofală” la Beijing a primului ministru român. Cel puțin așa era caracterizarea făcută de președintele României asupra a ceea ce s-a întâmplat în urmă cu jumătate de an, acolo, în extremul orient, în vizita făcută la cea de-a doua mare economie a lumii.
Dacă asemenea păreri sunt emise de la cel mai înalt nivel sigur că îți vine să le crezi, pentru că cine poate fi mai bine informat în stat decât persoana investită cu cea mai mare autoritate și care deține informațiile de la prima mână. În același timp mă și gândeam că, având în vedere relațiile dintre cei doi oameni, președinte și primul ministru, declarația președintelui putea avea și un mare grad de politicianism și, de ce nu, de invidie.
Până la urmă ceea ce a spus atunci președintele s-a dovedit, din fericire, într-adevăr politicianism, o lovitură dată încă o dată pentru a discredita adversarul politic. Nu a contat că cea ce spune președintele repercutează înafară și poate împiedica, ca să fiu blând în exprimare, dezvoltarea relațiilor cu o putere economică care deține cel mai mare potențial de investiții din lume. S-a trecut însă, spun din nou din fericire, peste nefericita intervenție prezidențială și, iată că, zilele acestea la București are loc cea mai mare întâlnire China – Europa Centrală și de Est, întâlnire din care România se pare că profită din plin.
Există desigur destui contestatari ai dezvoltării relațiilor cu marea putere de la răsărit și ei invocă mai ales faptul că acolo, la Beijing, conduc comuniștii, că nu sunt respectate drepturile omului, că ne înfeudăm etc. Da și asta este adevărat, dar contează de unde vin banii, au ei miros ? Nu întrețin occidentalii relații bune cu China, care este, iată, cel mai mare creditor al Americii ? Nu au ei investiții în China și nu așteaptă cu înfrigurare investiții chineze în țările lor ? Atunci de ce România să rămână înafara acestei mișcări care ține de economia globală ? Dar pentru ca vorbele frumoase și convențiile semnat între România și China să se materializeze mai este necesar să se îngroape securea războiului intern, pentru ca măcar relațiile internaționale să nu fie afectat și vorba aceea „tot românul să prospere”!
No Comments
Comments for Opinii de pensionar. Au venit chinezii! (editorial) are now closed.