Policlinica AS, calea către sănătate!

Written by admin. Posted in Utile

Tagged: , , ,

Published on noiembrie 06, 2018 with No Comments

Bolile care afectează căile respiratorii apar mai frecvent în anotimpul rece, la fumatori și în cursul epidemiilor de gripa. Una dintre aceste afecțiuni este și pneumonia. Av\nd ]n vedere c[ se apropie sezonul rece am cerut unele l[muriri din partea dr. Cristina Teaha, medic specialist pneumolog in cadrul Policlinicii AS Arad.

Ce este pneumonia ?

Pneumonia reprezinta inflamatia plamanilor adesea cauzata de o infectie cu o bacterie sau un virus. Aceasta boala determina aparitia dispneei (dificultatea respiratiei, gafaiala) deoarece plamanii trebuie sa depuna mai mult efort pentru a mentine adecvat nivelul seric (in sange) al oxigenului.

Simptomele pneumoniei cauzate de bacterii debuteaza de obicei brusc si se pot datora unei infectii a cailor respiratorii superioare cum ar laringita, traheita sau gripa. Simptomele comune includ febra, frisoane, tusea care, de obicei, este productiva (cu expectoratie) cu eliminarea unei spute (mucus eliminat din plamani) de culoare verde-galbuie si tahipnee (respiratie superficiala si rapida), dureri la nivelul toracelui, tahicardie (accelerarea batailor inimii), fatigabilitate (slabiciune)

Pnemonia poate fi contactata din viata de zi cu zi, ca de exemplu de la scoala sau serviciu (numite pneumonii dobandite in comunitate sau comunitare) sau din spital (numite pneumonii nosocomiale).

Pneumonia se diagnosticheaza de obicei prin anamneza (discutia cu pacientul), examen fizic si radiografie pulmonara. Bazandu-se pe anamneza si examenul fizic, medicul poate incepe tratamentul imediat, fara a mai face alte teste suplimentare. Necesitatea unor alte teste depinde de severitatea simptomelor, varsta si starea de sanatate generala. De obicei, cu cat suferinta este mai severa, cu atat mai multe teste sunt necesare. Acest lucru este valabil in special in cazul copiilor si batranilor.

Tratamentul pneumoniei determinata de bacterii, cea mai frecventa cauza, consta in antibiotice. Durata tratamentului variaza intre 5 si 14 zile, in functie de mai multi factori. In cazul persoanelor cu deficiente de sistem imun tratamentul poate fi mai lung de 14 zile.
Medicul specialist alege antibioticul in functie de mai multi factori, incluzand varsta, tipul simptomelor si severitatea lor

Pentru consultatii in specialitatea pneumologie va puteti adresa d-nei dr Cristina Teaha, medic specialist pneumolog in cadrul Policlinicii AS Arad.

Pentru programari ne puteti contacta in Arad,

Calea Aurel Vlaicu nr 56 ( in fata stadionului UTA) sau la tel: 0357911.

www.policlinica-as.ro

No Comments

Comments for Policlinica AS, calea către sănătate! are now closed.