Președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a avut o întâlnire de lucru cu dr. Cristian Furău, medic primar Obstretică-Ginecologie, coordonator bloc operator 3 și dr. Gheorghe Furău, șef secție Obstretică-Ginecologie, din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Cei doi medici au abordat detalii legate de două proiecte considerate extrem de importante pentru sănătatea populației și pentru comunitate. Discuțiile s-au axat și în jurul schimbărilor pe care noul Complex Matern-Pediatrie le va determina în actul medical de specialitate.
Astfel, s-a discutat despre Programul național de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, program din care face parte Spitalul Județean Arad, împreună cu județele Timiș, Hunedoara și Caraș, program național destinat Regiunii de Vest. „Avem posibilitatea de a testa gratuit femei cu vârsta între 25 și 65 de ani, pentru depistarea cancerului de col uterin, realizând testul Papanicolau gratuit, fiind nevoie doar de un buletin sau de un act de identitate valid, care să ateste domiciliul în regiunea de vest a țării֨, a declarat doctorul Cristian Furău. Acest proiect va avea două componente: una adresată populației urbane, prin care femeile vor putea fi testate în cadrul spitalului, după un program stabilit în prealabil și o locație destinată pentru acest program. Pentru doamnele din zonele mai greu accesibile se va organiza o caravană, cu ambulanță mobilă, dotată corespunzător, cu medic și asistente, care va circula în județ, conform unui grafic agreat cu autoritățile și cu medicii de familie”, a spus dr. Gheorghe Furău.
Al doilea proiect discutat este inițiat chiar de Secția de obstretică-ginecologie. „Dorim să pornim de la un proiect deja existent, prin care noi, deja de mai bine de 10 ani, poate chiar 15, lucrăm cu comunități defavorizate și comunități de romi, din municipiu și comuna Șiria și, cu ajutorul unui ONG, respectiv Networks, dar și al partenerilor din Suedia, institutul Karolinska, prin care oferim îngrijiri prenatale gratuite: ecografii de sarcină și analize specifice sarcinii femeilor. Ne dorim să implementăm proiectul acesta în tot județul”, a subliniat doctorul Cristian Furău.
Președintele Iustin Cionca a precizat că sănătatea este unul dintre domeniile cheie, în care trebuie să se intervină. „Consiliul Județean Arad este partener în aceste demersuri. În primul proiect, am semnat, prin intermediul Spitalului Județean Arad, contractul cu Spitalul Județean din Timișoara, care este lider. În cel de-al doilea proiect, eforturile se vor îndrepta spre județ, țintind localități unde, cu ajutorul primarilor, a asistenților sociali și a medicilor de familie ne dorim să se identifice femei care au nevoie de aceste servicii, să se promoveze mesajul și să rezultate o acoperire cât mai bună în teritoriu și un procent cât mai mare de populație testată”.
„Programul de testare va debuta de la 1 iulie. Vom stabili un grafic, iar doamnele se vor putea adresa pentru programare prin medicii de familie sau prin administrațiile locale, pentru a evita aglomerația sau suprapunerea consultațiilor. Acest consult ar trebui făcut cel puțin o dată pe an, dar există cazuri când femeile nu mai merg deloc la consult ginecologic după ce au născut, riscul de cancer fiind crescut în cazul lor. Ne dorim să ne axăm pe prevenție, să prevenim boli grave, care aduc prejudicii mari stării de bine și ne dorim să ajutăm viața care vine. Acest proiect urmează să fie scris și urmează să îl depunem prin CJA, pentru a le oferi șansa copiilor care se nasc în județul Arad, chiar și din medii defavorizate, să aibă acces la servicii de calitate”, a completat domnul doctor Cristian Furău.
No Comments
Comments for Președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a avut o întâlnire de lucru cu dr. Cristian Furău, medic primar Obstretică-Ginecologie are now closed.