Guvernul Ponta a decis să reducă, începând cu 1 iunie, taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţie publică. Executivul este, în același timp, preocupat să ia măsuri pentru a împiedica creşterea artificială a preţurilor produselor alimentare, anterior reducerii TVA la alimente. „Această măsură importantă este cuprinsă în noul Cod Fiscal şi era gândită pentru anul viitor, dar cifrele economice pozitive au permis devansarea reducerii TVA. Tocmai în acest spirit, Guvernul Ponta consideră că această decizie benefică pentru piaţă trebuie să se reflecte într-adevăr la consumatori şi să nu fie diluată de demersuri anticoncurenţiale. Ea a fost gândită pentru a veni în sprijinul populației, pentru a stimula consumul și nu pentru a încuraja specula. Sigur că executivul poate și va introduce, dacă va fi cazul, măsuri constituţionale şi europene, precum taxe speciale foarte mari, în eventualitatea în care comercianţii nu scad preţurile la raft după diminuarea TVA. Premierul a cerut Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Consiliul Concurenţei să verifice atent situaţia preţurilor din magazine. Prețurile ar trebui să scadă cu până la 12 procente atât în magazine cât și în restaurante, cantine sau hoteluri iar eventuale situaţii problematice trebuie sesizate la Finanţe, ANAF, Consiliul Concurenţei şi ANPC. Reducerea TVA la alimente este o decizie aşteptată de toţi cetățenii, care trebuie să aibă un impact pozitiv atât economic, cât şi social”, a afirmat deputatul PSD Dorel Căprar.
No Comments
Comments for Prețurile alimentelor ar trebui să scadă cu până la 12 procente în magazine și restaurante are now closed.