Parlamentul European a adoptat, marți, raportul referitor la propunerea de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind un mecanism al Uniunii de protecție civilă. Europarlamentarul Iosif Matula, în calitate de raportor pentru avizul Comisiei pentru Dezvoltare Regională, a subliniat necesitatea implicării autorităților locale și regionale în acțiuni de asistență de urgență și în operațiuni de protecție civilă, insistând asupra utilității voluntarilor și a echipelor de experți în procesul de prevenire, monitorizare și gestionare a situațiilor de urgență. „Uniformizarea codurilor pentru situații de urgenţă la nivelul tuturor statelor membre, prin noul mecanism, contribuie semnificativ la detectarea rapidă și avertizarea timpurie în caz de dezastre, permițând totodată măsuri de prevenire și intervenții comune”, a explicat Iosif Matula, vice-coordonator în Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European.
Europarlamentarul democrat-liberal a insistat asupra creșterii mobilității în situații de urgență prin crearea unui sistem de rute alternative de transport în vederea îmbunătățirii accesului asistenței de urgență, în special în zone îndepărtate sau unde accesul este limitat.
Creat în 2001, Mecanismul de protecție civilă al UE poate fi activat atât în eventualitatea unor dezastre naturale, cât și a unor evenimente cauzate de către oameni, de genul atacurilor teroriste, accidente nucleare etc. În momentul de față la acest mecanism participă cele 27 state membre UE, precum și Islanda, Liechtenstein și Norvegia.
No Comments
Comments for S-au uniformizat codurile pentru situaţii de urgenţă în UE are now closed.