Tenismenul Horia Tecău se alătură din nou cauzei Salvați Copiii România de a reduce mortalitatea infantilă și donează un ecograf performant pentru Maternitatea de la Spitalul Județean din Arad. Aparatul în valoare de 20.000 de euro va fi folosit pentru analize minuțioase făcute bebelușilor.
Este a doua oară când sportivul contribuie la dotarea unei maternități din România. În noiembrie 2015, Horia Tecău a donat bani pentru cumpărarea unui ventilator de suport respirator în valoare de 18.000 de euro, pe care Salvați Copiii l-a oferit Spitalului Județean din Constanța.
„Sunt multe lucruri în jur care ar putea fi mai bune, ar putea fi remediate sau schimbate. Pentru multă lume e dificil să vadă asta și renunță. Renunță să mai creadă. Când renunțăm să mai credem, renunțăm la viața pe care ne-o dorim pentru noi și copiii noștri. Eu vreau mai mult și cred că fiecare dintre noi are puterea să schimbe ceva. Acești bebeluși sunt fragili și speriați. Toată lumea e speriată de ceva și are nevoie de curaj. A ajuta înseamnă curaj, respect, dragoste și responsabilitate pentru noi și cei din jur. Redirecționând 2% din impozitul pe venitul anual către dotarea maternităților putem salva vieți. E o sumă care nu face diferența în viața ta, dar dai dovadă că stii ce este cu adevărat important și că îți dorești această schimbare. Felicit Organizația Salvați Copiii pentru acest program și pentru efortul lor de a le oferi acestor bebeluși o șansă la viață!” a declarat Horia Tecău.
Ecograful va fi folosit de medicii de la maternitatea din Arad pentru analize amănunțite privind starea de sănătate a nou-născuților. Medicii spun că aparatul îi va ajuta să descopere la timp dacă bebelușii care se nasc înainte de vreme suferă de malformații congenitale sau au alte probleme medicale.
Dr. Angelica Filimon, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Județean de Urgență Arad arată că ecografia este o metodă imagistică de diagnostic care vine în sprijinul clinicianului. „În neonatologie, ecografia are un rol important în elucidarea unor probleme ale nou născutului și în luarea unor decizii terapeutice. Până acum, secția de neonatologie nu a avut în dotare ecograf. S-a lucrat cu un aparat care nu ne aparținea și care acum este de generație foarte veche, ce nu mai oferă precizie. Consider că prin această dotare putem oferi servicii medicale de calitate pentru pacienții noștri, întrucât nou-născuții vor beneficia de ecografii abdominale și transfontanelare. Mulțumim lui Horia Tecău și Organizației Salvați Copiii pentru implicare” a spus Dr. Angelica Filimon.
Dotarea de la Maternitatea Spitalului Județean Arad face parte din seria de 25 de dotări anunţate de Salvaţi Copiii pentru anul 2016, ce vor viza maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Bucureşti şi din întreaga ţară.
Anul trecut, Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a primit din partea Salvați Copiii un incubator performant în care sunt îngrijiți prematurii în primele luni de la naștere.
„Copiii născuți prematur au nevoie de tot sprijinul nostru. Este cea mai mare bucurie când îi vedem crescând fericiți alături de părinții lor. Astăzi suntem recunoscători și îi mulțumim lui Horia Tecău că s-a alăturat din nou cauzei noastre. Suntem convinși că împreună putem schimba statisticile privind mortalitatea infantilă. Avem una dintre cele mai mari rate ale mortalității infantile din Europa. Continuăm și anul acesta să fim alături de bebelușii care au nevoie de sprijinul nostru și ne propunem să dotăm alte 25 de maternități. De aceea, îi îndemnăm pe toți românii care cred că pot face o faptă bună să redirecționeze 2% din impozitul pe venitul anual către Salvați Copiii, iar noi vom folosi acești bani pentru dotarea maternităților” a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii.
Este a patra donație în județul Arad, după ce, în ultimii doi ani Salvați Copiii a oferit maternității echipamente medicale în valoare de 89.000 de lei: două monitoare de funcții vitale, o lampă de fototerapie, un bilirubinometru și un incubator. În Spitalul Județean de Urgență Arad au avut loc anul trecut 2.453 de nașteri și 633 de copii au fost îngrijiți în secția de terapie intensivă. Rata mortalității infantile în județul Arad a fost, în 2014, de 8,4 la mie.
În 2015, Salvați Copiii a dotat cu aparatură medicală 22 de maternităţi, asigurând astfel supraviețuirea nou-născuților care au avut nevoie de intervenție medicală urgentă. O parte consistentă din fonduri a venit de la contribuabilii care au ales să redirecționeze 2% din impozitul pe venit, transformând banii care altfel ar fi rămas în visteria statului în viață pentru copiii născuți prematur. Astfel, aproximativ 14.000 de contribuabili au ales anul trecut să completeze formularul pentru Salvați Copiii. Suma redirecționată în 2015 a fost de 272.673 euro, mai mare decât în 2013, când au fost direcționați 190.194 euro.
Fondurile obţinute în acest mod de Salvați Copiii au fost utilizate pentru a dota 22 de maternităţi şi secţii de nou – născuţi din oraşele: Arad, Pitești, Brașov, Caransebeș, Reșița, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Târgu-Mureș, Roman, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc, Timișoara, Vaslui, Buzău, București. De asemenea, în 2015, 8.191 de beneficiari, dintre care 5.876 de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 5 ani, 872 de femei gravide și 1.443 de mame tinere din 15 localități defavorizate din Moldova, au beneficiat de programe de suport.
Toți cei care vor să ajute la dotarea maternităţilor și secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante pot completa formularul 230 sau 200, prin care redirecționează 2% din impozitul pe venitul anual. Contribuabilii care doresc să sprijine acest demers pot descărca formularele precompletate cu datele de identificare ale organizaţiei Salvați Copiii de la adresa http://bit.ly/1n16DBm (formularul 230) sau de la http://bit.ly/1SO53PC (formularul 200).
Acestea trebuie completate cu datele personale, semnate şi depuse personal la administraţiile financiare sau trimise prin poştă cu confirmare de primire, până la data de 25 mai 2016. Suma nu trebuie menţionată în formular, urmând să fie completată de administraţia financiară.
România se menţine pe primul loc în Uniunea Europeană privind mortalitatea infantilă, cu o rată de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii în 2014, cauza principală fiind naşterile premature.
***
Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală, asociație de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecția drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene și cu legislația României. Salvați Copiii adoptă o poziție independentă în raport cu acțiunile și măsurile instituțiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil. În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.
No Comments
Comments for Salvați Copiii și Horia Tecău dotează Maternitatea din Arad cu un ecograf performant are now closed.