Dezvoltarea accelerată a orașului Sântana a fost subiectul conferinței de presă organizate la sediul PNL. Sântana a devenit oraș în 2004, când avea un buget de 20 de milioane de lei iar acum, cu ajutorul fondurilor europene, are un buget de 120 de milioane de lei. 80% din acest buget este orientat spre investiții.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a apreciat dezvoltarea orașului.
„Da, construim și la Sântana. Orașul s-a dezvoltat foarte frumos în ultimii ani, ca urmare a colaborării dintre Primărie și Consiliul Județean, a absorbției fondurilor europene și a faptului că echipa primarului Daniel Tomuța a intervenit cu investiții și lucrări exact acolo unde au cerut localnicii. Sântana este printre primele orașe din România unde se implementează un proiect de folosire a apei geotermale pentru încălzirea clădirilor publice. Casa urbarială restaurată este una dintre cele mai consistente investiții culturale la nivel județean fiindcă aici se va amenaja un spațiu pentru arte și artiști, o zonă de tineret într-o clădire istorică. Construirea noului parc, noua casă de cultură, noul teren de sport, construirea noilor blocuri ANL accentuează procesul de înnoire prin care trece orașul Sântana, un proces care are un corespondent și în dezvoltarea mediului de afaceri”, a spus acesta. Iustin Cionca a invitat la o comparație între Sântana, oraș condus de administrație liberală și Lipova, condus de administrație de stânga.
Oamenii din Lipova „nici nu îndrăznesc să viseze că s-ar putea implementa proiecte la acest nivel”.
Din 2016, CJA a cofinanțat proiectele orașului Sântana precum: extinderea infrastructurii de apă, apă uzată și canalizare, asfaltări de străzi, reabilitarea școlii generale „Sfânta Ana”, modernizarea Casei Urbariale, construirea grădiniței cu program prelungit, amenajarea de parcări și sens giratoriu și, nu în ultimul rând, lucrări la bisericile din oraș și activități culturale.
Primarul Daniel Tomuța a vorbit despre parcursul ascendent al dezvoltării orașului, care acum 20 de ani era comună și care a avut de realizat numeroase investiții. Creșterea bugetului și a investițiilor este posibilă prin implicarea unei echipe specializate în scrierea proiectelor și atragerea finanțărilor.
„Ne dorim să fim oraș european, sunt încă multe de făcut. Cu finanțări naționale și europene o să reușim să ridicăm nivelul de trai, să avem condiții cât mai bune, la nivel european”, spune primarul.
În oraș sunt în construcție trei blocuri sociale de câte 16 apartamente, proiect care răspunde nevoii de locuințe, în special pentru familii tinere. Este aproape gata unul dintre cele mai frumoase parcuri din județ, cu facilități moderne pentru toate vârstele și o fântână arteziană. De asemenea, se lucrează la un sistem de încălzire geotermală, început în 2022. Prin PNRR se lucrează la reabilitare școlii gimnaziale și a liceului tehnologic, este realizat un centru de aport voluntar pentru deșeuri, sunt construite locuințe pentru tinerii specialiști din învățământ și educație, se lucrează la creșterea mobilității urbane, prin realizarea unor piste pentru biciclete. La Sântana a fost inaugurată o bază sportivă cu finanțare de la Compania Națională de Investiții (CNI) și continuă ultima etapă a modernizării sistemului de iluminat public. Recent a fost semnat un proiect pentru modernizarea drumurilor principale, în valoare de 37 milioane de lei, din care 25 milioane sunt plătite de Ministerul Dezvoltării prin programul Anghel Saligny, străzile vor fi modernizate cu o soluție inovativă, vor fi realizate trotuare și sisteme de scurgere a apei pluviale. Tot prin CNI este modernizată Casa de Cultură, necesară pentru că în oraș sunt multe ansambluri folclorice.
„Un obiectiv cu care ne mândrim este Casa Urbarială, o construcție veche cu valoare istorică, lăsată în uitare dar valorificată acum din fonduri europene”, a spus Daniel Tomuța.
Printre proiectele depuse și aprobate se află îmbunătățirea infrastructurii de apă și gaz în Caporal Alexa, primarul speră să aibă în curând toate utilitățile în oraș și satul aparținător.
Sântana oferă imaginea unei administrații dinamice, care se dezvoltă în parteneriat cu Consiliul Județean și cu ajutorul fondurilor europe
No Comments
Comments for Sântana are un buget de 6 ori mai mare decât acum 20 de ani! are now closed.