Sesiune de întrebări şi răspunsuri la Parcul Natural Lunca Mureşului

Written by florin coita. Posted in Social, Top News

Tagged: , , , ,

Published on aprilie 15, 2016 with No Comments

DSC08105

Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului a organizat în data de 14.04.2016 Sesiunea de întrebări şi răspunsuri „Turismul şi exploatarea de lemn în Pădurea Ceala” la care au fost invitaţi atât reprezentanţi ai societăţii civile cât şi ai instituţiilor de stat cu atribuţii în domeniul supus discuţiilor.

Invitatul special al evenimentului a fost Alin Moş, doctor în Managementul Ariilor Protejate, Directorul Parcului Natural Apuseni.

În calitate de organizator al întâlnirii, Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului şi-ar fi dorit ca societatea civilă să fie reprezentată într-un număr mai mare la întâlnire. Anumite organizaţii neguvernamentale, care păreau extrem de interesate de subiect pe reţelele de socializare, nu au participat la întâlnire.

Principalele întrebări care s-au ridicat în cadrul discuţiilor şi la care s-a răspuns au fost următoarele:

  1. Cine este proprietarul sau administratorul juridic al Pădurii Ceala?

Răspuns: Pădurea Ceala se află în proprietatea Statului Român şi este administrată juridic de Direcţia Silvică Arad, prin Ocolul Silvic Iuliu Moldovan, care execută şi lucrările ce implică tăieri de arbori. Administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului nu deţine terenuri în proprietate sau în administrare juridică în aria protejată.

  1. Se pot face lucrări care implică tăieri de arbori într-o arie protejată?

Răspuns: Depinde de categoria de arie protejată. Conform Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (I.U.C.N.), în România, ca de altfel în toată lumea, există şase categorii de arii protejate. În anumite categorii de arii protejate exploatarea resurselor naturale este interzisă (spre exemplu Rezervaţiile Ştiinţifice, categoria Ia I.U.C.N.), iar în altele exploatarea resurselor, inclusiv lemnul, este permisă (spre exemplu, Parcurile Naturale, categoria a V-a I.U.C.N.). Conform legislaţiei  în vigoare, categoria de arii protejate „Parc Natural” este una dintre cele mai permisive din acest punct de vedere.

  1. Orice tăiere de arbori într-o arie protejată reprezintă o tăiere ilegală, respectiv un act ilicit?

Răspuns: Dacă tăierile se execută în conformitate cu prevederile Amenajamentului Silvic, aprobat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, tăierile sunt legale.

  1. Este normal ca traseele de biciclete marcate să fie brăzdate de ogaşele tractoarelor care exploatează lemnul?

Răspuns: Normele de exploatare forestieră impun intervenţia în perioadele în care terenul nu este moale. Ca urmare, reprezentanţii Ocolului Silvic şi ai firmelor de exploatare trebuie să evite crearea de ogaşe, sau trebuie să repare terenul după exploatare. Administraţia Parcului a insistat şi insistă permanent pentru ca aceste prevederi să fie respectate şi traseele marcate să nu aibă de suferit.

  1. Activitatea turistică şi cea de exploatare a lemnului pot să coexiste în Pădurea Ceala?

Răspuns: Dacă există respect reciproc şi dacă fiecare persoană interesată se informează corect, răspunsul este afirmativ.

DSC08103

No Comments

Comments for Sesiune de întrebări şi răspunsuri la Parcul Natural Lunca Mureşului are now closed.