- Oare unde era CNA-ul pe vremea pictorilor români de sfârșit de secol XIX?
- Ce valoare au rețelele de socialzare de genul Facebook sau Instagram care șterg filmele si pozele unor expoziții de artă, care conțin nuduri?
- Ce fel de artist era marele Octav Băncilă dacă printr-o lucrare de dimensiuni mari ca “Leda și lebăda”a ales să amintească un dezgustător act de zoofilie din mitologia greacă?
- Cum poate accepta lumea bună a secolului XXI scandalosul melanj dintre artă și pornografie?
Ni se spune că opera pornește de la o binecunoscută legendă din mitologia greacă. Conform acesteiaZeus, îndrăgostit de Leda,fiica regelui Thestius și soția regelui Spartei Tyndareus, alege să se transforme în lebădă pentru a o cuceri, ceea ce și reușește. Rezultatul relațieie xtraconjugale (îngrozitor) ar fi fost Elena, care ulterior va deveni acea Elenă a Troiei. Firesc, rezultatul nu putea fi decât tragic! Șocant nu este atât vizualul, cât expunerea publică într-o țară în care lipsesc cu desăvârșire cursurile de educație sexuală pentru formarea corespunzătoare și principială a unei noi generații. Această așa-zisă operă este evaluată la 4.500 – 6.500 euro.
Sexul inter-specii pare a fi un subiect care atrage artiști și nu numai. “Apus” de Sabin Bălașa (estimare: 4.000 – 6.000 euro)și“Cavaler” de Corneliu Brudașcu (estimare: 2.500 – 3.500 euro) sunt alte două exemple în care relațiile periculos de apropiate dintre oameni și animale au o finalitate erotică. În aceste două cazuri, nu intervine vreo altă legendă, ci doar imaginația crudă a unor artiști. Șocantă este ușurința cu care astfel de subiecte imorale trec drept artă.
O tentă erotică asupra naționalismului poate fi surpinsă și în cazul operei“De la izvor” de OctavBăncilă (estimare: 4.000 – 6.000 euro), realizate în 1906. Gestul jucăuș și aparent ingenuu al celor două fete ni se spune că ar simboliza dorința ardentă a tuturor românilor din Regat de a se contopi cu Ardealul. Fals! Băncilă propune de fapt o imagine senzuală.
Expoziția poate fi vizitată până marți, 16 iunie, iar Licitația de Vară va avea loc miercuri, 17 iunie, la Athénée Palace Hilton, ora 19:30.
Textul de maisuseste un pamflet, conținând fragmente din frământările unui postac, bine plătit, care nu-și folosește priciperea și erudiția numai în denigrările politice sau sociale, ci și în cele culturale.
No Comments
Comments for Șoc și groază în expoziție! are now closed.