scris de: prof. Ioan Tuleu
Statul, se știe, trebuie să satisfacă nevoile generale ale societății, aceasta fiind misia lui cea mai importantă. Aceia care lucrează în domeniile care țin de aceste nevoi trebuie la rândul lor recompensați salarial în funcție de importanța muncii sociale prestate. Numai că exact aici, la nivelul salarizării fiecăruia în parte și al categoriei profesionale pe ansamblu există mari discrepanțe în România, care distorsionează complet raporturile sociale, creând inechități flagrante, nemulțumiri care până la urmă împiedică prestarea unui serviciu corect și eficient. Dacă raporturile dintre diferitele domenii nu sunt așezate corect suferă întreaga societate iar nemulțumirile pot duce la convulsii sociale, precum grevele și demonstrațiile, care se repercutează negativ inclusiv asupra celor care le declanșează.
Un exemplu este nu demult încheiata grevă a salariaților din sistemul de sănătate. Și oamenii din domeniu aveau dreptate pentru că, iată, de exemplu, cadrele medicale au un salariu mediu net cu 7 la sută sub cel mediu pe economie. Și nu credem că există un serviciu social mai important ca sănătatea ! Dar nu numai lucrătorii din sănătate sunt discriminați, celor din învățământ li se recunoaște munca cu un salariu mediu cu 32 la sută mai mic decât cel mediu pe economie. Ori nu de nivelul în care sunt pregătiți tinerii de astăzi depinde viitorul de mâine al nostru, al tuturor ?!
Există, cei drept, și categorii care se bucură de salarii mult peste medie, dar acestea fac parte din instituțiile de forță. Adică bani mulți în comparație cu ceilalți primesc procurorii, cu 195 la sută peste medie, judecătorii cu 110 la sută peste medie, polițiștii cu 30 la sută peste medie. Sau altfel spus un profesor cu 2252 lei pe lună este așezat alături de un procuror care are 9767 de lei. Unii fac dreptate iar ceilalți fac educație, adică prevenție.
Cum se face dreptate aflăm zilnic din știrile și materialele de presă. Am aflat astfel că un sat întreg a fost restituit unei anumite „moștenitoare” a moștenitorului… Deasemenea judecătoria din Ineu care a făcut „dreptate” în cazul Nadăș, mai are doi judecători, pentru că ceilalți doi au fost arestați pentru corupție. Bani în plus primesc judecătorii și procurorii tocmai pentru a nu fi corupți ! Dar nici cuantumul pensiei nu respectă principiul contributivității când este vorba de magistrați, pentru că, iată, cunosc un judecător pensionat cu 9000 lei pe lună. Aceasta-i dreptatea pe care o face statul și de care beneficiază cei care aplică legea. Și în cazul acesta nu este normal ca cetățeanul bolnav să suplinească veniturile medicului cu câte un mic ciubuc dacă statul nu este în stare să îl recompenseze ? Sau și aceasta este corupție și prin urmare trebuie să intervină magistratul !
No Comments
Comments for Statul, mumă cu magistrații și …ciumă cu medicii ! (editorial) are now closed.