Orașele Arad și Gyula au aniversat la finalul acestei săptămâni 20 de ani de cooperare, sub motto-ul „Strângeri de mâini”, evenimentul fiind considerat un deschizător de drumuri al relațiilor transfrontaliere între comunități din România și Ungaria.
Trebuie reamintit că la baza acestei colaborări a stat scrisoarea unui elev din oraşul Gyula, Imre Susanszki, care şi-a dorit ca oamenii care locuiesc de o parte şi de alta a graniţelor să se cunoască mai bine.
„În anul 1992 am lansat propunerea de a organiza o întâlnire de reconciliere maghiaro-română. Am pornit de la o ipoteză pe care o susţin şi acum, că noi, ungurii şi românii, de fapt, suntem la fel. Ne bucurăm la fel, ne întristăm la fel. Ne rugăm la acelaşi Dumnezeu. Problemele şi bucuriile noastre sunt identice. Cu toţii suntem oameni. De aceea nu este permis să îngăduim, ca graniţe spirituale artificiale să ne despartă. (…) Numai prin contribuţia tot mai eficace, tot mai puternică a cetăţenilor este posibilă întărirea prieteniei celor două popoare. (…) Dorinţa mea este ca mâinile întinse să se găsească întotdeauna” a scris acesta în urmă cu 22 de ani.
Prima acţiune, cu denumirea generică „Strângeri de mâini”, a avut loc în 22-26 iunie 1994, la Gyula şi la Arad, sub înaltul patronaj al doamnei Catherine Lalumiére, secretar general al Consiliului Europei.
Ediția aniversară din acest an a ”Strângerilor de mâini” și-a derulat prima parte la Gyula, acolo unde au avut loc mai multe evenimente: ședința comună a consiliilor locale ale celor două orașe, vernisajul expoziției artistului plastic arădean Mihai Takacs și concertul aniversar al Filarmonicii de Stat Arad.
Cea de a doua parte a ”Strângerilor de mâini” se va derula la Arad, în 12 decembrie
[nggallery id=244].
No Comments
Comments for ”Strângeri de mâini” la ediție aniversară (FOTO) are now closed.