Îl iubesc pe Dumnezeu, familia mea și orașul meu. Mă doare sufletul când văd cum un oraș istoric, cu un uriaș potențial geo-strategic și natural, se degradează pe zi ce trece și intră în comă.
Avem un oraș bolnav, lipsit de apărare în fața poluării subterane și supraterane, incapabil, prin administrația sa, să ofere perspective, spații, oportunități și servicii de calitate cetățenilor săi.
Suntem pe primele locuri la incidența bolilor cronice, cum e cancerul, de pildă, și tot pe primele locuri din țară la alte boli cornice, dar și la gradul de fiscalitate și de îndatorare publică. Astăzi, în Arad, statisticile demonstrează că libertatea, cel puțin cea economică, este sub asediu, iar sănătatea în ruină. Păi, nu asta este cel mai important pentru oamenii civilizați? Să fie arădenii altfel?! Sincer, eu am mare încredere în Arad și în arădeni. Ce se întâmplă astăzi și ceea ce se preconizează, prin evaluări științifice, a se întâmpla mâine, ar trebui să ne mobilizeze, să ne trezească și să ne urnească la modul cel mai serios pentru a schimba perspectiva sumbră, curba nefericită pe care o traversează Aradul ultimului deceniu.
Demografic și social, pierdem zeci de mii de arădeni buni, care aleg să plece în locuri mai primitoare sau mai dezvoltate, și căpătăm câteva mii de șomeri, care vin din regiuni sărace, ca Gorjul și Vasluiul. Mai rău, dacă ne întoarcem la starea de sănătate, studiile arată că peste 50 ani, la nivel mondial, se va ajunge ca unul din doi oameni să se îmbolnăvească de cancer. La Arad suntem mai aproape de această perspectivă sumbră, unul din patru arădeni fiind măcinaț de această nenorocire. Cancerul a ajuns prima cauză a mortalității la noi în oraș, iar pe locul doi vin bolile de inimă. Ce nu știm, însă, este că pe locul al treilea e chiar îngrijirea medicală. Da, serviciile medicale necorespunzătore ucid. Ucid cu zile, iar Aradul stă cât se poate de rău la acest capitol într-o țară în care, iată, chiar zilele trecute s-a dovedit că peste 60.000 de români mor cu zile din cauza corupției și a degradării serviciilor medicale. Trebuie urgent să schimbăm această cruntă realitate!
Nevoia de screening, de evaluare și de tratament modern este uriașă, astăzi arădenii fiind nevoiți să meargă la Cluj, Timișoara sau București, în țară, respectiv la Szeged sau Viena, dacă nu în Italia, Franța și Germania sau chiar în Statele Unite pentru tratamente de calitate. Acest lucru trebuie reparat de urgență, serviciile medicale și clinicile municipale având nevoie de o reabilitare și de o modernizare corespunzătoare, adaptată la nevoile comunității și la standardele occidentale, dar și de o administrație municipală a acestor servicii, aici trebuind fixată responsabilitatea numărul unu. Nu mai putem să depindem nici de București, nici de județ.
Municipiul Arad reprezintă cca. 40% din județ, așa că este absolut imperativ ca municipalitatea să aibă propria administrație a clinicilor și serviciilor medicale, dar nu una anexată și vămuită politic, ci una profesională, competentă și transparentă. E nevoie de dezvoltarea unei politici de sănătate proprie, a municipiului Arad, care să ne salveze oamenii, dar și valorile și, prin acestea, viitorul.
Schimbarea înseamnă viitor, iar o schimbare de calitate înseamnă un viitor așa cum ne dorim.
Sunt Samuel Caba și vreau să devin primarul care schimbă treaba în Arad. Ca să mergem înainte, ÎMPREUNĂ, spre un viitor așa cum ni-l dorim pentru noi și, mai ales, pentru copiii noștri. La noi, în Arad. Așa să ne ajute Dumnezeu!
Caba schimbă treaba!”
No Comments
Comments for Sub motto-ul “Unește & Slujește”, Samuel Caba consideră că e timpul “SĂ ÎNSĂNĂTOȘIM ARADUL. SĂ SCHIMBĂM PERSPECTIVA” are now closed.