A iubit baletul încă din copilărie iar în anii maturităţii l-a considerat drept „cea mai inocentă şi cea mai morală dintre toate artele”.
Unul dintre marile nume ale artei sonore, adevărat maestru al muzicii de balet, Piotr Ilici Ceaikovski semnează în secolul al XIX-lea cele mai spectaculoase titluri de artă coregrafică din toate timpurile. Inspirate de celebrele scrieri pentru copii, Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită şi Spărgătorul de nuci, reluate în versiunile comprimate ale suitelor de orchestră, configurează în seara de joi, 14 ianuarie, la ora 19.00, în sala Cercului Militar de pe B-dul Decebal nr. 19, primul medalion de compozitor al Noului An.
Preferată de marea parte a publicului de pretutindeni, latura exuberantă a celui mai romantic dintre compozitorii secolului al XIX-lea este scoasă în evidenţă în aceste pagini încărcate de idei grandioase, orchestraţii fantastice şi melodii fără egal.
Numere reprezentative precum Dansul lebedelor mici din Lacul lebedelor, Adagio-ul trandafirului din Frumoasa din pădurea adormită sau Valsul florilor din Spărgătorul de nuci fixează extrasele orchestrale în zona celor mai accesate ópusuri simfonice ale repertoriului universal, oferind formula ideală pentru o seară simfonică de neuitat.
Maestrul Peter Oschanitzky girează această nouă performanţă a ansamblului orchestral, invitându-i pe cei mai pasionaţi dintre melomani la o seară clasică, de neuitat…
Portret – Peter Oschanitzky
Peter Oschanitzky s-a născut la Timişoara, într-o familie de muzicieni: tatăl, compozitor şi dirijor, mama coristă, iar fratele, pianist de jazz şi compozitor. A urmat cursurile secţiei de dirijat orchestră din cadrul Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, pe care le-a absolvit în 1975, la clasa maestrului Constantin Bugeanu, iar în toamna aceluiaşi an a fost numit dirijor al Operei din Timişoara.
Dirijor al Filarmonicii Banatul în intervalul 1983 -1991, Peter Oschanitzky revine în 1991 în instituţia Operei, ca director artistic şi dirijor.
Recunoscut în plan internaţional, preia în 1993 funcţia de dirijor al Operei Naţionale din Osijek, Croaţia, poziţie pe care o deţine până în 2010.
Invitat la pupitrul dirijoral al tuturor filarmonicilor şi operelor din ţară, maestrul Oschanitzky a realizat turnee artistice în ţările din spațiul fost iugoslav, Germania, Bulgaria, Italia, Elveţia, Belgia, Olanda, Republica Moldova, Cehia şi Slovacia.
Pentru activitatea prestată a obţinut în 1981 premiul ATM, iar în 1983 Premiul „Pantheon”, la Pescara, în Italia. Cetăţean de Onoare al oraşului Timişoara, Peter Oschanitzky se bucură deopotrivă de recunoaşterea Ministerului de externe al României, iar anul 2006, i-a adus o confirmare şi de peste ocean, titlul de Doctor în muzică al Universităţii Belford din SUA.
O serie de înregistrări pentru Radio, TV şi CD-uri cu filarmonicile din ţară completează agenda artistică a dirijorului.
No Comments
Comments for Suite de balet la Sala Cercului Militar din Arad are now closed.