Toamna culturală la Wiener Neustadt

Written by admin. Posted in Cultura

Tagged: , ,

Published on decembrie 15, 2015 with No Comments

candea

Cele trei zile de artă și cultură românească prezentată în orașul Wiener Neustadt inclusiv sărbătoarea dedicată Zilei Naționale a României mi-au adus bucurie și mulțumire sufletească, atât mie personal cât și întregii echipe de la Cercul Cultural și Radio TV Unirea.

Prin aceste cuvinte pe care le aștern pe hârtie cu multă dragoste și din suflet, vreau să-mi exprim mulțumirile mele tuturor celor, care mi-au fost alături și s-au implicat cu mult profesionalism în organizarea și desfășurarea festivitățior din perioada 27-29 noiembrie 2015.

Sunt încântat să citesc, să ascult și să urmăresc în mass media reacțiile participanților, care au avut ocazia să guste din cultura românească de cea mai bună calitate și să petreacă românește înconjurați de români dragi, care ne fac cinste atât în țară cât și peste hotare.

Alături de sărbătorirea Zilei Naționale a României am lansat primul număr al revistei de artă și cultură “UNIREA”, am celebrat 13 ani de la fondarea Cercului Cultural Româno-Austriac UNIREA, 65 de ani de la înființarea Bibliotecii Petru Maior din Reghin, Ziua Sfântului Andrei și Hramul Bisericii Greco-Catolice Române din Wiener Neustadt.

Este foarte adevărat că activitățile din acest an au fost de mare amploare față de anii precedenți, în care am organizat doar un spectacol dedicat Marii Uniri. Nimic însă nu poate fi mai frumos decât atunci când te întâlnești cu oameni dragi, care îți sunt alături și care pun suflet în tot ceea ce fac.

Pentru cei care nu au avut ocazia să fie prezenți la festivitățile din luna noiembrie 2015, voi aminti pe scurt activitățile desfășurate.

Programul din 27 noiembrie a debutat cu o serată muzical literară, expoziții de pictură, grafică, fotografie și o introducere în secretul picturii sacre- Icoana. Programul s-a încheiat cu „Ora de sănătate“.

Am fost încântat să aduc salutul respectos de bun venit tuturor celor prezenți și să-mi prezint câțiva colegi din RTV Unirea, care au fost implicați în rolul de moderatori ai serii. Iulian Ioan Hotico, preot paroh al Bisericii Greco-Catolice din Viena și Wiener Neustadt dar și realizator literar la RTV Unirea, de data aceasta a fost și în calitate de gazdă. Gabriela Costescu și Puiu Răducanu, două persoane cu inimă bună ce fac parte și ei din frumoasa familie RTV Unirea și pe această cale, vreau să le mulțumesc nespus de mult pentru sprijinul acordat.

Gabriela Costescu a prezentat primul număr al revistei Unirea, care după cum am amintit a fost lansată cu ocazia acestor zile dedicate Marii Uniri. Ea a prezentat pe Pastorul Ion Buciuman din București, care a venit cu două volume de versuri “Poiana cu Izbuc“ și “Melania, ghici!”, pe doamna Otilia Sârbu scriitoare şi profesor universitar la „Hyperion” Bucureşti, care ne-a prezentat cartea “Omul și mitul în secolul 21”. Puiu Răducanu a venit de la Râmnicu Vâlcea cu volumele recent aparute, antologiile Mama”, “Tata”, “Flori de Taină”, “64” și “Femeia zâmbetului meu”. El a prezentat colegele din Vâlcea, pe d-na dr. Gabriela Valentina Popescu, care a vorbit despre „Ozonoterapie”, scriitoarea Zenovia Zamfir de la Biblioteca „Antim Ivireanul” Rm. Vâlcea și pe Liliana Hinoveanu, realizator de emisiuni la „Radio-România”, postul teritorial „Oltenia-Craiova”. Le mulțumesc din suflet că ne-au fost alături. Vreau să mulțumesc de asemenea și colegelor mele de la alte asociații culturale românești, d-nei Sifora Sava de la asociația Hora” din Viena, care a venit cu o surpriză în fața tuturor recitând poezia “Vino și vezi”, care îi aparține și pe care ne-a dedicat-o nouă echipei de la RTV Unirea, oferind în încheiere buchetul de flori al prieteniei. Mulțumesc Irinei Trofin și d-nei Carmen Geller din Pasau, doamnei Mariana Mihăilă din Praga, o colaboratoare de excepție și nu în ultimul rând, domnului Dorel Ușvad de la Viena, care ne-a încântat cu o expoziție despre Vlad Tepeș. Multumesc totodată și celor doi tineri, care au venit cu o expoziție de Icoane tocmai de la Mănăstirea „Sfanta Cuvioasa Paraschiva” din Strâmtura-Maramureș. Pe această cale țin să-i mulțumesc din suflet și părintelui Nifon, starețul acestei Mănăstiri. La această festivitate a participat și preotul ortodox Răzvan Gâscă de la Biserica Ortodoxă „Sfanta Cuvioasa Paraschiva” din Wiener Neustadt, care ne-a vorbit despre Icoană și importanța ei, ne-a îndemnat să fim mai buni, înțelegători și să ne ajutăm între noi.

Vreau să-i mulțumesc domnului Colonel Horia Emanuel Mocioc, ataşat al Ministerului Apărării, care din Partea Ambasadei României de la Viena ne-a onorat invitația, însoțit fiind de soția domniei sale și care au stat până la sfârșitul festivității maraton a acestei seri.

Am avut deosebita placere să avem în mijlocul nostru o delegație de oameni de cultură din Reghin, scriitori și publiciști de o valoare deosebită cărora, le mulțumesc pentru tot ceea ce ne-au oferit pe parcursul celor trei zile la Wiener Neustadt. Nicolae Băciuţ director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mureş, tehnoredactor la un număr mare de volume și reviste de cultură printre care se numără și revista noastră “Unirea”. Recitalurile de poezie ale domnului Băciuț, muzica folk în interpretarea Sorinei Bloj cantautoare, poetă şi director al Bibliotecii Municipale „Petru Maior” din Reghin, și Magdalenei Puskaş au umplut inimile participanților de bucurie. Expozițiile de pictură, fotografie, artă populară românească ne-au transpus într-o lume aparte, a binelui, a liniștii sufletești. Expoziția de cărţi semnate de Nicolae Băciuţ, Răzvan Ducan, Borzan Maria (Reghin), Elena Harja (Reghin), Ion Buciuman şi Otilia Sârbu (din Bucureşti), Ușvad Dorel (Viena), Ovidiu Bujor, Zenovia Zamfir (Vâlcea), Gheorghe Puiu Raducanu (Băile Olăneşti) precum și expoziţia de cărţi poştale şi ilustrate, din colecţia domnului Schuller Petera au fost vizitate cu un interes deosebit. Deasemeni muțumesc doamnei Cristina Oprea pentru lucrările din expoziția de grafică, dar și pentru grafica revistei noastre “Unirea”. Apreciez mult lucrările doamnei Oprea și cuvintele frumoase, așezate pe unele lucrări, cum ar fi:

Căutare

A picurat roua amintirilor de pe frunzele copacului Timp, direct de pe fila albă a iubirii. Uscaţi-vă! le-am poruncit pentru că eu, trebuie să îmi găsesc literele aurii de toamnă, pentru a scrie numele dragului meu drag”.

Mulțumesc și artistei plastice prof. Victoriţa Duţu, realizatoare de emisiuni la Radio Tv “Unirea”, pentru expoziţia de pictură și cuvintele frumoase pe care ni le-a trimis.

Totodată vreau să-i mulțumesc și doamnei directoare Roxana Man, care ne-a surprins cu o expoziţie de artă populară contemporană „Ii şi podoabe tradiţionale din mărgele”. Pictura naivă a fost reprezentată de Elena Hârja. Mulțumesc doamnei Carmen Chiorean de la Reghin pentru implicare și pentru tot ceea ce am realizat împreună! Mulțumesc domnului doctor Vasile Botnar din Sighetu Marmației pentru prezentarea cremelor Regenerol în cadrul orei de sănătate și pentru frumosul recital de poezie oferit la spectacolul de sâmbata 28 noiembrie 2015.

Invitații noștri au venit și cu o expoziție de bucate tradiţionale româneşti pregătite cu atâta pricepere de către reghinencele Marioara Popovici, Lucreţia Bordaş și Viorica Hârşan.

O voce deosebită, o aparență deosebită în costumul popular autentic Maria Neag, ne-a încântat auzul cu melodii îndrăgite românești atât vineri seara cât și a doua zi, când am sărbătorit Ziua Naţională a României.

Și ce onoare pentru noi, Nicolae Botgros, dirijor al Orghestrei Naţionale „Lăutarii”, din Chişinău, un muzician de excepţie, artist cu un repertoriu bogat, de la “Hora în două părţi” la creaţii de cafe-concert și chiar lucrări clasice. Un geniu al viorii, Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, dar și în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum și în toate țările din spațiul ex-sovietic. De această dată a fost prezent atât în prima zi cât și a doua zi cu un concert, care a făcut să răsune sala de spectacol din Lanzenkirchen. Mulţumesc maestre Nicolae Botgros, pentru efortul dumneavoastră, pentru românismul de care daţi dovadă și pentru adevărata prietenie!

O mare mulțumire vreau să aduc și corului „Solemnis” de la Biserica „Delea Nouă” din Bucureşti dar și lui Florin Filimon, artist care trăiește la Viena, cu o voce inconfundabilă și un repertoriu bogat, care s-a ocupat și de sonorizare, având grijă ca totul să „să sune“ bine.

A treia zi, 29 noiembrie, am sărbătorit Hramul bisericii Greco-Catolice din Wiener Neustadt. Slujba a avut loc in Domul din oraș, fiind prezent și Abatele Monsenior Karl Pichelbauer. Corul Solemnis a concertat în cadrul acestei ceremonii, iar colindele românești interpretate de grupul din Reghin au răsunat în marele Dom.

Nu în ultimul rând vreau să-i mulțumesc lui Răzvan Roşu, antropolog, doctorand în etnografie şi folclor, care alături de fratele său cu toba și Petrică Zele cu vioara, ne-au colindat și ne-au prezentat o părticică din foclorul autentic din zona Mărieșelului și nu numai.

Doamnei profesor Floarea Cândea Ranta îi rămân îndatorat pentru efortul deosebit și colindele frumoase. Și de această dată ne-a făcut o surpriză venind împreuna cu domnul Ioanăș Adrian Voicu de la editura Tiparnița din Arad și aducând un numar mare de cărți pentru biblioteca Cercului Cultural “Unirea”, totodată pregătită ca de sărbători cu colaci și bucate alese. Mulțumesc din suflet doamnă dragă și ne dorim mereu să vă avem aproape. Doresc să aduc mulțumirile bine meritate domnului Horia Muntenuș, scriitor și regizor, care din pacate nu a reușit să fie prezent decât cu sufletul alături de noi și de aceea ne-a transmis aceste cuvinte:

Frați români,

V-ați întâlnit la Viena pentru a celebra 1 Decembrie, Ziua noastră Națională, zi a unității noastre. M-ați chemat și pe mine acolo și vă mulțumesc și vă doresc din tot sufletul meu sănătate! Gândire limpede! Doamne-ajută-vă!

Dar eu nu am reușit să ajung din pricina stării mele de sănătate. Vă îmbrățișez și, pe când mă voi face bine, la anul, voi fi și eu cu voi!

Sărbători fericite! Noroc bun!

Horia Muntenus“

Mulțumesc maestre!

Mulțumesc tuturor celor, care ați trimis articole pentru revista “Unirea”, pentru cuvintele alese pe care mi le-ați adresat și pentru colaborarea extraordinară.

Țin să vă mulțumesc încă odată tuturor celor amintiți mai sus pentru tot ceea ce ați făcut cu mult efort propriu dar cu iubire pentru cultura și arta românească. Trăirea aceasta nu se poate cumpăra cu bani ci se poate oferi numai din inimă către inimă, iar dumneavoastră ați făcut acest lucru pentru semenii duneavoastră, pentru țară și neam. Multumesc familiilor din Wiener Neustadt, care ne-au fost alături și au oferit sprijinul necesar atât fizic cât și financiar, în special preotului Iulian Hotico, doamnei Daniela Moldovan, familiilor Tinc, Vladu, Sabău, Pleșa, Săpătoru și alții.

Mă aplec cu respect în fața dumneavoastră și vă doresc să rămâneți neschimbați și să ne vedem și la anul! Până atunci vă doresc însă multe bucurii și împliniri pe toate planurile. Pentru că este vremea bucuriei și vremea colindelor, să păstrăm gândurile bune și frumusețea sufletului ce strălucește în fiecare dintre noi, să iertăm, să ne iubim, să fim uniți.

       Nașterea Mântuitorului Isus Hristos să vă aducă lumină, fericire, sănătate și bunăstare în căminul dumneavoastră.

Noul An să fie unul prosper și plin de realizări!

Crăciun fericit!

Sărbători luminate! La mulți ani!!!

Ioan Godja

Vino și vezi!

În curtea RTV UNIREA la Wiener Neustadt

E mare sărbătoare.

Prietenia Româno – Austriacă,

de 13 ani își construiește ”CASĂ de PIATRĂ”!!!

Vino și vezi!

Scriitorii și poeții s-au adunat la frângerea cuvântului…

Pâinea cititorilor – Vinul metamorfozelor.

Cu mantia-i din metafore, poezia plutește încet…

Epitetele o poftesc în inimă și-n casă,

pe EA – ”Zeița IUBIRII”!

Vino și vezi !

Bucuria și mulțumirea au adus buchetul enorm al PĂCII!!!

Vino și vezi!

Dragi oaspeți poftiți să savurăm!!!

27.11.2015. Sifora Sava – Dedicație RTV.Unirea

No Comments

Comments for Toamna culturală la Wiener Neustadt are now closed.