scris de: prof.Ioan Tuleu
La Șiria trăiește cel mai veteran dintre veteranii din județul Arad. Recent, pe 24 august, oficialitățile locale, respectiv primarul Valentin Bot, șeful statului major al Centrului Militar Arad, lt.col Cezar Mihalache și col. Ioan Gliga președintele Asociației Județeane a Veteranilor de război Arad l-au omagiat la el acasă pe slt.(r) pe Ioan Botaș. Mărturisim că nu am participat niciodată la aniversarea unui om care a împlinit 103 ani de viață și se află sănătos, complet lucid și încă bun de muncă ! Alături de cei amintiți în curtea casei în care veteranul viețuiește de multe zeci de ani s-a adunat multă lume, vecini, rude, cunoscuți veniți să-l omagieze și ei pe cel care este o adevărată istorie vie, pe cel care a înfruntat un veac atât de frământat, răzbind prin evenimente care i-au înfrânt pe atâția alții. El, Ioan Botaș, fiind unicul supraviețuitor din Șiria care a trecut prin Primul Război Mondial, avea peste 6 ani când s-a înfăptuit Unirea cea Mare, a participat la al Doilea Război Mondial, de unde a ieșit parcă și mai puternic, a muncit în regimul comunist și a mai prins și Revoluția din Decembrie 1989.
Primarul Valentin Bot a adus aminte de cum l-au primit pe scenă consătenii șirieni atunci când i s-a conferit titlul de cetățean de onoare și a ținut să sublinieze din nou cât de mult îl apreciază „ca om și cetățean, curat la suflet, cinstit, harnic și credincios. Vă felicităm din toată inima la acest ceas aniversar și promitem să vă fim alături câte zile veți avea, vă spunem la mulți ani și îl rugăm pe bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe dumneavoastră și întreaga familie”.
Locotent colonelul Cezar Mihalache a transmis mesajul secretarului de stat pentru relația cu parlamentul și mesajul comandantului CJA. Președintele Asociației Veteranilor de Război Arad a evocat în cuvintele sale câteva repere din lunga viață a „veteranului între veterani”:
„Este o șansă extraordinară pentru mine în calitate de președinte al Asociației „Zarandul” a veteranilor de război Arad să particip la aniversarea a 103 ani a domnului Ioan Botaș, cel mai veteran dintre veteranii noștri. Este mult, foarte mult timp de când s-a născut, la Grăniceri, în 24 august 1912, este un timp cu adevărat istoric în care s-au petrecut atâtea evenimente extraordinare: Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, anii comunismului și Revoluția din decembrie 1989.
Ioan Botaș le-a trecut pe toate, supraviețuind la încercări care pe alții i-ar fi înfrânt însă el, cu o rezistență fizică și morală extrordinară și cu o credință nestrămutată în Dumnezeu a ajuns, iată, la o vârstă memorabilă, care nu este dată oricărui muritor. Este înconjurat la acest moment aniversar de familie, de vecini, de cunoscuți iar ceilalți veterani supraviețuitori ai cumplitului cataclism din anii 1941-1945 îi aduc un binemeritat omagiu colegului de suferință.
Sărbătoritul de astăzi a fost încorporat în anul 1934 în Regimentul 93 Infanterie din Arad, dar la mobilizarea din 1940 a fost încorporat în Grupul 6 Vânători de Munte, Divizia 3 munte, adică în arma de elită a armatei române. A participat cu unitatea sa la luptele din Kuban din 1942-1943, la luptele din Crimeea, de unde a fost evacuat în țară în aprilie 1944. Apoi în toamna aceluiași an a fost trimis pe frontul de vest participând în bătăliile pentru Oradea și Debrețin, la cele din Munții Slovaciei iar pacea l-a găsit în apropierea orașului Brno.
Întors acasă, la Șiria, unde s-a căsătorit încă din 1938, s-a apucat din nou de lucru și a fost angajat timp de 27 de ani la calea ferată electrică Arad-Podgoria, de unde a ieșit în pensie în 1973. Iată pe scurt câtva etape ale unei existențe de excepție ale unui om care a supraviețuit, am putea spune, prin iubire față de aproapele său. Acum la ceas aniversar Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să îi dea în continuare Mulți și fericiți ani.
Veteranul Ioan Botaș, vizibil emoționat, dar cu o ținută dreaptă, le-a mulțumit la toți și le-a urat să trăiască cel puțin la fel de mult, apoi a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu peste toți cei prezenți.
Am aflat apoi multe alte lucruri interesante pe care ne simțim obligați să le consemnăm. Astfel o vecină ne-a spus că „duminică a susținut o scurtă predică la Biserica Baptistă unde este membru” iar o altă vecină ne-a povestit cum lucra în cursul verii în grădină. Fiica Oprea Maria ne-a povestit cum cu două zile înainte intenționa să meargă în grădină pentru a săpa buruienile apărute după ploaie ! Starea fizică excelentă la această vârstă, memoria prodigioasă, a povestit foarte coerent cu multe detalii evenimente de pe front și psihicul optimist, dătător de speranță ne fac să-l considerăm pe veteranul din Șiria o adevărată minune.
Este înconjurat cu dragoste la această vârstă de fiica Maria, nepotul Dan cu soția Eleonora, strănepotul Stepan Alexandru și stră-strănepoata Larisa. Atâtea generații care descind dintr-un trunchi comun și care poartă în sufletul lor bunătatea tatălui, bunicului, străbunicului și stră-străbunicului.
No Comments
Comments for Veteranul „minune” de 103 ani de la Șiria are now closed.