Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) – Filiala Arad împreună cu Filiala Județeană Arad a Confederației Patronatul Român a organizat azi o conferință de presă având ca subiect controalele abuzive ale Direcției Generale Antifraudă Fiscală din ultima perioadă.
Au fost prezenți: Mihaela Breaz, director executiv CNIPMMR – Filiala Arad, Marin Crișan, președintele Filialei Județene Arad a Confederației Patronatul Român și Marcel Măinescu, vicepreședinte al aceleiași organizații.
Evenimentul a reprezentat un prim demers adresat actualilor guvernanți prin care se solicită abrogarea aliniatului care prevede suspendarea activității operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la trei luni.
Asta în condițiile în care Direcţia Generală Antifraudă, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a închis, în urma controalelor efectuate între 15 şi 23 martie, un număr de 174 de unităţi comerciale pentru neemiterea bonului fiscal. În total, pe lângă închiderea unităţilor în cauză, inspectorii au mai dat 778 de amenzi, cu un cuantum total de 3,8 milioane de lei, şi au mai dispus confiscarea unor mărfuri care acontează 550.000 de lei.
În multe cazuri, proprietarii de magazine sau localuri au fost sancţionaţi cu amendă şi închiderea punctului de lucru pentru sume foarte mici care nu se găseau în gestiune.
„Organizația noastră, împreună cu alte asociații patronale, membre ale Confederației Naționale a Patronatelor, își propune să solicite modificarea textului de lege prin care se aplică această sancțiune a suspendării activității agenților economici.
Considerăm că aplicarea unei măsuri atât de drastice și de severe nu are efecte benefice pe termen mediu și lung pentru agenții economici. De aceea ne-am propus, împreună cu partenerii noștri sociali, să modificăm această prevedere în legislație.
Suntem de acord că trebuie să existe sancțiuni împotriva agenților economici care se fac vinovați de abateri repetate, dar suspendarea activității trebuie să fie ultima măsură de sancționare.
Închiderea unui agent economic, chiar și pentru o scurtă perioadă de timp, cauzează grave probleme economice, în primul rând pentru buget. Acel agent economic nu mai prestează activitate și, implicit, nu mai poate să-și plătească dările și nici salariații. Automat, crește și debitul către bugetul de stat.
Închiderea firmelor are și alte efecte negative: reducerea locurilor de muncă, creșterea șomajului și neîncasarea taxelor la buget. Unei firme închise poți doar să îi execuți bunurile, a căror valoare poate nici nu atinge cuantumul amenzii încasate“ a precizat Mihaela Breaz, director executiv CNIPMMR – Filiala Arad.
No Comments
Comments for „Vom solicita modificarea textului de lege prin care se aplică suspendarea activității agenților economici“ declară Mihaela Breaz, director executiv CNIPMMR – Filiala Arad are now closed.