Sâmbătă, 21 octombrie 2017, pe scena Centrului Cultural din cadrul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, s-a desfășurat cea de-a 24-a ediție a „Zilei Culturale a Românilor din Ungaria”, manifestare dedicată promovării unor activități cu caracter cultural, susținute de elevi, artiști tineri și consacrați, care provin din diferite localități din Ungaria în care trăiesc români.
La manifestarea organizată de Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU), au participat printre alţii Marius Lazurca, ambasadorul României din Budapesta; Florin Trandafir Vasiloni, consul general al României la Gyula, Daniel Banu, consul general al României la Szeged; Traian Cresta, purtătorul de cuvânt al comunității românești din Ungaria în Parlamentul de la Budapesta, Tiberiu Juhasz, președintele AȚRU, Gheorghe Cozma, directorul Oficiului AȚRU, Maria Gurzău Czegledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB); Teodor Cilan, pro-rector al Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad, Delia Covaci, redactorul-şef al publicației „Cronica”, Anca Becan, redactor la săptămânalul „Foaia Românească”, Ştefan Crâsta şi echipa redacţiei TV în lb. română a TV ungare din Szeged, reprezentanţi ai autoguvernărilor româneşti din mai multe localităţi (Pocei, Şercad, Medgyesegyhaza, Bătania ș.a.).
Manifestarea a cuprins o expoziţie etnografică cu piese de la Micherechi şi alte localităţi în care trăiesc români din Ungaria şi două lansări de carte, publicate de editura “Cronica”: “Tradiţie şi contemporaneitate. O perspectivă publicistică asupra românilor din Ungaria”, o compilaţie de articole prezentate de publicaţia “Cronica”, adunate de Andrei Ando, pr. Petru Puşcaş, Delia Covaci şi Corina Sebestyen şi “Cuvintele vieţii. Mântuire prin har”, scrisă de pastorul Baptist Ştefan Cioca, originar din Chitighaz.
„Ziua Culturală a Românilor din Ungaria” a cuprins diverse programe culturale, prezentate de către Corul “Pro Musica” din Gyula, condus de maestrul Ştefan Oroian şi dirijat de prof. Adrian Bughi; un cor popular din Chitighaz; „Echipa de Păstrare și promovare a Tradițiilor Populare Românești”, aparținând Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, din Gyula instruit de prof. Ioan Nedro; „Păstrătorii Tradițiilor din Aletea”, care au în componența lor și trei maeștri ai artei populare: Petru Sabău, Gheorghe Bagy și Ioan Bagy; Ansamblul „Doina Bihorului”, compus din tineri care provin în special din localităţi din jud. Hajdu-Bihor, îndrumat de intructorul Gheorghe Gros din Chitighaz; Echipa de dansatori „Kalaris” din Chitighaz; interpretul popular Grigore Poiendan, din Micherechi. Invitaţi de onoare au fost membri Ansamblului folcloric “Valea Mureşului” din Săvârşin (Arad).
Participanții au fost invitați la final la o masă comună, oferită din partea organizatorilor.
No Comments
Comments for “Ziua Culturală a Românilor din Ungaria” are now closed.