Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei 2014

Written by admin. Posted in Social

Tagged: , , , , ,

Published on martie 24, 2014 with No Comments

În perioada 24 martie- 10 aprilie 2014, se va desfăşura campania cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei.

Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătăţii, în fiecare an 9 milioane de oameni se îmbolnăvesc de tuberculoză. Un număr de 1,3 milioane decedează din cauza tuberculozei. Un număr de 3 milioane de persoane bolnave de tuberculoză sau contacţi ai bolnavilor de tuberculoză nu primesc îngrijirile medicale necesare.

Peste 95% din cazuri au apărut în țările cu venituri mici și medii. Tuberculoza se regăsește printre primele 3 cazuri de deces la femeile cu vârste între 15 si 44 de ani. În anul 2012, aproximativ 530 000 copii au fost diagnosticați cu TB, iar 74 000 copii au murit având drept cauză tuberculoza.

Conform datelor WHO/Europa, HFA Database din iulie 2012, România ocupă locul 5 în Europa ca valoare a incidenţei tuberculozei, fiind de 2,5 ori mai mare decât media europeană şi de 6,7 ori decât Uniunea Euroeană.

România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 bolnavi decedează anual. Pe judeţe, Dolj, Mehedinţi, Olt prezintă cele mai multe cazuri, iar Harghita, Covasna şi Sibiu cele mai puţine.

În România tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei, are la bază direcţiile şi coordonatele stabilite de către Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei până în 2015 şi după. Oiectivul major al Programului îl constituie oprirea cât mai rapidă a răspândirii infecţiei şi a bolii în rândul populaţiei, aceasta presupunând diagnosticarea cât mai promptă a tuberculozei la o persoană simptomatică şi tratarea ei până la vindecare.

Conform Programului Naţional de Control al Tuberculozei (PNCT) din România, anul 2010 a reprezentat cel de-al 8-lea an consecutiv de scădere a incidenţei bolii.Astfel, între 2002 şi 2010, incidenţa tuberculozei în România s-a redus constant, de la 142,2%ooo la, respectiv, 90,5%ooo, iar numărul de cazuri înregistrate la Unitatea Centrală de Coordonare a PNCT din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“ a scăzut în acelaşi interval de timp cu 10.546 de cazuri noi şi 1.043 de recidive.

 

Scăderea incidenţei cazurilor noi de tuberculoză în 2010 poate fi rezultatul aplicării ,,Programului Naţional de Control al TuberculozeiObiectivul major al Programului a fost oprirea cât mai rapidă a răspândirii infecţiei şi a bolii în rândul populaţiei, aceasta presupunând diagnosticarea cât mai promptă a tuberculozei la o persoană simptomatică şi tratarea ei până la vindecare.

 

Tuberculoza afectează preponderent populaţia adultă în cei mai productivi ani ai vieţii, determinând direct şi indirect, serioase consecinţe sociale, iar pentru combaterea ei sunt necesare resurse financiare substanţiale. Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează  unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de SIDA, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice.

Tulpini rezistente la unele medicamente antituberculoase au fost identificate în toate ţările studiate de OMS. O formă deosebit de periculoasă de tuberculoză este tuberculoza chimiorezistentă sau MDRTB (în engleză, multidrug-resistant tuberculosis).

În ţările dezvoltate, incidenţa tuberculozei este mai mare în rândul vârstnicilor; în timp ce în ţările cu nivel economic scăzut, boala este mai frecventă în rândul tinerilor. Vârstnicii sunt mai vulnerabili la tuberculoză datorită reactivării infecţiei latente, pe masura slăbirii sistemului imunitar, odată cu înaintarea în vârstă. Din perspectiva sănătăţii publice, tratamentul incomplet efectuat sau inadecvat este deosebit de periculos. Atunci când bolnavii nu iau medicamentele prescrise, nu respectă posologia sau întrerup tratamentul înainte de termen, ei pot rămâne infecţioşi, iar bacteriile pot dezvolta în timp, o rezistenţă la medicamente. Persoanele pe care le pot infecta, vor purta la rândul lor o formă de tuberculoză chimiorezistentă.

O treime din populaţia lumii este infectată cu Mycobacterium tuberculosis, iar anual se înregistrează circa zece milioane de cazuri noi de tuberculoză şi peste două milioane de decese, ceea ce face ca tuberculoza să fie printre primele cauze de deces.În prezent, există 8 milioane de cazuri de tuberculoză simptomatică, iar 3  milioane de decese se înregistrează în fiecare an. Astfel, TBC este a doua cauză infecţioasă de deces din lume, doar SIDA făcând mai multe victime. Se estimează că o treime din populaţia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la cca. 5-10% dintre aceştia infecţia latentă progresează într-o formă de boală activă.

Mesajul Campaniei din acest an este:

ATINGE ŢINTA DE 3 MILIOANE. GĂSEŞTE. TRATEAZĂ. VINDECĂ TUBERCULOZA”

Campania de luptă împotriva Tuberculozei din 2014 urmăreşte toate obiectivele inscrise in Planul Global Stop TB 2011- 2015 şi va permite populaţiei de pe întreg globul să participe la controlul şi eradicarea bolii în decursul vieţii.

 

 

 

 

 

 

No Comments

Comments for Ziua Mondială de luptă împotriva tuberculozei 2014 are now closed.