Peste 300 de persoane au luat parte, vineri, 02 decembrie 2016, în sala festivă „Matei Corvin” a unui hotel din Gyula, la recepţia organizată cu prilejul Zilei Naţionale a României, de către Consulatul General al României la Gyula, sub conducerea Excelenței Sale Florin Trandafir Vasiloni, consul general.
Dintre oficialităţile din sfera religioasă care au onorat aceste manifestări, menţionăm pe PS episcop Siluan, împreună cu numeroşi preoţi şi diaconi din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU). Au fost prezenţi la recepţie PS Sofronie, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei (fost episcop al EORU); PS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea; Petrică Creţu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi; Ioan Roxin, liderul Bisericii Penticostale din Micherechi; alături de alţi reprezentanţi ai cultelor neoprotestante de expresie română din Ungaria.
Au fost prezenţi ambasadorul României în Ungaria, ES Marius Lazurca; Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula; Ioan Fodoreanu, consul general la Szeged; Miroslav Jabloncik, consulul onorific al Slovaciei în România; Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Traian Cresta, purtător de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei; Rita Pătcaş, vicepreşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), pr. Aurel Becan şi artistul plastic Ştefan Oroian, membrii ai prezidiului UCRU; Gheorghe Ardelean, consilier judeţean în CJ Bekes (etnic român din Chitighaz); prof. Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernării Româneşti în jud. Csongrad, Eva Iova Şimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, Delia Covaci, directorul săptămânalului „Cronica”, Maria Gurzău Czégledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu”, din Gyula,), precum şi primarii Maria Kalcso (Chitighaz), Janos Marjai (Bătania), Nagy Bela (Medgyesegyhaza), Elvira Ardelean (Otlaca-Pustă), Laszlo Pluhar (Aletea). Din România au fost prezenţi primari din zona de graniţă a județului Arad.
Au fost prezenţi la manifestare reprezentanţi ai mediului universitar din Arad, delegaţi din partea Universităţii “Aurel Vlaicu” din Arad şi ai Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad.
Au fost prezenţi preşedinţi ai Autoguvernărilor Româneşti Locale, directori şi numeroase cadre didactice de la şcolile în care învaţă copii românilor din Ungaria; foşti absolvenţi şi actuali studenţi bursieri ai statului român, membrii corului Pro Musica, medici români care profesează la spitale din jud. Bekes, consilieri locali şi alţi numeroşi invitaţi, din multe localităţi unde trăiesc comunităţi româneşti în Ungaria ( Micherechi, Chitighaz, Gyula, Șercad, Bătania, Aletea, Săcal, Apateu, Otlca-Pustă, Budapesta, Szeged, ş.a.)
Au participat la această manifestare reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai asociaţiilor patronale şi reprezentanţi ai camerelor de comerţ, printre care Janos Takacs, presedintele Camerei de Comerţ româno-ungare şi Marin Crişan, preşedintele Patronatului Român, filiala Arad, dar și Lucian Silaghi, directorul Direției Județene pt. Cultură Bihor.
Mesajul transmis cu acest prilej de consulul general Florin Vasiloni a cuprins cuvântul de salut, de bun venit și de mulțumire adresat tuturor participanților care au onorat invitația adresată cu această ocazie și a subliniat importanța Marii Uniri de la 1918, act de voință al poporului român, ce a împlinit aspirațiile sale cele mai profunde și va caracteriza și de acum înainte principiile și acțiunile lui. România este un stat modern și unitar, care face parte din familia europeană și euro-atlantică, care conservă cu hotărâre valorile sale naționale, care îmbrățișează în același timp valorile diversității culturale, ale bunei conviețuiri, ale înțelegerii și ale respectului față de ceilalți, la nivel individual și colectiv, dar dorește să contribuie activ și la rezolvarea multiplelor probleme și provocări ce confruntă comunitatea internațională de astăzi. Contribuţia bisericii şi a asociaţiilor româneşti este esenţială pentru păstrarea identităţii comunităţii româneşti din Ungaria.
Programul cultural oferit de CG Gyula a fost oferit de către cvartetul de coarde al Filarmonicii de Stat din Arad, condus de maestrul Doru Orban iar imnurile naționale ale României și Ungariei, de la deschiderea manifestării, au fost intonate de fanfara Bisericii Baptiste din Micherechi, din cadrul comunității românești din Ungaria. Această fanfară a beneficiat în cursul anului 2016 de o finanţare din partea statului român, pentru achiziţionarea de instrumente muzicale, printr-un proiect DPRRP.
Participanții au fost întâmpinați la intrare de o expoziție de costume populare românești, din jud. Caraş-Severin, din zonele Valea Bistrei și Valea Timișului; icoane pe sticlă, țesături și articole de olărit prezentate la Gyula de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș. Publicul prezent a putut admira și o expoziție de carte, prezentată de către Universitătea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad. Participanții au primit și purtat cocarde tricolore confecționate de către elevi ai Colegiului Național Mihai Eminescu din Oradea.
Recepţia oficială oferită de către Consulatul General al României la Gyula a oferit posibilitatea tuturor participanţilor, să guste tradiţionalele bucate şi vinuri româneşti.
Ziua Națională a României, 1 decembrie, a fost sărbătorită și la Catedrala Episcopală „Sf. Nicolae” din Gyula printr-o slujbă religioasă, „Te Deum”, oficiată de către PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alți clerici, în cadrul căreia au fost pomeniți eroii neamului românesc și toți cei care și-au adus contribuția lor la realizarea Marii Uniri. La acest eveniment a luat parte Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, înv. Eva Sabău și un grup de elevi de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Gyula, alături de alţi etnici români din Gyula, dar şi de turiști români, aflați în vizită în acest oraș.
În aceeași zi, în incinta complexului balnear din Gyula, a avut loc și vernisajul expoziției de etnografie prezentată timp de mai multe zile de către Muzeul de Etnografie și al Regimentului de Graniţă din Caransebeș.
No Comments
Comments for Ziua naţională a României, la Gyula, în Ungaria are now closed.