Cu cele două sloganuri consacrate „În viaţă şi-n natură, nu-i nimic fără sudură” și „Nu se naște niciun plod, fără un electrod” a început sărbătoarea „Ziua Sudorului” organizată de către Ioan Marin Crișan, directorul școlii de sudură arădene, dar și președintele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România.
În cadrul evenimentului s-au regăsit atât reprezentanți ai firmelor colaboratoare, cât și cei care au urmat de-a lungul anilor școala de sudură din Arad. Toți au spus câteva cuvinte despre această meserie care ar fi fost pe cale de dispariție dacă nu exista această școală de formare. Eduard și Marin Crișan le-au mulțumit tuturor celor care au ales să fie alături de ei. Eduard Crişan este vicepreşedintele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România.
„Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru că sunteţi aici alături de noi, atât celor veterani, cu experieţă în această meserie, cât şi colegilor mai tineri. Mă bucur că avem aici şi reprezentanţi ai firmelor, şi sudori, şi reprezentanţi ai statului. Noi vrem să atragem cât mai mulţi tineri. Avem un colectiv tânăr, cu idei, care ne străduim să ducem mai departe steagul. Individual toţi avem două mâini, două picioare, dar împreună vom reuşi”, a declarat Eduard Crişan.
Unul dintre tinerii care au fost inițiați în tainele acestei meseri,i pe cât de grea pe atât de frumoasă, l-am găsit și pe Alex, un adolescent născut în Ucraina.
„Am venit din Ucraina de mult timp. Am fost prin mai multe ţări, am fost prin Polonia, Franţa, Cehia… Mă bucur că am căpătat o experienţă aşa de bună încât să fac şcoala aici, în România. Când am fost în Franţa, s-a cunoscut că am mers cu anumite capacităţi, cu anumite informaţii acolo. Nu m-am făcut de ruşine, ca să spun aşa. Pentru acest lucru ţin să-i mulţumesc domnului Crişan” a ținut să ne spună Alex.
Plin de entuziasm, așa cum îl știm de mulți ani, Marin Crişan, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România a ținut să precizeze;
„Sudura este un segment de care societatea are nevoie. În trecut s-au făcut greşeli, meseriaşii fiind daţi la o parte. A început o declasificare a muncitorilor. Rezultatul se vede foarte bine, că nu mai avem mână de lucru calificată. Ne-am constituit în asociaţie profesională pentru a lupta pentru drepturile celor care sunt aici. Avem o experienţă de opt ani cu şcoala, avem rezultate excelente, îi creştem pe sudori, îi educăm şi îi transmitem agenţilor economici, dar şi agenţii economici trebuie să aibă grijă de ei după ce îi angajează. S-au încercat cu paşi timizi să se aducă muncitori din India, din Vietnam. Vin, stau două-trei luni şi pleacă. Tot sudorii români rămân să ducă greul. Vrem să facem demersuri pe lângă Guvern să ne dea grupă şi să-i atragem pe meseriaşi, să mărim numărul şcolilor profesionale. Mă refer aici şi la meseriile înrudite. Vreau să menţionez că avem o relaţie bună, de foarte mult timp cu Universitatea Aurel Vlaicu. Elevii care sunt mai buni şi au Bac merg la facultate şi trag clasa după ei”.
No Comments
Comments for „Ziua Sudorului” sărbătorită în Arad de către Asociaţia Profesională a Sudorilor din România are now closed.